hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴9,28服務調整消息(12/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴9,28服務調整消息(12/2起)

Ravenclaw 發表於 2018-2-18 13:22 | 顯示全部樓層

111P想全日的話,一定要依移加行法兼且唔可以加站...

反方向九龍城後就要直衝翻上彩德...

否則個時段會轉,兼且會搞到101...

移加好好彩地,如果同一時間,彩福開同坪石開但要入彩虹道,最終去到九龍城時間系相約...

同埋全日對老九都有好處,可以做二彩土瓜灣流水...

不過壞處系要同對家分二彩土瓜灣流水...
JX9097 發表於 2018-2-18 13:27 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-2-18 13:22
111P想全日的話,一定要依移加行法兼且唔可以加站...

反方向九龍城後就要直衝翻上彩德...

111P全日都好微
單靠三彩肯定唔夠客
若果靠九龍城/ 土瓜灣都唔長久
沙中線通車後會唔夠客畀三條線 (101, 111, 111P)

若果三彩真心想有全日過海線
最實際反而係開101A
跟101開, 去到振華道口轉上去經淘大後門上三彩
(個人prefer彩霞道天橋落山, 條橋有限制除外)
比例上可以正線2:1副線

咁既可解決三彩交通問題
亦都可以幫101搵更多客源
將沙中線通車影響降低
Ravenclaw 發表於 2018-2-18 13:39 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-2-18 13:27
111P全日都好微
單靠三彩肯定唔夠客
若果靠九龍城/ 土瓜灣都唔長久

土瓜灣流水...

同埋,沙中線最受影響未必系101/111系,104/301同果堆會展R線先大鑊...

灣仔道果堆,除時因為中上環少左客,後面容易左上到車,灣仔舊客可能會仲大左...

101/111亦唔似115專做黃埔呢d中產區...

101/111系港島西同九龍東條大trunk黎,冇咁容易瓜,加上佢地系聯營線,最多減班...

我已經唔將價錢當系考慮因素...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 1 + 5 104/301同果堆會展R線先大鑊

查看全部評分

樓主| FBI2 發表於 2018-2-18 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層

彩福冇位放多條線啦
leungky0528 發表於 2018-2-18 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層

大家討論嘅方向似係連條彩榮里都唔想放過

Ravenclaw 發表於 2018-2-18 13:39
土瓜灣流水...

同埋,沙中線最受影響未必系101/111系,104/301同果堆會展R線先大鑊...

減班係必然
但到時隊道104/301減班多數都過到客俾101/111
對兩巴嚟講就係唔駛點郁都保到生意
結論都係佢地無誘因改走線

同埋唔好忘記爭全日嘅仲有條101X
響呢點上高再爭取101支線,實係事倍功半
RobynnNKendyFan 發表於 2018-2-18 15:34 | 顯示全部樓層
Brianonly 發表於 2018-2-18 01:05
延長咗一個禮拜客量都冇乜起色,山上面個coverage淨係得彩福+彩德二期,每班車最多得10零個上山 ...

KMB 9 本身客量飄忽 ga
我比較想關心嘅係有冇甩多咗班
反青沙撐獅隧
kmb71k 發表於 2018-2-18 16:20 | 顯示全部樓層

Brianonly 發表於 2018-2-18 01:05
延長咗一個禮拜客量都冇乜起色,山上面個coverage淨係得彩福+彩德二期,每班車最多得10零個上山 ...

客量既嘢留番下個月至講啦
條線開始改上去都已經接近農曆新年
學校及有啲公司都開始休假
所以客量會少咗啲

以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2018-2-18 16:32 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-2-18 16:20
客量既嘢留番下個月至講啦
條線開始改上去都已經接近農曆新年
學校及有啲公司都開始休假

唔係新年時分先會多啲人出油尖旺咩...
EX-TL 發表於 2018-2-19 00:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-2-18 16:32
唔係新年時分先會多啲人出油尖旺咩...

其實你係新移民定中小學雞, 正常都知過年係少啲人出油尖旺銅.
10598C 發表於 2018-2-19 08:36 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-2-19 00:43
其實你係新移民定中小學雞, 正常都知過年係少啲人出油尖旺銅.

我淨系知呢排啲屋企人成日都出趁放假出去行街囉