hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K路線分拆建議
開啟左側

93K路線分拆建議

10598C 發表於 2017-9-30 23:55 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

93K曾為將軍澳線王,由於其走線覆蓋率高,同時競爭低,甫開辦便客似雲來。

然而隨著時代變遷,不同類型的特快線出現,令93K地位不再重要,漸漸淪為流水及輔助型的路線。

有見及此,運輸署提出將93K改為繞經九龍灣商貿區,以配合政府「起動九龍東」政策,同時疏導於繁忙時間長期爆滿的專線小巴106及111線,希望93K客量可以有所提升。

可是,由於93K繞經九龍灣商貿區需時,同時受困於該區繁忙時間嚴重塞車,預計93K將大量流失將軍澳及觀塘山上來往土瓜灣及油麻地之乘客,因此建議93K分兩階段分拆路線。

第一階段,93K將於繁忙時間縮短至九龍灣,同時開辦繁忙時間路線213P,由安泰單向開往土瓜灣。

第二階段,93K分拆時段將延長,同時於上午繁忙時間過後及週末及假日改為來往寶琳至尖沙咀,易名為93D,同時開辦新線213K,由安達開往油麻地登打士街。

詳情如下:

第一階段:
93K 寶琳→九龍灣展貿徑

停站:
寶琳
欣明苑
英明苑
寶仁樓
翠林邨
康盛花園
馬游塘村
寶達邨
秀暉樓
apm創記之城5期
創記之城
勵業街
觀塘海濱花園
常悅道
臨華街
香港輔助警察隊總部
宏展街
展貿徑
https://goo.gl/maps/v5YWrgeZDxp

服務時間及班次(分鐘)
0600-0750 20

收費:$7.2

213P 安泰→土瓜灣

停站
安泰
愛達樓
安達
寶達邨
秀暉樓
采頤花園
譽港灣
馬頭角道
馬坑涌道
浙江街遊樂場
新柳街
平治街
https://goo.gl/maps/iBA1RkeM3Z52

服務時間及班次:
0600-0750 20

收費:$7.2

轉乘優惠:
213P↔1A、2A、5、6D、11、6C、6F、24、27、95M、93K、98A

回程、週末及其餘時段時間不變

第二階段:

93K及213P服務時間及班次(分鐘):
0530-0750 20
0750-0820 15

93D 寶琳↺尖沙咀

停站:
寶林總站
英明苑
寶仁樓
翠林邨
康盛花園
馬游塘村
寶達邨
秀暉樓
常悅道
臨華街
香港輔助警察隊總部
宏展街
香港理工大學
香港科學館
麼地道
尖東鐵路站
半島酒店
海防道
柏麗購物大道
柯士甸道
勞資審裁處
衛理道
山谷道
啟成街
香港輔助警察隊總部
臨華街
常悅道
曉光街
秀暉樓
寶達邨
安達臣道
馬游塘村
茅湖仔
康盛花園
翠林邨
寶林消防局
英明苑
將軍澳賽馬會診所
新都城二期
寶林總站
https://goo.gl/maps/GAud3fPiuw52

服務時間及班次(分鐘):
星期一至星期五
0830-1530 30
1600-2200 20

星期六、日及公眾假期
0830-1000 30
1000-2240 20

收費:$9.9
寶達往尖沙咀:$7.5
九龍灣往尖沙咀:$9.9 (還原全程收費)
九龍灣往寶琳:$7.2
曉光街往寶琳:$6.1
安達臣道往寶琳:$5.1

213K 安達↔油麻地

往油麻地停站:
安達
仁達樓
愛達樓
錦泰樓
白虹樓
彩虹站
馬頭角道
馬坑涌道
浙江街遊樂場
新柳街
平治街
拔萃女書院
九龍中央郵政局
碧街
青年會
廣華醫院
登打士街https://goo.gl/maps/FHmAN2qnq3P2

往安達停站:
登打士街
文明里
勞資審裁處
衛理道
山谷道
北拱街
江西街
天光道
新山道
彩雲聖若瑟小學
白虹樓
基順學校
安泰邨
愛達樓
安達
https://goo.gl/maps/hke5A7dYaYv

服務時間及班次(分鐘):
往油麻地:
0840-2110 20
往安達:
1000-0010 20

收費:$7.5
馬頭角道往油麻地:$5.8
彩雲聖若瑟小學往安達:$5.8

新增98A↔213K轉乘優惠
新增95M↔原有98A轉乘優惠$3 以疏導98A客量

用車+3

歡迎討論 有錯請指出 多多指教

S3BL100 發表於 2017-10-1 00:27 | 顯示全部樓層
93D 回程走線,啟祥道停完輔警總部無得右轉宏照道南行,
你地圖上面行的臨興街同樣無得右轉宏照道南行

