hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 24 平日上下繁加密班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 24 平日上下繁加密班次

kay 發表於 2017-11-17 20:39 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-11-17 17:33
佢個ETA係堅準先算啦....就算佢個ETA準, 架車都未必日日準~

ETA唔準唔係應該叫九巴整返準佢?
世界很簡單 人類很複雜
JZ3968 發表於 2017-11-17 20:55 | 顯示全部樓層
HY671 發表於 2017-11-17 10:09
稍稍肯用下個腦都知點解,係你咁好人咁認真回應。

其實又唔使咁樣鬧人, 唔"認真回應"就失去討論區的意義了,
況且未必真係個個都咁了解條線的營運環境呢
hokachung 發表於 2017-11-18 01:15 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-11-17 17:27
東西線既出口位係邊我就未知, 但眼見啟德站個主流好似係近工貿署果邊再入...
咁未必好近兩條屋邨......九 ...

啟徳站算唔算近啟晴邨、德朗邨就自行判斷

啟徳站

啟徳站

順利村 發表於 2017-11-18 10:39 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-11-18 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
順利村 發表於 2017-11-18 10:39
以前24仲做緊20分鐘一班兼仲喺先達的年代
係有字軌客跟時間等車
下繁可以上滿一架雙層的

係開飛橋班次都係27先喇
唔知係咪安泰客都搭27
而家晚繁爆到有時九龍城黎42都成批上
95都有非2蚊客照上

開飛站飛橋班次分流下,回車快d
叫27X老九又可以拉返近同213D收費差距

10598C 發表於 2017-11-18 19:22 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-11-18 18:32
係開飛橋班次都係27先喇
唔知係咪安泰客都搭27
而家晚繁爆到有時九龍城黎42都成批上

其實自從安泰入夥之後,我住順利嘅朋友都話多左人等車,明顯地上車亦都難左,27試過星期五下繁順利消防局出旺角都頂閘
不過27都未必係爆得最犀利嗰個,26仲勁,因為本身班次都疏過27,而且本身都好爆
~誰@359~ 發表於 2017-11-18 19:41 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-18 19:22
其實自從安泰入夥之後,我住順利嘅朋友都話多左人等車,明顯地上車亦都難左,27試過星期五下繁順利消防局 ...

證明213D同213X廢…
字大只顯得人自大
bobbycheng 發表於 2017-11-18 20:01 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-18 19:22
其實自從安泰入夥之後,我住順利嘅朋友都話多左人等車,明顯地上車亦都難左,27試過星期五下繁順利消防局 ...

小弟反而覺得26客量唔係真係咁高
之前有排成日都出尖沙咀
夜晚8,9點搭26番順利都好少要企人
(純粹個人觀察未必班班車都係咁)

而27其實有唔少客係搭佢落彩虹站
所以最多人既通常都係白虹樓至彩虹站呢段
就算順利上車已經要企
都可以係彩虹站落一批客之後有位坐
bobbycheng 發表於 2017-11-18 20:04 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-11-16 21:08
啟業客我諗出觀塘道易等車得多

況且,洗衣街個位真係set得唔好(不過24要塞少啲要咁行無辦法啦)。又唔近 ...

搭單一講
感覺上彌敦道至洗衣街呢段旺角道冇以前咁塞車
唔知係咪燈位較得好左
塞車問題好似冇以前咁嚴重
10598C 發表於 2017-11-18 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2017-11-18 19:41
證明213D同213X廢…

梗系啦,213D貴,站位又唔近;213X貴,路線又唔直接,26即使行土瓜灣,都平均快213X十分鐘出尖沙咀

其實某程度上見到九巴係有少少想透過安泰一拼去改善埋四順啲交通/想四順同安泰一齊共用巴士線

無論係213D定213X甚至290X,呢啲本身順利有直車嘅,都係停安泰總站(213X係因為工程先無限期“臨時”搬過去安泰南,而實際嚟講安泰南都唔近四順天橋)

反觀88、214、613都係兜入去安茵街,而呢幾條線都係去緊啲本身順利冇直車去嘅地方

但係問題係安泰入夥,需求最大嘅26、27又唔加班,咪搞到四順受苦囉

講得衰啲,既然都可以叫三彩啲人落九龍灣站搭車,而樓下冇任何公共交通服務,安泰如果唔係有安達,根本冇權利有巴士搭