hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴 694 改上山方案
開啟左側

隧巴 694 改上山方案

~誰@359~ 發表於 2006-6-25 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-6-25 07:22 發表
5架有點唔合理呀?
坑口有7萬人,98A服務人口約有23萬(包括坑口寶林山上及寶達),
17/23*7,答案又是甚麼呀?
5架車只是用服務人口來推算坑口區應有車輛,點會極不合理,
又怎算打劫?
難道坑口寶林各區只有1架車,其餘15架全部屬於山上,好冇?

對於E22B呢類未開既線泥講,用服務人口去推算客量、班次同用車係好合理
不過今次新增既服務地區已經有巴士線服務緊
大家一定知道坑口既客量係點,所以根本冇需要再去用人口推算

原帖由 fleetline 於 2006-6-25 07:22 發表
296A官方時間最密是5分鐘一班,點解98A經常性比296A疏?
因為路線過長引致脫班
既然知道問題所在,點解我唔諗方法去解決?

你咁講就得啦,296A全線八架車,最密五分鐘一班
即係一轉時間要四十分鐘
入埋坑口一轉用多15分鐘,即係一轉時間係55分鐘
用11架車就得,即係用多三架車就可以維持返現時同樣密既班次
又點樣達到你所講既「五架」指標?係喎,五架都係你用人口計出泥,唔準嫁喎

既然一有95M就冇人上98A,咁就簡單啦,95M加轉乘
98A就可以改行隧道

衰在九巴唔肯,冇辦法
仲有,98A行山咪益左山下人囉,可以為開辦將沙線爭取多些少講價條件
就係話寶林同坑口客轉車需時太長

唔好成日講到自己好慘,冇人講過要你冇車去西九龍,
但係各下好明顯地唔專重將軍澳山下30萬居民。

咁你要人地大幅減班已經係不能接受
你都識講,縮短減車係合理,但係減得太多就唔會合理

98A/C要D車改行隧道,你就話會令山上小左車要反對,
掉轉頭E22B要開,你就非E22Acut車不可,又甚麼道理?

調返轉,98A 98C縮短,你話成條線客量少左而要減五架車
E22B全日,影響E22A成條線既客量你就唔畀減車,唔通又叫道理?
你話E22A唔可以減車,因為坑口同將南客量不變
我同樣可以話98A縮短後山上同寶林客量不變而唔減得車姐

對住某d脫離現實又自私既人,講事實都會畀人鬧、畀人誤會

你講既野係咪事實、仲有冇誠信可言,大家自有公論,我冇需要再講
反正點提你都唔會改
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-25 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-25 10:04 發表

對於E22B呢類未開既線泥講,用服務人口去推算客量、班次同用車係好合理
不過今次新增既服務地區已經有巴士線服務緊
大家一定知道坑口既客量係點,所以根本冇需要再去用人口推算

問題係E22B開辦E22A客量是接近0影響,另外,
你經常有意地說坑口既客量超低,但唔怕同你
講,98A坑口上車的人是比寶林多。

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-25 10:04 發表

你咁講就得啦,296A全線八架車,最密五分鐘一班
即係一轉時間要四十分鐘
入埋坑口一轉用多15分鐘,即係一轉時間係55分鐘
用11架車就得,即係用多三架車就可以維持返現時同樣密既班次
又點樣達到你所講既「五架」指標?係喎,五架都係你用人口計出泥,唔準嫁喎

尚德去坑口要10分鐘,一轉用多20分鐘,
甚至班次不增加,最小都要加4部車,
你真係當正坑口冇人上車

衰在九巴唔肯,冇辦法
仲有,98A行山咪益左山下人囉,可以為開辦將沙線爭取多些少講價條件
就係話寶林同坑口客轉車需時太長

不如98A康盛開行番落山入隧道啦,到時咪益左你囉

調返轉,98A 98C縮短,你話成條線客量少左而要減五架車
E22B全日,影響E22A成條線既客量你就唔畀減車,唔通又叫道理?
你話E22A唔可以減車,因為坑口同將南客量不變
我同樣可以話98A縮短後山上同寶林客量不變而唔減得車姐

你都識話縮短,條線短左已經有減車空間,加上客量肯定有下跌
情況下,減五架車實際班次不會大減。
相反,E22B定線不能吸引寶林人,E22B開辦未能見得會吸引原有
E22A乘客改坐E22B,既然客量不會下跌,為何要減一半班次?

