hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴9,28服務調整消息(12/2起)
開啟左側

[服務調整] 九巴9,28服務調整消息(12/2起)

leungky0528 發表於 2018-2-19 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-2-19 08:36
我淨系知呢排啲屋企人成日都出趁放假出去行街囉

多就多,但連埋嗰陣客源好散
suittie2000 發表於 2018-2-19 15:46 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-2-17 10:55
唔好意思, 111 等耐D 都有好多位坐喎, 我又唔覺得再抽車比111P全日有咩咁不可接受啦。
除非你同我講, 單靠 ...

乜你未見過呢個情況嗎?你是否平日搭車見過幾次就當係事實全部?定係見101,111走線有9成相似就要攪攪佢?乜班班車要打爆先得架?地鐵都唔得啦!學你咁講,一打唔爆就可以隨意抽車走,改路線,咁真係好擾民啦!因頭幾個站未能打爆就要拉長總站,咁迷大把線個總站都要被拉長?非繁時間同繁忙時間完全唔同喎
suittie2000 發表於 2018-2-19 15:48 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-2-15 09:16
呢個係彩雲居民多年的要求,下年居屋彩興苑入伙,有龐大需求有乜出奇?
...

行得去彩雲邨總站,都行左落坪石啦!西頁人口都越來越多,不如將111拉入西貢啦
ricky 發表於 2018-2-19 15:53 | 顯示全部樓層

suittie2000 發表於 2018-2-19 15:48
行得去彩雲邨總站,都行左落坪石啦!西頁人口都越來越多,不如將111拉入西貢啦
...

彩雲行去彩虹,行落去易,行上去較要腳骨力。同埋要睇邊座,彩輝邨、札山道果邊就大大鑊。
咁又唔會,西貢要開過海線,就拉埋馬鞍山或將軍澳落水啦﹗

前荃葵青區居民
巴士的膠 發表於 2018-2-20 10:39 | 顯示全部樓層
改路後有個小問題,就係坪石總站嘅客行遠左,其實9可唔可能改用新清上山?

原線到四美街後經斧山道天橋,龍翔道,清水灣道(與3M等線同站),後返回彩德商場原線
巴士的膠 發表於 2018-2-20 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-2-17 12:31
一方面覺得好似行紅隧慢過東隧好多,一方面又覺得彩福應該拉 111P 全日,你覺唔覺得你好自打咀巴?

事實 ...

送條全日619X比佢哋啦

另外,113都經緊彩虹道一帶,將部分111客分比113都可以考慮,同時拉直下何文田段
JX9097 發表於 2018-2-20 13:47 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-2-20 10:39
改路後有個小問題,就係坪石總站嘅客行遠左,其實9可唔可能改用新清上山?

原線到四美街後經斧山道天橋, ...

由牛池灣街市起計同坪石邨(太子道東)起計
兩者步行距離應該差唔多
但牛池灣街市落車要經天橋/地鐵隧道先返到去坪石邨
比起坪石邨分站麻煩, 照番現時路線都可接受
巴士的膠 發表於 2018-2-20 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-2-20 13:47
由牛池灣街市起計同坪石邨(太子道東)起計
兩者步行距離應該差唔多
但牛池灣街市落車要經天橋/地鐵隧道先 ...

對坪石邨而言可能一樣,但清八、牛池灣街市一帶就行遠左,而牛池灣街市同牛池灣村先係最旺嘅地方,反正行車時間一樣,仲做多水街市上山客(83系站位喺一樓,無咁就腳)
leungky0528 發表於 2018-2-20 17:08 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-2-20 16:56
對坪石邨而言可能一樣,但清八、牛池灣街市一帶就行遠左,而牛池灣街市同牛池灣村先係最旺嘅地方,反正行 ...

如果相關黃大仙地區係咁想要條9
呢幾年一早就應該有類似嘅反建議.......
toby_tl10 發表於 2018-2-20 18:47 | 顯示全部樓層

想問下彩榮路彩仁樓個站點解取消咗?
以前彩福特車時期一直都有停
To infinity... and beyond