我覺得回程行啟福道,加停宏通街,轉入常怡道,右轉宏照道上繞道就可以

另外,好大的原則問題,而家 93K 寶達秀暉樓佔的比例唔係真係咁多,
但你就為左要補償佢地,將本來係將軍澳的資源就咁送俾人,
開一條服務範圍少過 93K,收費又平兩級,但行車時間唔少幾多的 213K 做全日

尤其是 93K 非繁客量唔係好,213K 真係會好唔掂,但
同樣的資源,本來可以擺返落將軍澳,康翠本身都有其他重組值得做,
行山走一樣服務到寶達

如果要全日補上路旺角,5D 來回改行上路,兩邊延長郵輪碼頭同旺角東站咪可以

如果要全日補寶達土瓜灣,拉 11X 去安達咪算,回程改快,世運行橋,新山道直飛九龍灣站咪算

甚至上繁鍾意玩屎忽數的話,留幾班 93K 行原路都好過你咁玩。
康翠唔同時間出尖咀唔同行法,等車站位都唔同,我覺得唔理想

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 01:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-10-1 00:27
93D 回程走線,啟祥道停完輔警總部無得右轉宏照道南行,
你地圖上面行的臨興街同樣無得右轉宏照道南行

93D九龍灣段走線我會留意返

不過93K其實依我所見係寶達秀暉真係可以由坐位一半上到頂閘,當中半車人去土瓜灣上路,所以先會咁拆,而當中我見有唔少學生同家長朝早寶達上車去土瓜灣,所以拆線時段亦都比較早(第一階段)

基本上第二階段係要睇下第一階段個成效先做,成效唔好嘅話213K唔會開架啦,拉其他車去補償應該都係最好辦法

而其實最簡單開返幾班行原路嘅93K其實我都有諗過,不過我當時諗緊其實與其加車開特班,不如直接拆線,因為第一階段拆線直程唔駛加車乜制

又或者好似690咁,0730之前就行返原路,其餘時間就兜入去九商

至於11X,回程改快同時延長唔係唔好,問題係佢去唔到上路,除非叫啲人行返上去

而5D如果改嘅話,下路同黃埔應該都會嘈,假如你指嘅係上路來往旺角嘅話,直接踢6F上去已經得,但係假如係九商來往上路同旺角... 要再諗諗

至於93D站位,其實好難做到同一站位,除非98P去程爬山走

同埋我係有諗過而家93K前半段唔變,直接後半段改去尖沙咀,又或者跟28入尖沙咀,再循環走,不過就感覺慢左少少

啫係寶琳↔康翠↔寶達↔觀塘↔九商↔機隧/九龍城橋↔(土瓜灣)↔尖沙咀↺
lwb701 發表於 2017-10-1 09:04 | 顯示全部樓層

今年RPP建議93K改入九龍灣我覺得都係想執雞多過想做起條線佢。
土瓜灣上路>九龍灣商貿區執107,297客、山上>九龍灣/九龍城執11X,98C客。

我認同山上出紅磡不如直接加車比11X拉長上山。
同埋本身11X上秀方向係太子道東打後上觀繞,唔行觀塘道唔會到九龍灣站。

<上路往來旺角>
九巴一直有個 11<>6C/6F轉乘優惠,可能無乜人留意。
更何況以有過6C上路特班呢家都取消埋,究竟有幾多客要用到佢?
相對較近何文田站嘅人都上左地鐵啦,
兩個站就到旺角仲會咁神心等20分鐘一班93K同埋塞加士居道?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
 樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 09:56 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-10-1 09:04
今年RPP建議93K改入九龍灣我覺得都係想執雞多過想做起條線佢。
土瓜灣上路>九龍灣商貿區執107,297客、山上 ...

其實93K改唔改都已經係做緊執雞嘅角色,只係除左仲有啲觀山去土瓜灣同埋上路去旺角

297同樣都係兜九商,但係點解依然有去土瓜灣嘅人,係因為本身經觀繞同單向經機隧,而93K而家行觀塘道已經比山上人厭棄緊,係部分人迫不得已或者貪佢直車又唔係兜路先搭佢,改完入去更加冇可能執到11X同98C雞

而11X而家啲人所謂改快,係改做跟15X行,新山道之後飛橋,再直行觀塘道,不過我個人覺得可以進取啲直接飛到創記之城先停站,只不過我一直concern嘅野係11X去程去唔到上路

至於上路去旺角呢個轉乘我唔係唔知,只不過當下路有幾條旺角線而上路只係得一條平均收8蚊嘅旺角線而且唔到深水埗,係咪有啲唔公平?