你講既野係咪事實明眼人都睇到,隔離板仲有人提名你選星,
如果你改善一下你的態度,成個討論環境會好得多。
~誰@359~ 發表於 2006-6-25 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-25 10:30 發表
問題係E22B開辦E22A客量是接近0影響,另外,
你經常有意地說坑口既客量超低,但唔怕同你
講,98A坑口上車的人是比寶林多。

接近?不如睇下B3果張男人行E22A
總站一出未到怡心園車上面有幾多人,同埋睇下其他人講E22A既客量
仲有,你可以肯定所有上98A既人都岩上296A咩?

原帖由 fleetline 於 2006-6-25 10:30 發表
尚德去坑口要10分鐘,一轉用多20分鐘,
甚至班次不增加,最小都要加4部車,
你真係當正坑口冇人上車  

好懷疑呢個時間
一個單296M 27分鐘,但係康盛落尚德都唔洗三個字
去到坑口仲有時間可以休息,似乎唔洗十分鐘喎
同埋296A延長後佢做得返原有班次既機會好微
唔知91M延長之後有冇加密呢?

不如98A康盛開行番落山入隧道啦,到時咪益左你囉

哈哈,我一路都反對98A分拆
但係我一直都好支持將沙線只做山下唔上山

你都識話縮短,條線短左已經有減車空間,加上客量肯定有下跌
情況下,減五架車實際班次不會大減。
相反,E22B定線不能吸引寶林人,E22B開辦未能見得會吸引原有
E22A乘客改坐E22B,既然客量不會下跌,為何要減一半班次?

你講既野係咪事實明眼人都睇到,隔離板仲有人提名你選星,
如果你改善一下你的態度,成個討論環境會好得多。

還原基本步:乜98A分拆之後佢真係可以縮短咩?
98C就得,98A就唔得,因為每一區都需要有交通連接秀茂坪果頭
一入隧道,果個區就做唔返
所以,既然98A冇得縮短仲要減車,班次一定大減
而如果班次要係減得合理,五架就冇可能嫁啦…

呢單野我知左好耐,衰在有人提名但係冇人和議,證明只係有個別人士玩針對
咦?你仲乜唔去支持呀?又,做乜要拉埋隔離板既野泥講呀,唔夠講要玩人身攻擊?
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-25 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-25 10:45 發表

接近?不如睇下B3果張男人行E22A
總站一出未到怡心園車上面有幾多人,同埋睇下其他人講E22A既客量
仲有,你可以肯定所有上98A既人都岩上296A咩?

你真係當正所有寶林既人都會坐E22B
但實際上E22B既時間都唔見得吸引,他們怎會改坐E22B呢?

我都唔可以所有上98A既人都岩上296A,但我可以說的係
大部份人都岩上。

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-25 10:45 發表

好懷疑呢個時間
一個單296M 27分鐘,但係康盛落尚德都唔洗三個字
去到坑口仲有時間可以休息,似乎唔洗十分鐘喎
同埋296A延長後佢做得返原有班次既機會好微
唔知91M延長之後有冇加密呢?

搭開692都知坑口去到尚德要10分鐘,
另外由693改做692既時候,巴士公司係比多左18分鐘。
既然296A改路都會跟692咁行,當然以692既時間為準。

哈哈,我一路都反對98A分拆
但係我一直都好支持將沙線只做山下唔上山

而家冇人要你分拆,只係要你坐耐D車

還原基本步:乜98A分拆之後佢真係可以縮短咩?
98C就得,98A就唔得,因為每一區都需要有交通連接秀茂坪果頭
一入隧道,果個區就做唔返
所以,既然98A冇得縮短仲要減車,班次一定大減
而如果班次要係減得合理,五架就冇可能嫁啦…

呢單野我知左好耐,衰在有人提名但係冇人和議,證明只係有個別人士玩針對
咦?你仲乜唔去支持呀?又,做乜要拉埋隔離板既野泥講呀,唔夠講要玩人身攻擊?

