hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 111/113/671有無機會延長總站?
開啟左側

[問題] 111/113/671有無機會延長總站?

kmb71k 發表於 2017-10-22 16:55 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-10-22 12:28
咁係唔係出101X,直接要取消101?

前提你要加強番601 619 641班次

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ricky 發表於 2017-10-22 18:28 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-10-22 16:55
前提你要加強番601 619 641班次

101唔縮短當然無問題,求之不得,但為滿足運輸署的「要求」及「標準」,101應該會縮短,甚至可能縮短九龍的總站。
前荃葵青區居民
Ravenclaw 發表於 2017-10-22 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
某些人似乎忘記左淘大系101既客倉...
ctb234 發表於 2017-10-23 11:11 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-10-22 12:38
因為113仲有皇后大道東的獨市位

有109係度.
113 執左佢啦!

樓主| ricky 發表於 2017-10-23 21:05 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-10-23 11:11
有109係度.
113 執左佢啦!

紅隧線仲要駁車,更加無人搭
前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2017-10-29 10:59 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-10-17 06:22
我個方案係開602之下101改做西區半特快
101係觀塘區既存在同602/641去既灣仔中環無衝突
同時會大減班減車, ...

好忙,遲咗覆
我個方案係開602之下101改做西區半特快
101係觀塘區既存在同602/641去既灣仔中環無衝突  H" n5 c- A1 w; D3 z: S
同時會大減班減車,況且宜家既101係觀塘都唔係無客(當然流水佔多)
/ R  w: f& k$ I
111果到,慈雲山有602自然唔會搬上去
而115上面見你講時已經覺得比起111,直接拉佢入去補位仲好
好過要倒多d車落去111延長,集中資源做返宜家最多客既路段6 o8 }4 t/ }- r1 k  D4 A
假設101撤走中九搵115的確為佳,不過嫌佢要兜黃埔對土瓜灣唔太吸引# y% X" ]) e& T% G- _6 C
至於上路<>西區睇你點睇,係咪推人去下路/落地底搭車就算
( I+ J  P, A' Q3 J
而東九至西區線(新101)諗住行東隧既係東九點行?$ P0 O* A7 _( U3 h% M; K9 H) Z
建議最盡去到彩虹擺低算,黃大仙交比113(同時縮短至此)
  \" c5 i9 ?! u8 r" H

115兜黃埔,呢個無辦法
但本身條線確實係比起101/111,更深入紅土一帶既通勤位

東九西區線如果行東隧,應該都係跟671一條觀塘道過
總站可以另議
不過如果擺彩虹建議擺四美街,至少做多半個新蒲崗工業區
不過條條線都行東隧一下子食唔食得哂,到時塞過紅隧都似

放心,巴士佔東隧車流多極有限

其實無計,觀塘本身已經喺東隧隔離
東九過海線行東隧確實係比較直接
尤其過多陣中環灣仔繞道就開,到時行東隧個優勢會進一步擴大

而隨著307C/980X/981P等新界東西隧線進一步做大
此消彼長之下其實東隧巴士車流唔會多咗好多

繁時當然夠客,但非繁同假日認真麻麻
可以試下慢慢做起既,唔使一次過同其他線爭做全日

麗港城由無變有就咪計較咁多啦, Z! l0 K5 A6 @( L; g7 J- w  F+ x

非繁預咗唔會太標青
但本身北角銅鑼灣係全日位,應該點都好過好似641咁只係做中西區

係,早繁唔保留順利車既分分鐘無位座要企
3 R0 T" Y. q( U* {/ X0 y- W
安達天橋落秀茂坪道,留意返落腳位係唔近巴士站* H8 B. X: n$ D$ R, o  x
, J$ ^5 i1 u4 Q# x8 L( j
寶達過天橋再過馬路,講緊南行?相信無寶達人想用呢個站,咁行傻的嗎4 }/ @! G4 F8 o+ \( q; G
而且本身係總站車變中途站,更加要至少一個方向就返佢入總站

中秀坑位係有,就係唔夠位擺哂咁多車,情況正如長亨一樣  X/ b2 P  [. N
不過後者都有個青機支援,前者果一帶真係無乜

我反而覺得會無位坐既會係寶達
不過如果真係有反對聲音既,加順利起載特車唔係問題

安達秀茂坪道lift塔唔近巴士站,應該係加站處理
而唔係要條線兜上寶達總站
反正秀茂坪道車流又唔係多,行人路又闊,加站完全唔係問題

入寶達總站要沿路上落山兜,非迫不得已都唔會好建議咁玩
講真,寶達班人係就係行多咗路,但同時新619X係寶達尾站過海
當車程足以抵消步行時間既時候,你話好過分又真係唔係

或者咁,早繁開安泰特車,安達安泰經寶達總站過海
換取619X至少早繁唔入寶達總站
ATSE40 發表於 2017-10-29 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-10-23 21:05
紅隧線仲要駁車,更加無人搭

有關係咩?

唔通係大道東行出灣仔道?

