hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606,606A,606X問題
開啟左側

[問題] 606,606A,606X問題

Ekin 發表於 2017-11-24 00:14 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-11-24 00:07
你條616在邊條線變出來?

606A 取消 改為 616
606X 取消 改為 606
就等於 106,116 的關係606,616,694 三線全日服務
606X 行一小段東廊就加價到11 元不合理

TuNg''=) 發表於 2017-11-24 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-11-23 12:23
但606X好睇佢係兩味有客定全日有客
剩係呢度大家都有分歧

拆606根本最後係只玩X, A仔註定陰乾除非A搵到出路做太古通勤/街客,例如四順

而家X港島方向,係九龍灣(除啟業特外)呢一段唔岩通勤,得返觀塘同藍田,唔計條鐵藍田仲有694,港島又得東區醫院同柴工多人上班

其實606X 係呢段時間可以啟業開經天橋去牛頭角道,延伸至兩繁或全日分拆後都延長去啟業及出現兩條走線。

又或者去返彩雲,甚或去黃大仙同106打亂用車(如果可以因為咁106少d私牌既話)

brianso198 發表於 2017-11-24 11:56 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-11-24 11:34
拆606根本最後係只玩X, A仔註定陰乾除非A搵到出路做太古通勤/街客,例如四順

問題係而家四順刷邊叫做有條613根本就唔需要搵線兜上去,
偏偏613拉埋去安泰之後客量真係多過以前...

606A拉上四順唔係唔得不過唔太覺得有咩作為...
至少九龍灣工業區係無得唔做, (朝早可以唔做但其他時間無得傾)
但一兜呢個位對四順過海班人黎講又有無吸引力?

613咁行完仲穩定過606A咁塞...

606A根本無得救,
惟一可以諗既係可唔可以過左太古之後直行筲箕灣道轉入愛秩序灣上返耀東搏下有無客,
順便搏下愛秩序灣街市上耀東睇下有無生意做...
但輪到九龍又無車返興東, 同埋去耀東既時間確實會長左...

同埋自從推左分段之後耀興東係多左人用606返柴灣小西灣,
因為搭77/99轉車/死等架小巴65根本無著數...

巴士的膠 發表於 2017-11-24 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

606A早繁過港島應該跟28B做觀塘半山而唔係牛頭角道,事實證明牛頭角道朝早用606A人次極少,比個619轉乘都夠
andy1010 發表於 2017-11-24 16:30 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-11-23 12:37
都唔同時間,
點掃走九龍灣客...

九巴613都敢開全日
呢條絕對唔出奇

brianso198 發表於 2017-11-24 16:43 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2017-11-24 16:30
九巴613都敢開全日
呢條絕對唔出奇

又係果句,
呢條線全日先算...

不過呢條線好過613係有雙向客源...

樓主| ricky 發表於 2017-11-24 17:11 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-11-24 11:56
問題係而家四順刷邊叫做有條613根本就唔需要搵線兜上去,
偏偏613拉埋去安泰之後客量真係多過以前...

606A嚴格來說唔係一條獨立線或者特快,只係應酬彩雲同四彩班客。
前荃葵青區居民
prmy3008 發表於 2017-11-25 01:20 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-11-23 10:37
有一次星期六返工見到606X尾班車, 在觀塘游泳池外飛過, 車上十個客都冇.

平日606A往港島 8:40左右到觀塘 ...

星期六銀行同政府都唔駛返工梗係少人
平日0850同0910兩班都好少人搭
因為0850去到觀塘接近九半
已經過晒主要返工時間

至於回程問題
大家放工唔係一定同一時間
又未必即刻返屋企
但係觀塘道有時真係好塞
我星期四貪得意坐1820九巴尾班606
1834在宏照道上車
1925西灣河
1950先返到小西灣
呢個時間,機場出發A12都返到去
(所以我正常都係101X去銅鑼灣轉8P)
同時其實都有紅van返柴灣
所以回程606X如果夠大膽
可唔可以行偉業街
之後觀繞直入隧道
好過入觀塘道陪塞
HY2190
TuNg''=) 發表於 2017-11-25 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
prmy3008 發表於 2017-11-25 01:20
星期六銀行同政府都唔駛返工梗係少人
平日0850同0910兩班都好少人搭
因為0850去到觀塘接近九半

除左觀塘塞車,北角碌到小西灣仲要兜耀東真係攞命。X線只做九工難夠客,其實只要直達筲箕灣,對柴斜同小西灣已經有一定吸引力。

因為搭鐵講梗要轉幾次
Shuttle > 觀塘綫 > 將軍澳綫 > 港島線 > 綠van
當中shuttle同綠van都係排長龍,加鰂魚涌跑道

觀塘道唔太塞606X係有著數
brianso198 發表於 2017-11-25 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-11-25 09:40
除左觀塘塞車,北角碌到小西灣仲要兜耀東真係攞命。X線只做九工難夠客,其實只要直達筲箕灣,對柴斜同小西 ...

606X朝早九工係大過觀塘。

下繁以觀塘道嘅塞車情況版友話條線九龍灣後飛觀塘繞道根本合理。
不過下繁606X如果驚唔夠客嘅可以諗用西灣河落,
就算要上耀東用西灣河落根本順路好多又唔會話食好多時間。