其實將軍澳去秀茂坪需求係咪咁高呢?
嚴格上98A都只係去到秀茂坪的邊皮,如果去秀茂坪
的需求真是那麼高,就開多條只去秀茂坪既線啦。

所以我完全唔認同有需要有一條頻密的巴士線去秀茂坪,
唔好以為個個人都好似某些人咁要幾條路線去同一區先滿足

5架車是依照人口分佈計算,又點解會唔公平?
反觀,你講到D人見95M就唔上98A,如果95M加轉乘,
98A是否等於多餘?

有人提名,其實足以顯示出各下的言論令人覺得不合理,
冇人天生就比人針對,我亦都唔會針對任何人,實際的問
題是各下的回文態度吧!
路線建議,又點會有可能出現"一定會""冇可能"等字眼?
admin99 發表於 2006-6-25 12:10 | 顯示全部樓層
現在本人作出呼籲:

請大家終止一切離題之討論!
特別係「針對」,「人生攻擊」同「隔離板」之類既題目
否則本人並不排會向個別板友發出停板處分
多謝合作!

CK4013
C4 板主

[站務文章]
~誰@359~ 發表於 2006-6-25 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-25 11:40 發表
你真係當正所有寶林既人都會坐E22B
但實際上E22B既時間都唔見得吸引,他們怎會改坐E22B呢?

時間唔見得吸引?咁唔通你要死等E22A?
等得泥架E22A都追唔返架E22B
再者,E22B全日後E22A一定會讓路去避免重疊(消防局果度)
客源已經少左,所以對E22A客量係一定有影響,仲要唔細

原帖由 fleetline 於 2006-6-25 11:40 發表
我都唔可以所有上98A既人都岩上296A,但我可以說的係
大部份人都岩上。

當出美孚既98C可以有人o係秀茂坪道落既時候
98C縮短後依賴98A既人會再增加
仲有,如果去APM既人岩唔岩上296A呢?
而家每朝都有大量學生坐98A由坑口去景嶺返學

搭開692都知坑口去到尚德要10分鐘,
另外由693改做692既時候,巴士公司係比多左18分鐘。
既然296A改路都會跟692咁行,當然以692既時間為準。

要睇埋你點行啦,冇人叫你跟住692咁行
如果行寶邑路走,時間一定慳到好多

而家冇人要你分拆,只係要你坐耐D車

咁點解98S要全日?只係山下人要坐耐D車

其實將軍澳去秀茂坪需求係咪咁高呢?
嚴格上98A都只係去到秀茂坪的邊皮,如果去秀茂坪
的需求真是那麼高,就開多條只去秀茂坪既線啦。
所以我完全唔認同有需要有一條頻密的巴士線去秀茂坪,
唔好以為個個人都好似某些人咁要幾條路線去同一區先滿足

係嫁,因為每一班98A去到寶達都會有人上車
返學時間o係曉光街都會有學生上車

5架車是依照人口分佈計算,又點解會唔公平?
反觀,你講到D人見95M就唔上98A,如果95M加轉乘,
98A是否等於多餘?

問題係已經有人建議過95M加轉乘,九記已經拒絕左啦

有人提名,其實足以顯示出各下的言論令人覺得不合理,
冇人天生就比人針對,我亦都唔會針對任何人,實際的問
題是各下的回文態度吧!
路線建議,又點會有可能出現"一定會""冇可能"等字眼?

相反,你冇人提名,唔代表你講既野好合理
只係冇人咁得閒玩埋晒D「冤冤相報何時了」既野姐
要捧你去選,果架98S半滿相都夠玩

如果路線建議唔會有「冇可能」,點解貼建議要諗埋可行性?
Nothing is impossible丫嘛,可行性再低都有機會實施
我諗你應該向板主建議修改C4貼文限制,刪去可行性既限制啦

既然板主都出埋聲,咁我加多幾句就收結
你覺得你自己冇問題,但係當呢度有最少三個板友都對你既立場持反對意見
甚至質疑你提出既野果陣,會唔會係你閣下既問題?
非必要時我唔會再o係呢度回應

字大只顯得人自大