hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴934,936加強服務和934A改路消息(4/12起) ...
開啟左側

[路線消息] 九巴934,936加強服務和934A改路消息(4/12起)

JC1464 發表於 2017-10-14 23:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-10-14 20:21
其實當年係署方要求934縮灣仔
因為有顧問報告點名934可以縮,灣仔搞轉車站

咁而家934同935都應該撥亂反正,延長返去銅鑼灣啦
leo_ku 發表於 2017-10-14 23:36 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2017-10-14 23:59 | 顯示全部樓層
其實大家嘈咩呢?

兩間公司對待荃葵青一直都係垃圾級架啦,係而家大西北發展到差唔多,而西、南港島線同黃埔支線開左,有車剩先落返去930、934鬧搶客。

#沒有誰比誰高尚

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
BVB + 1 + 10 948!
YoungMan + 1 精闢見解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
238X 發表於 2017-10-15 00:04 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2017-10-14 23:59
其實大家嘈咩呢?

兩間公司對待荃葵青一直都係垃圾級架啦,係而家大西北發展到差唔多,而西、南港島線同黃 ...

荃葵有三條港鐵貫穿 (如果計埋機快就四條),俾著你係巴士公司,你諗下自己會有幾多餅分?所以垃圾級係可以理解

問題係有啲嘢佢係要硬食,而家有啲嘢佢直情要撤退,呢樣我就有意見。
學另一度話齋,唔肯咪即刻交牌攞出嚟公開招標囉,
實有啲要搵兩餐嘅人想做,做乜一定要大財團【可選填助語詞】
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
neoplan720p 發表於 2017-10-15 00:58 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-15 00:04
荃葵有三條港鐵貫穿 (如果計埋機快就四條),俾著你係巴士公司,你諗下自己會有幾多餅分?所以垃圾級係可 ...

我所指的垃圾級,唔單止過海服務,係去九龍市區服務都好垃圾級。

北葵涌無鐵路,無借口,但仍然要35A、36B一線走天涯,當中36B返梨木樹仲要入元州街咁重口味;
就算係去東九龍,都要到最近幾年先有改善,但40仍然要碌哂成條葵涌道兼美孚;
西約、荃威都算獨市啦,一樣係30X、234X咁樣慢碌成條長沙灣道、彌敦道,係咪完全無整合空間呢?又唔係。
就算一條車海級42A,唔理賺定蝕,而家呢種營運模式,一定欠缺效率,但老九依然故我。

更加唔好講葵涌邨條33A,係咪真係要做到咁差,我又唔覺得囉,擺明係無心做先會咁。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tunghang 發表於 2017-10-15 01:13 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2017-10-15 00:58
我所指的垃圾級,唔單止過海服務,係去九龍市區服務都好垃圾級。

北葵涌無鐵路,無借口,但仍然要35A、3 ...

就算由佐敦縮到旺角,只要總站唔係旺角東,行車時間都唔會少好多
YoungMan 發表於 2017-10-15 01:44 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2017-10-15 00:58

北葵涌無鐵路,無借口,但仍然要35A、3 ...

所以我有時候想葵涌交匯處可否發展成屯門公路轉車站模式,去旺角轉63x
GW4866 發表於 2017-10-15 07:13 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-14 20:13
金色公司934 支旗插得更加耐添,仲係由334變左做934,
不過金色公司都係對它闊佬懶理呢,服務時間咁多年都 ...

大涌道上唔到934,行得去西鐵站都直接上埋西鐵啦,仲搭咩得兩三班既930A

仲有,當年934縮灣仔係混吉迫,講到口水都乾

另外,點解934咁多年都得果十零班車?
因為有930同荃灣綫既存在囉
以前經濟唔好邊有咁多人會係非繁過海又開咗東涌綫分流
加上淨做住宅區邊夠客開全日
宜家荃灣人又多咗地鐵又飽和自然兩邊都爭住擴展
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-10-15 07:51 | 顯示全部樓層
kps19862008 發表於 2017-10-14 17:07
935對安石蔭就直接,石籬就未必啦~挽下手936石籬尾站直出港島仲吸引過935石籬班次
倒不如條cut咗935石梨 ...

如果係跟返宜家936咁出(不經四小龍),對石籬黎講或者係936較快
(但早繁黎講又唔覺有幾多客由935過檔到936)
回程就咪搞,935兜哂石蔭安蔭都快過佢

至於最尾,我支持非繁唔經安蔭呢個老人邨架
因為點行都兜,純屋邨非繁又無乜需要去到咁遠
另外宜家936兜得上石蔭路經埋東邨都得啦
零零舍舍淨係係街市拉935客,食唔得哂935客又哂時間

要玩既,應該咁:
935石籬班次取消,加返三班車比936(另一班比935安蔭)
936早繁叫936P,和宜合道直行,轉上大隴街,石排街出
再中間抽兩班車行石英徑補償寶星/葵星(無咗935停雍雅軒)
非繁班次叫返正名936,梨木道後先經東邨,再轉返落石蔭路
安蔭就35A/235/235M BBI落石蔭轉
四小龍最好就唔經啦...

順便寫埋934果part:
原934改名做934X,班次不變
934A去程跟另一post板友S3BL100建議行熊貓+尚翠苑
非繁正名934,繞經荃景圍
再睇下非繁有無得拉返入銅鑼灣

咁大家都happy
打開門,行出去,去遠啲!
053h4 發表於 2017-10-15 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層