既然版友你講到駁車咁無吸引力,咁不如拉埋113去九龍灣四順觀塘,109就拉去旺角大角咀石硤尾,一定好有吸引力好多人撘啦,係咪?
 樓主| ricky 發表於 2017-10-29 15:48 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2017-10-29 11:37
有關係咩?

唔通係大道東行出灣仔道?

我唔敢講某種隧巴線延長後有咩效果,但如果延長至一啲本身唔近港鐵的地方,一定有好處。
前荃葵青區居民
GW4866 發表於 2017-11-4 07:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-10-29 10:59
好忙,遲咗覆

...
東九西區線如果行東隧,應該都係跟671一條觀塘道過
總站可以另議
不過如果擺彩虹建議擺四美街,至少做多半個新蒲崗工業區

我建議擺彩虹一黎唔想去咁遠,二黎貪佢夠多位,又慳資源整少個站長室
還掂由觀塘道去彩虹總站要屈過龍翔道兜圈入都要時間,
不如觀塘道直行入啟新道直接做到新蒲崗又唔使擺四美街
最多港島方向係彩虹總站開出後兜一兜四美街總站

非繁預咗唔會太標青
但本身北角銅鑼灣係全日位,應該點都好過好似641咁只係做中西區

同樣有北角銅鑼灣全日位既671,非繁客量都唔係太得
當然佢仲有價錢問題(南行),都係果句慢慢做起啦

我反而覺得會無位坐既會係寶達
不過如果真係有反對聲音既,加順利起載特車唔係問題

安達秀茂坪道lift塔唔近巴士站,應該係加站處理
而唔係要條線兜上寶達總站
反正秀茂坪道車流又唔係多,行人路又闊,加站完全唔係問題

入寶達總站要沿路上落山兜,非迫不得已都唔會好建議咁玩
講真,寶達班人係就係行多咗路,但同時新619X係寶達尾站過海
當車程足以抵消步行時間既時候,你話好過分又真係唔係

或者咁,早繁開安泰特車,安達安泰經寶達總站過海
換取619X至少早繁唔入寶達總站

因為宜家條繁時619X淨做順利順天都夠做,保留順利起程好合理
如果一線做哂後面寶達無位座不特止分分鐘車都無得上

安達秀茂坪道lift塔當你加站處理
但寶達始終本身有過海車做總站,單程兜一兜上去都唔係太過份
況且宜家寶達落秀茂坪道東行行人路什為不便/迂迴
除非你話等過幾年(?)起好落近將軍澳道天橋+lift塔再開返"曉光街站"

安泰特車我之前提過,但順利果條飛唔飛寶達好睇前者夠唔夠載
打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2017-11-4 10:16 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-11-4 07:51
我建議擺彩虹一黎唔想去咁遠,二黎貪佢夠多位,又慳資源整少個站長室
還掂由觀塘道去彩虹總站要屈過龍翔道兜 ...

用啟新道出入新蒲崗,擺彩虹總站,係可行仲可以順便避開彩虹交匯處塞車

同樣有北角銅鑼灣全日位既671,非繁客量都唔係太得
當然佢仲有價錢問題(南行),都係果句慢慢做起啦

第一,671非繁其實唔差
純粹係條線真係太長搞到巴士公司無心機做而已

第二,671點計都同新641性質有好大分別
671本身沿觀塘道行,同觀塘線疊住,北角銅鑼灣客其實係執雞為主
新641做啟麗/麗港城住宅區出港島獨市,性質其實比較似601

而用人口計,就算預期啟德全部搭曬沙中線
啟業麗晶麗港城加埋都仍然有5.4萬人,仲多人過四順
既然619非繁可以做到唔錯既載客率,新641差極有個譜
因為宜家條繁時619X淨做順利順天都夠做,保留順利起程好合理8 A2 T+ V& }; J! `2 u1 J
如果一線做哂後面寶達無位座不特止分分鐘車都無得上( a1 {  b! M6 u4 `9 y

安達秀茂坪道lift塔當你加站處理, w2 |. U  {5 Y2 u
但寶達始終本身有過海車做總站,單程兜一兜上去都唔係太過份
況且宜家寶達落秀茂坪道東行行人路什為不便/迂迴0 \% h8 c! L" l/ `6 O' r
除非你話等過幾年(?)起好落近將軍澳道天橋+lift塔再開返"曉光街站"! v% l& l) z4 L: F. U. f1 V
" J* @: s  L  i. f; d6 b
安泰特車我之前提過,但順利果條飛唔飛寶達好睇前者夠唔夠載

唔係你提都唔記得曉光街個站會重開俾寶達居民落去搭車
將軍澳隧道轉車站/曉光街站個天橋網,其實唔係好遙遠既事
講緊係兩三年內
咁大規模既重組,搞得來其實差唔多
特登兜上去寶達總站,真係可免則免

寶達上唔上到車絕對係水晶球問題
而就算上唔到,解決方法應該係加班而唔係改走線