hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴你無心做就交牌啦
開啟左側

九巴你無心做就交牌啦

kc_loo 發表於 2017-10-10 10:31 | 顯示全部樓層

lpc 發表於 2017-10-9 22:18
屯門公路個單死咗幾多個?
為咗保九你可以去到幾盡?
唔好扮無知啦

果件事又唔可以入哂九巴數

事發經過

出事的位置
2003年7月10日早上6時15分,一輛載有40名乘客的德國製造雙層空調Neoplan Centroliner型,車牌JU4667(車隊編號AP69)巴士行走九巴265M線開往天恆邨,由麗瑤邨開出該日頭班車,至早上6時半左右,巴士駛至屯門公路汀九段橋面,即將駛到大欖隧道往元朗和天水圍時,在快線有一輛客貨車突然切入中線,使正在中線的一輛貨櫃拖架被迫轉入慢線閃避,貨櫃拖架繼而撞向在慢線行駛中的雙層九巴,巴士車尾的保險桿被扯脫,然後撞斷高架橋的護欄。雖然巴士部份車頭懸空出高架橋後稍為停下,然而約90秒後[2] 全車突然衝前直墮35米下的汀九村山坡翻側 [3] 。墮坡後,巴士嚴重損毀,多名乘客被拋出車外或被壓在巴士殘骸之下,有目擊的汀九村村民形容現場情況「似空難多於車禍」。由於衝力猛烈,巴士司機和18名乘客當場死亡,另外2名乘客在醫院搶救無效死亡,其餘傷者中有3人一度危殆,13人情況嚴重。後來公布的傷亡人數有21人死亡、20人受傷。

from wiki
利申:  非巴迷

Tummy 發表於 2017-10-10 10:51 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-10 09:22
呢啲情況應該要有中途起載車維持班次,防止後段甩班頂閘。

荃灣起載入屯門就話啫
屯門區內起載入屯門 荃葵班客真係多得你唔少
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
ctb234 發表於 2017-10-10 11:12 | 顯示全部樓層
如果九巴都叫無心做?新巴果d 唔知叫乜呢?
GD1570 發表於 2017-10-10 11:38 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-10 09:22
呢啲情況應該要有中途起載車維持班次,防止後段甩班頂閘。

入到屯門甩班根本唔會有正常人CARE,
因為大把選擇。

中途車?得,過勁鐘咪有囉!
10分鐘,__開啦
你有你可愛,我有我好笑。
stevechau 發表於 2017-10-10 11:40 | 顯示全部樓層
咁....叫返58x入轉車站囉...
反正唔應該有任何一條全日線有特權唔使入轉車站既...
起個轉車站出黎就係要所有全日線都入去gama~
GD1570 發表於 2017-10-10 11:40 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2017-10-10 10:51
荃灣起載入屯門就話啫

放心,良景站長定期都踢吓車由屯門市廣場起載返良景,
M仔同X仔都有,視乎站長起好。

不過17:00後至尾車就少見啲。

樓主| miklcct 發表於 2017-10-10 11:46 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2017-10-10 10:51
荃灣起載入屯門就話啫

如果屯門公路出事搞到無車返,十分鐘內屯門市廣場條龍已經可以塞滿一部雙層巴士!
進智公交
GD1570 發表於 2017-10-10 11:49 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-10 11:46
如果屯門公路出事搞到無車返,十分鐘內屯門市廣場條龍已經可以塞滿一部雙層巴士!
...

根據我多年嘅經驗所得,你所講嘅「十分鐘內屯門市廣場條龍已經可以塞滿一部雙層巴士!」係絕對無發生過。
Tummy 發表於 2017-10-10 11:56 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-10 11:46
...

屯公斷纜冇車翻嗰陣 喺葵芳等 58M 條龍一部雙層巴士都塞唔晒添啦

btw 咁啱聽日考數 做下數熱下身先

如果十分鐘內屯門市廣場條龍可以塞滿一部 58M 雙層巴士 , 下一名乘客大約會與前一名乘客相隔多久到達車站候車 ?
(假設到站的巴士為不設水塘位的 3ATENU。)

不設水塘位的 3ATENU 可載客 146 人。
一分鐘內抵站候車乘客的數量
= 146 ÷ 10 x 60
= 14.6 名

∵ 一分鐘有六十秒。
下一名乘客與前一名乘客到達車站候車的相隔時間
= 60 ÷ 14.6
= 4.10958 ... 秒
≈ 4 秒

下一名乘客大約會與前一名乘客相隔 4 秒到達車站候車。

四秒就多一個客等車 你估玩 OMSI 咩

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hokachung + 1 + 10 Huge C

查看全部評分

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
HB00610 發表於 2017-10-10 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層

macky 發表於 2017-10-9 22:54
58m 係屯門區M 綫班次同用車已經最好。其他屯門區唔係15分鐘一班。就係用車太差
用車最多同質素高良景都數 ...

我想同樓主講,上星期六朝59M甩到16分鐘一班車,結果開架12.8都有十幾人上唔到車。。。

平時5-8開架豬都企人架。

唔知呢D叫咩?