hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴 694 改上山方案
開啟左側

隧巴 694 改上山方案

~誰@359~ 發表於 2006-6-16 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-16 07:24 發表

咁以後有建議取消其中一條線,就唔好嘈比貴左,
或者整體班次小左。

你取消到先算,95同93K拖住成抽流水客
你真係要慢慢搞返掂佢r

但係睇返你之前既建議,你係整疏左山上客最prefer坐既98C喎
咁就唔同講法
字大只顯得人自大
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:10 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-15 09:34 發表

你條694夠可以用796_轉乘,
令到694縮短唔駛俾貴錢啦...
根本694晌將南既地位根本好低,
但係條95M大大話話都好可繁時要企,
非繁時都唔算太差,
取消佢受影響既人點都高過694 N倍!

唔好搵95來講,
起 ...

95 係將廠 "國際線" 既地位都算 okay kar la ... 最少好過 297 啦 .. 95 俾人 cut 左車都仲要拉左 1,2 架 98a掛牌行全日,而且繁時12-13 分鐘都可以坐滿 (多數都未企) 已經好好,唔好忘記好多客係因為 98c 太貴 , mk 、油麻地又唔坐 93k (太耐 lu),又有 d 1a、13d、27、10既客支持 95 .... 所以搵95黎講未免有 d 不合時宜 law ..

而 95m ... 只有九巴減班再減班,將 d 客迫左去 98a 同 93a je .... 再加上 98a 有轉乘先至令 d 客唔上 95m ,當然你話 cut 左 95m 都未嘗不可,不過甘只會顯視九巴傻 je ...

如果城巴進佔將軍澳,山上一定有直車出尖咀,當然 98D 保留 la .... 98c 分拆為現 98s 同新98c (新 98c cut 到翠琳至西九龍中心 ,繞經秀茂坪),做番 95 既山上既特快客收 $6.5 左右,因為現在將軍既 fare scale 係貴左 .. 人地 780 只收 6.2 ..

只係九巴呢 D 甘保守既人先減班、減班再減班去方便大家坐地鐵 ..
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-15 14:59 發表

寶林去觀塘何止咁少?
仲有93A,
假日仲多條新都城免費車添..!

話時話,
之前有板友話93K非繁時客量仲低過95M,
係咪都可以取消埋佢?

P.S. 93K對我來講唔仲要,
九龍城同彌敦道我有95,
土瓜灣同 ...

係呀 .. 如果取消全將軍澳最大可能係 93K ,點都輪唔到 95M 、95 啦 .... 93K 大部份都有 REPLACEMENT ... 不如將 11X 拉入翠琳 .... 不過要改一改係觀塘既定線同保留 $6.2 既收費 .. 改快 D .. 改到同宜家93K出去差唔多時間
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:17 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-15 20:16 發表

點解某幾名認為95有獨市位,就不可以取消,
694有獨市位,就轉車冇問題?

694 係將南有又平又快既地龍 ... 相反山上有冇地鐵 CHOOSE ?? 最快15-25年後山上先會有鐵路 LAW ....
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-15 22:18 發表

雖然有兩條線,但我自己唔認同應該有兩條線由旺角去尚德。

我鬧796c兜去尚德都唔係近一兩年既事吧!

所以我的立場就唔贊成一個區要有快有慢去同一個目的地。

甘上秀寶達出旺角 D 車可以有排 CUT la wow .. 93k ($7.5/$5.9)、95 ($6.5/$5.9)、98c ($8.7)、13d ($5.5)、紅 van ($8)、(分分鐘 1A 都可以計落去),成6條半 WOW ...
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:28 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-15 22:40 發表

調番轉,
你接受唔到你條694縮短咁點解要人地條95M取消?
人地95M點都多客過你地幾倍啦!

95有無數既人會由將軍澳去
四順、彩虹、黃大仙、新蒲崗及太子道東等獨市位,
但694又有幾多人往返將南同小西灣呢 ...

我個人經驗,小西灣上既客多數少過10個 (有時得2-3個) ,但 D 客多數係藍田 (我見有唔少到之後上 98A/93K 既,即上山)、但極少數坐到將南既 ... 最多去到寶琳、茵怡同尚德 ... 反而有 D 人坐694由寶琳過將南 ....

P.S. 我自己有時上山、有時去將南,所以兩方面都有觀察 ...
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-15 22:47 發表

最重要是你是否可以肯定694每程車都少於10個客?

至少我自己都見過694有多過10個客入將南,694縮短已經不能成立

冇錯,你可能見過多過10個客入將南,但 ....

果 D 客係咪由對岸上車 ??

一日有幾多班車多過 10 個人 ??

果 D 客有冇其他車代替 ??

其實,只要新巴加 1 架車蛇車比佢拉上山咪解決 LAW ... 只要每班車多 D 幾個都已經唔洗蝕啦 .... 繁時我相信宜家甘多架車都行到,我眼見有時 694 D 車長可以有 15 分鐘休息,上山最多少3-5分鐘,都仲有10-12分鐘,好多線連 5 分鐘都冇 .....
 樓主| Jak 發表於 2006-6-16 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-6-16 00:03 發表

講潛力, 應該山下還有多5~~10萬新增人口wor....
另外, 要兜上山, 是否叫新巴放棄其中一個主要的客源?

針根本無兩頭利...

呢 5-10 萬新增人口幾時會增加到 ??? 我宜家得知,1-2年內,將軍澳最多得都會站 (我估康盛人口都多過佢) 係新增人口 jar wow ... 當然 3 年之後就冇得講啦,仲有新增人口有幾多會以巴士為主 .. 定係多數係地鐵沿線呢 ?

但山上有房署認可人口 :

寶達 24205 +
上秀 (總秀茂坪村人口 38833 / 18座 x 上秀既10座),仲有 5座明年入伙 = 21573 (明年多1萬人)
馬遊塘+靈實 1500 左右
翠琳 19000
康盛 7400

山上現成人口約 73678 人,未計算山上就業人數

~誰@359~ 發表於 2006-6-16 17:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Jak 於 2006-6-16 16:15 發表

係呀 .. 如果取消全將軍澳最大可能係 93K ,點都輪唔到 95M 、95 啦 .... 93K 大部份都有 REPLACEMENT ... 不如將 11X 拉入翠琳 .... 不過要改一改係觀塘既定線同保留 $6.2 既收費 .. 改快 D .. 改到同宜家93 ...

又未必,九龍灣係一個死症
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-6-16 17:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Jak 於 2006-6-16 16:53 發表

但山上有房署認可人口 :

寶達 24205 +
上秀 (總秀茂坪村人口 38833 / 18座 x 上秀既10座),仲有 5座明年入伙 = 21573 (明年多1萬人)
馬遊塘+靈實 1500 左右
翠琳 19000
康盛 7400

山上現成人口約 73678 人,未計算山上就業人數

首先多謝你既資料
我地睇到原來一直巴迷們所講既「山上二萬人」係錯
就連只計翠林康盛都有成二萬六千人
四捨五入,日後各位屈山上少人住,要記住屈三萬啦

但唔好意思,做到呢二萬六千個人兼行寶林路出市區既線
佢所服務既人口就最少有五萬人
似乎比尚德果堆線做得更多客啵

字大只顯得人自大