hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵青區域性重組6:過海線篇
開啟左側

荃葵青區域性重組6:過海線篇

leo_ku 發表於 2017-10-22 21:24 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-10-22 21:35 | 顯示全部樓層
冇可能既方案:

城巴930X非繁延長上荃威花園
九巴只係做934A兩味

934非繁唔入大涌道改跟934A行
936收皮935全日
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-22 22:51 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-22 21:00
又930X? 我在隔離版講930X 已經講明未做晒重組, 你講的基本上係無任何參考價值,
其實你一而再再而三抹黑9 ...

啦啦啦果然一講930X就自動出場

批路線還批路線
競爭力還競爭力
遠離鐵路要駁腳既自然鐵路吸引力會低
如果荃灣線附近落金鐘中環唔叫一程過
咁點先叫一程過?

我從來無否定過平時巴士有一程過優勢
但唔係所有地方都適用囉
268B夠一程過優勢咪又係死

Sorry我上個月先係下繁灣仔入荃灣
唔知點解有一take過上到東涌線

連Google Map都要用20分鐘先行得晒上公路既走線
如果咁都叫吸引既咁我真係冇野好講
不如934+934A+936合埋晒一齊好冇?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-22 22:57 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-10-22 21:24
問題係X車會全日, 未做完的重組都係未做完,
前提錯立論自然都會錯。

我又等睇930X再新增既時段可以有幾多客
夜晚九點打後有幾多人出灣仔
朝早十一二點有幾多人入荃灣

你睇樓主都唔會建議開埋D少客時段
認認真真私牌仲好
leo_ku 發表於 2017-10-22 23:25 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-22 23:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-22 23:25
我問緊你東涌線, 你就走左去講荃灣線, 我幾時話荃灣線唔到中環?
東涌線荃灣有站嗎? 灣仔銅鑼灣有站嗎?  ...

From #19由第一句至第五句

你提極都係鐵路
幾時有提過TCL定TWL?
而再上一個回覆我兩條線都有講
我真係會知你針對緊TCL講?

我有話過同鐵路重疊既線一定會死咩?
我只係想講一程過唔係靈丹妙藥
去到咩地方都大晒

啦我啱啱落到月台就走左班車which is 係仲有位上既
我上個班都上晒有突
唔係突登行去車頭車尾上
上繁TCL南昌難一take過上就反而聽得多

你自己劃下#13既路線用幾耐上公路
啦你自己話盡食遠離鐵路站既走線係perfect
兜路問題可以neglect既
934+934A+936既走線仲唔pefect過perfect?

樓主| GW4866 發表於 2017-10-23 02:57 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-22 17:23
咁兜法其實有客都變無客
從930X中其實可以大概了解到
其實鐵路過海既競爭力好高

係,所以我以前認為無需要搞咁多荃葵全日過海線
要做都做較遠離鐵路既地方,盡量唔痴近鐵路站尤其荃灣綫
而近年鐵路迫爆/較為擠迫,加上巴士公司亦有意開拓市場,
係新增資源做下都無妨,但必定唔直接同鐵競爭先
一黎你無咁多車咁多資源同鐵鬥密,
二黎係正鐵路站及附近既人大多都會直接入閘過海,佢係頭站都有位座,
直去到金鐘中環,你去灣仔銅鑼灣都只係過對面月台轉車企一兩個站

儘管東涌綫班次唔密都唔會疏過930/X
仲未計佢係有能力加班同升級訊號同電力系統進一步加班
另外荃灣綫宜家做緊訊號提升,下年完成後可再密d

如果係荃西果邊過海搭西鐵,
過幾年都可以座到紅磡轉東鐵過海到灣北金鐘
唔再一定係南昌轉東涌綫過海
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2017-10-23 03:27 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-22 23:25
那麼同條港島線重疊到應一應的2X/720 又死左未?
你又憑咩咬定930X "夠一程過優勢咪又係死"?

原因係港島綫對東區優勢不大?
加上有條東廊比巴士作出到競爭,路途短回車快(快唔快就見仁見智啦...)
車程同地鐵差唔多,班次又可以做到咁上下密
又免卻行上行落搭巴士除笨有精咪生存到

930X點樣我唔評論
但我可以答你我試過週六日4-6點搭過幾次都係無乜客
TCL 日日繁時都留後都不是新聞來, 你好彩排得前上到唔出奇啫。

繁時開分支/特車做下近鐵路站地方唔係問題
宜家現實中都有930A同934A做緊呢樣野
但非繁鐵路有幾何會爆...無必要一定要搵條線經鐵路站
打開門,行出去,去遠啲!
kay 發表於 2017-10-23 10:33 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-22 21:24
問題係X車會全日, 未做完的重組都係未做完,
前提錯立論自然都會錯。

930依家去唔到銅鑼灣
但中上環至灣仔你夠膽講930同930X唔一樣?

中上環至灣仔
兩點後坐930,根本唔會坐錯車,只會坐耐左
但過左中午仲有幾多人要特快過海?
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2017-10-23 12:39 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-10-22 21:35
冇可能既方案:

城巴930X非繁延長上荃威花園

其實呢個方案根本就係最好選項,但呢個問題已經冇得解決。除非城巴或者九巴其中一間無啦啦唔玩 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1