再者,你有冇試過係上路行去何文田站?係遠到吖嘛都唔認得,會行得上去嘅基本上都唔會落上路搭車,佢地亦都有27/8M去旺角

而講真,基本上班班93K都有唔少人係上路上落來往旺角,直接踢6F上去換走93K對邊個都好
lwb701 發表於 2017-10-1 10:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-1 09:56
其實93K改唔改都已經係做緊執雞嘅角色,只係除左仲有啲觀山去土瓜灣同埋上路去旺角

297同樣都係兜九商, ...

咁我肯定同你講佢呢家RPP改入九龍灣內街執雞都好過行觀塘道執雞,
上路返觀塘講緊有A22,14,15,17,28,101,究竟上路返觀塘仲比你執到幾多?
近年九巴積極改線入九龍灣,RPP改入九龍灣目的應該都只係執
(1)寶林路、上秀<>九龍灣嘅客,
(2)土瓜灣、九龍城<>九龍灣嘅客,
根本無預你係旺角入將軍澳坐足全程。
11X要兜秀明道同協和街,去到九龍灣海皮落仲要行入去內街已經唔夠RPP條93K吸引。

旺角/上路問題,本身RPP講緊93K繼續行上路出旺角,但你建議九龍灣止步。

我上面係講緊離何文田站近嘅人已經落左地底,你住紅蘋果附近嘅唔通又會行去何文田站?
唔好唔記得沙中綫仲有年幾兩年就通車,土瓜灣站係正上下路中心,6C同6F是旦一條到時會唔會自身難保?

同埋你想踢6C定6F去上路都好,呢一部份其實我無意見。
一來我唔係受害者,二來你講到點解下路咁唔公平渣住兩條線出旺角,
講真呢家起碼都仲有11轉6C/6F呢個轉乘,再加埋呢家RPP改完都仲係到嘅93K。
我只能講現實就係咁唔公平嫁啦。
我夠想知點解黃大仙區有11同203E(嚴格黎講拉埋95落水)入到九龍站,
而牛頭角只係有條出到廣東道嘅14仲要行出去觀塘道坐,TD仲同我講話會鼓勵巴士公司增設轉乘。
無奈嘅係你有無轉乘我都會繼續坐嫁啦,除非沙中綫通車。

樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 11:03 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-10-1 10:39
咁我肯定同你講佢呢家RPP改入九龍灣內街執雞都好過行觀塘道執雞,
上路返觀塘講緊有A22,14,15,17,28, ...

我諗佢入九商都唔會執得幾多客,而家係觀塘道執唔到好多客就固然,重點係佢改完之後連本身部分山上肯搭佢去土瓜灣嘅人都踢走埋,如果唔係我都唔駛拆線或者開特班啦,同時亦都希望藉住呢個機會直接整條山上將尖線出嚟

至於何文田站,我嘅意思係本身何文田站同上路距離太遠,基本上何文田站開左對上路去旺角影響唔大,係上路搭車嘅人點都唔會行上去搭地鐵,近地鐵嘅人即使地鐵未開之前都唔會落上路搭車,佢地已經有27/8M

你話沙中線通車之後上路點點點,其實由巴士公司角度出發,如果6F(一定唔會係6C)拉左上上路,到時候沙中線通車之後冇人搭嘅話直程cut埋條眼中釘去添
lwb701 發表於 2017-10-1 11:33 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-1 11:03
我諗佢入九商都唔會執得幾多客,而家係觀塘道執唔到好多客就固然,重點係佢改完之後連本身部分山上肯搭佢 ...

如果你想山上有特快線出尖咀,
我認為更加無必要係一條將軍澳巴士線上面去諗點照顧上路<>旺角呢班人,
更何況到時通埋地鐵。

直接93K去程改行機隧再縮落紅磡循環一圈,減班嘔車出黎會唔會有得諗?
~誰@359~ 發表於 2017-10-1 11:56 | 顯示全部樓層
如果個實情係繁時每班93K都係得20-30個東九龍-上路既客,我會好好奇仲洗唔洗專登開條線畀呢個market,叫漢華做埋佢算啦
字大只顯得人自大
 樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 12:07 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-10-1 11:33
如果你想山上有特快線出尖咀,
我認為更加無必要係一條將軍澳巴士線上面去諗點照顧上路旺角呢班人,
更 ...

我就係想用93K換93D,所以先要處理返上路↔旺角

同埋93K去程落機隧縮短去紅磡,其實減唔到幾多車,亦都做唔到山上將尖,我建議倒不如後半段跟28入尖沙咀,跟住去尖沙咀順時針循環,佐敦之後跟26去到土瓜灣,再行九龍城橋不停站直去九商,返回原線去寶琳

咁嘅話其實好多客都做到,但係以將尖嚟計就真係好慢,始終要兜觀塘、九商、土瓜灣,同時山上去上路依然係做唔到
去程:https://goo.gl/maps/QZKQZC1oe4y
回程:https://goo.gl/maps/Xt4H9UfgwWr