hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 796P擬修改行車路線
開啟左側

796P擬修改行車路線

Charon1999 發表於 2017-9-14 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2017-9-13 18:05
296C平時唔係好多人九龍灣落

但係除咗上下午繁忙時間嗰幾班車之外,大部分人都係中途落
早幾個星期我先至坐咗一次,去觀塘道嘅時候根本就大換客,真正由旺角或者九龍城返去尚德嘅人其實只係佔咗少部分,更大部分嘅係由西九龍前往東九龍...
THomas20010808 發表於 2017-9-14 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我自己prefer 796p全日跟213X全日 係!係放棄尖西,但如果新記開796D跟796C去到彌敦道去中港城會不會更好?首先不會大塞搞亂班次,其次可以食油麻地客。到時796C跟2X做半直通去做長沙灣也ok
stevechau 發表於 2017-9-14 15:22 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-9-13 17:37
越做越好個條應該係296c 喎

796C係SSP多左客...反而296C受限於走線, 多左既客集中係MK打後...
不過下繁回SSP, 296C真係多左觀塘客上車就真, 而家下繁係九龍灣站等6P見架296C黎...
架296C都無位坐了...

296C飛橋之後係穩定左同多返少少客...但整體客量上升百分比計, 佢又應該唔算高於796C...
始終296C會多客, 796C都一樣客量上升中...
stevechau 發表於 2017-9-14 15:27 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-14 01:56
唔覺得296C客量有幾大變化,反而796C好明顯係一路上升
而且深水埗段縮短咗之後,唔使燒油行豬頭骨路段
條 ...

尚德出黎唔知...但眼見296C出MK係觀塘-九龍灣係越黎越多人識&肯上車...
始終1A已經飽和, 296C有得行橋...就算打後塞車都同1A差不多時間, 又好似唔係貴過1A~
但咁就變左TKO段好似白廢心機唔知做緊乜咁, 296C係東九做得越好...其實係越比咁原因796C食左尚德佢~
stevechau 發表於 2017-9-14 15:35 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2017-9-14 12:51
早幾個星期我先至坐咗一次,去觀塘道嘅時候根 ...

如果係咁講....296C個價值就仲OK居...
某程度上佢係靠做緊8個幾出九龍灣站, 同埋7個幾/8個幾來回東西九班人既去做住條線...
前者其實296A拉長已經係足夠維持服務有餘...
而後者只要觀深開返條直線收返正常合理價$8...成條296C即時收得皮...
將南尚德來回九龍城旺角SSP...大大條更平價既796C COVER到有餘~
YY487 發表於 2017-9-14 15:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2017-9-14 15:45 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-9-14 15:40
淨係個價錢已經令九巴唔會收 296C 皮
一程車做幾批客先符合九巴性格

唉...九記始終唔識將客量做到最大化去SET線...
又唔係好肯優化路線去賺更多...門面去睇類似296C咁一程車做幾批客個數字可能係靚既~
但實際上...拆完好可能更好~
hadboy5 發表於 2017-9-14 17:47 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-9-14 15:45
唉...九記始終唔識將客量做到最大化去SET線...
又唔係好肯優化路線去賺更多...門面去睇類似296C咁一程車 ...

但你有無諗過邊度可以讓296A調頭先,同埋要加多幾多車先可以維持服務質素,假若去到彩虹調頭,價錢都係要6個幾啦,同埋區佬一定唔放過你囉, 經觀塘道的綜合功能線,方塊珊對呢條線漏曬口水
tunghang 發表於 2017-9-14 18:02 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2017-9-14 12:51

但我平時見296C尚德可以上20-30幾個客,但唔見九龍灣會落返咁多客喎
你幾點坐返去尚德?
fleetline 發表於 2017-9-14 19:14 | 顯示全部樓層

我都好想知邊班車會係咁,
今個月坐296C都有10次以上, 任何時間都係將軍澳乘客佔大多數.

儲錢