hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A29改動
開啟左側

[服務調整] A29改動

znc1911e 發表於 2017-11-20 21:46 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-11-20 21:12
你都好笑,本來半直通改慢線,係將軍澳原罪?

有本事叫埋九巴5X加站啦

你仲好笑

依家半直通係老奉架?
咁同我投訴埋我區條14 35年前響牛頭角至九龍城大幅度加站變特慢啦
唔通我話依家14做咩唔好似開線咁半直通就係油塘原罪呀

非繁將軍澳出黎A29上坐率唔高
加站加班次一得一失對將軍澳尚算係公平做法

053h4 發表於 2017-11-20 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-11-21 00:37 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-11-20 20:26
而家A29,A29P去到鑽石山都未滿,停埋觀塘道應該啱啱好。

唔停黃大仙同鑽石山難度好高,因為E23都唔 ...

其實你講得出E23,點解會諗唔到E22、E22A、E22P同E22X?
GW4866 發表於 2017-11-21 08:15 | 顯示全部樓層

其實將軍澳堆A線宜家改黎都哂氣,過兩年將藍隧通車咪又要執過

我會咁諗 到時咁執:
將南獨自成線開A29X
康城<>將軍澳站<>尚德<>調景嶺<>將藍隧
A29P撤出將軍澳易名為A27,改由安泰(安茵街)開出,經安達 寶達駁回原線
A29拉上康盛,同時因應講豬O加密至15分鐘一班
[其實可以真係諗下飛走龍翔道]

先執一直浪費資源既A22同A26先,請睇返前面回文#190
安達臣等將軍澳重組先做就最好

而慈雲山 竹園 九龍塘等等,由黃大仙區自己獨立成線較好

全部咁執哂之後應可滿足哂東九各小區
打開門,行出去,去遠啲!
li1872903 發表於 2017-11-21 08:38 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-11-21 08:15
其實將軍澳堆A線宜家改黎都哂氣,過兩年將藍隧通車咪又要執過

我會咁諗 到時咁執:

A29拉上康盛係咪照行將隧先?
GW4866 發表於 2017-11-21 08:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-11-18 08:19
A26個新行法要運吉批准巴士由觀塘道西行右轉翠屏道
否則就要塞迴旋處

呢個位因為中間石壆頂住搞到唔係幾夠轉所以唔比長車咁轉?
定其他因素?
GW4866 發表於 2017-11-21 08:53 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2017-11-21 08:38
A29拉上康盛係咪照行將隧先?

當然係行返將隧,直接由寶林延長上去
ricky 發表於 2017-11-21 10:24 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-11-21 00:37
其實你講得出E23,點解會諗唔到E22、E22A、E22P同E22X?

E23 行鳳德邨同新蒲崗西面,同行龍翔道機巴有一段距離。
其實有人成日質疑點解將軍澳機巴係要停觀塘道同龍翔道,但我認為:
1. 東九龍好難再開獨立機場線,開A22,E22,E23已經飽和
2. 將軍澳去機場必經觀塘道同龍翔道、觀塘繞道同太子道東,或者寶琳路同新清水灣道(如果特登繞經啟德、慈雲山、竹園等就別論),巴士公司無理由唔乘機收將軍澳價吸東九龍客
3. 如果將軍澳再開一條獨立機場線(當係由日出康城開出),咪又係好似E22A兜足成個將軍澳先出去,可能仲衰過停觀塘道同龍翔道。
前荃葵青區居民
053h4 發表於 2017-11-21 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-11-21 11:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-11-21 11:08
事已至此,我都無野想補充。
不過既然A線會經港珠澳,係咪應該加埋澳門+粵西需求落去?
B3系就一條主線(B3 ...

只想講,城巴根本唔信將軍澳客可以支持到全條機場車,所以一係經東九,一係疏車。
前荃葵青區居民