hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [輕鬆討論]692是否死得唔抵?
開啟左側

[其他] [輕鬆討論]692是否死得唔抵?

3ASV174 發表於 2017-9-19 00:30 | 顯示全部樓層

最後熱狗 發表於 2017-9-19 00:26
夜晚吉去港島係正常
但冇可能十幾人就返TKO
五六日可以由六七點到尾車都坐滿窗口到坐滿

星期六夜晚十點都見過新巴大躉全個上層得幾個客就上將軍澳道,
坐得滿窗口位唔出奇,但坐得滿兩軸真係唔多見。

就算 690 都係呢一年幾先明顯多左客,
但 692 已經取消左一排。
如要討論,請先自貼差餉單一次
LAK2 發表於 2017-9-19 00:38 | 顯示全部樓層
平心而論, 692可以用現948既服務時間去做
朝早6-10過海, 1600-2400番將軍澳, 已經正常好多

而690/694就可以參考692取消前既時間表
cut左朝早入將軍澳/晚上過港島既無客時段

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

rusf101001 發表於 2017-9-19 00:44 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-9-19 00:38
朝早6-10過海, 1600-2400番將軍澳, 已經正常好多

學埋268B淨係做一至五兩味

同六日有限度服務

936收皮935全日
Charon1999 發表於 2017-9-19 07:45 來自手機 | 顯示全部樓層

不過要留意翻694仲有藍田客,1000先頭車等同送客比606_
不過尾車有能力推早
leungky0528 發表於 2017-9-19 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層

嗰陣948對巴士公司嚟講都好個別例子
唔似得依家兩間公司為左插荃灣旗而架架都咁搞
何況唯一有力咁搞嘅692P都唔爭氣
跑輸其他因港鐵貴同飽和而客量不斷升嘅過海車
ricky 發表於 2017-9-19 09:36 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-9-19 09:01
嗰陣948對巴士公司嚟講都好個別例子
唔似得依家兩間公司為左插荃灣旗而架架都咁搞
何況唯一有力咁搞嘅692 ...

692都取消咗幾年,就算而家重開,將軍澳友都慣晒迫港鐵,都唔會流番去搭巴士過海啦。
前荃葵青區居民
GK3258 發表於 2017-9-19 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層

收埋左嘅車想兩巴噁番出黎真係得啖笑。
有車都放落796P 290啦
GK3258 發表於 2017-9-19 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-9-18 18:11
692係通車後,玩左超過十年先取消到。
18X老新成日想拉去柴小望有得救,
590又未咁快製到旗住。

冷氣通道直達鐵路站係一個重要因素。仲有一個係今時今日鐵路打得好散:差唔多大小,成個上水得一個站,但將軍澳就四個站,兩者競爭力顯然而見。
LAK2 發表於 2017-9-19 14:30 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-9-19 09:36
收埋左嘅車想兩巴噁番出黎真係得啖笑。
有車都放落796P 290啦

唔好亂扣, 我唔係講緊復辦, 係話果陣可以逐步cut, 而唔係一刀切取消
先減去最少人坐既班次, 嘗試改善營收

6516 發表於 2017-9-19 14:38 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2017-9-19 14:30
唔好亂扣, 我唔係講緊復辦, 係話果陣可以逐步cut, 而唔係一刀切取消
先減去最少人坐既班次, 嘗試改善營收 ...

948情況的確係差唔多
不過948係由無到有, 區會唔會反對
但692係由有到無, 區會嘅反應係點, 大家都估到
反正都要俾人鬧, 運吉寧願一刀切, 好過每切一次俾人鬧一次