hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 5D豬紙,電牌寫"紅磡"做目的地真係Fake左全世界 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 5D豬紙,電牌寫"紅磡"做目的地真係Fake左全世界

EH2674 發表於 2017-12-2 13:12 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-2 11:07
我反而覺得好貼心
尤其對一班對地理有基本認識既生客
咁樣轉頁係最清楚話到俾班客知條線去到邊

貼心?你要求低者。係貼心就唔該加個"經"字,點解967又可以加過"經"字,目的地由天水圍北改為天恩等班客唔好上錯車,682又做唔到?再唔係長側牌個款都得,呢個情況我剩係睇到佢無善用佢本身既設備,令到班生肖屬蟹既乘客有機可乘,加重前線壓力

四款我剩係覺得14同720A個款最合適,唔會令客中伏

2同720,客點知你經嘉亨灣去筲箕灣定經筲箕灣去嘉亨灣?你都識講班客唔會知個樓盤係邊,好彩筲箕灣有班熟客識打鐘落車又真係入總站,咁咪識落車囉

我就要求唔係總站既話就加個"經"字,你就不斷砌我要求唔顯示中途地點,你既理解能力咁有問題我好難同你討論落去
強人所難,不可一不可再
AV385 發表於 2017-12-2 14:15 | 顯示全部樓層
八九年代,唔好講話車上冇豬紙車站都冇豬紙,就算有,亦唔會寫清楚每站既位置
更唔好提好似今時今日會向電牌有轉頁,寫埋經邊到
更加冇報站,就算你想向屋企預早搵定資料,都冇得上網
最多就係查下地圖,仲要一年先會更新一次,近期改動全部欠奉
仲要唔係個個家庭都年年買本新

對比返今時今日,站上有豬紙,每站寫得清清楚楚
車上裝既係電牌,有轉頁話你知經邊度,
車內有豬紙,上左車都仲可以查,
車內有報站,話埋你知下個站係邊
再唔掂,人人都有部電話,上網查大把網站apps教你搭車
甚至再唔掂咪開埋個GPS law

以前D人向咁缺資訊既情況下,搭錯車落錯車都係怪自己
今時今日,多左咁多野可以避免呢個問題,反而仲可以怨人地做得仲未夠好?!
究竟係上一輩既香港人太勁,定係呢一代香港人太廢

一個咁既爛TOPIC"5D去紅磡"都可以搞8版?!
盲既都去到想去既地方啦
紅磡錯向邊忽啊?!
佢真係唔經紅磡,你先出黎嘈啦!!
你唔肯定既,你咪去查囉
你連查都懶既,咪用對腳去代替你對手同個腦去付出囉
咁大個人,使唔使要條口水肩啊?使唔使上堂通識啊?!
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
EH2674 發表於 2017-12-2 14:31 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2017-12-2 14:15
八九年代,唔好講話車上冇豬紙車站都冇豬紙,就算有,亦唔會寫清楚每站既位置
更唔好提好似今時今日會向電牌有 ...

5D樓上唔係一致認同出紅磡無錯咩?今時唔同往日,現今社會太多人識得利用漏洞去搵著數,寫得詳細表面上係方便班生客,實制上係保障自己間公司無位比人入到
強人所難,不可一不可再
castanopsis 發表於 2017-12-2 15:19 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2017-12-2 13:12
貼心?你要求低者。係貼心就唔該加個"經"字,點解967又可以加過"經"字,目的地由天水圍北改為天恩等班客唔 ...
貼心?你要求低者。係貼心就唔該加個"經"字,點解967又可以加過"經"字,目的地由天水圍北改為天恩等班客唔好上錯車,682又做唔到?再唔係長側牌個款都得,呢個情況我剩係睇到佢無善用佢本身既設備,令到班生肖屬蟹既乘客有機可乘,加重前線壓力
2 h6 L+ {" I4 n; ?! }
四款我剩係覺得14同720A個款最合適,唔會令客中伏8 I/ t4 E: S# k& S; R& u' Y

2同720,客點知你經嘉亨灣去筲箕灣定經筲箕灣去嘉亨灣?你都識講班客唔會知個樓盤係邊,好彩筲箕灣有班熟客識打鐘落車又真係入總站,咁咪識落車囉3 i# ~. `# E6 T' t( h; b

我就要求唔係總站既話就加個"經"字,你就不斷砌我要求唔顯示中途地點,你既理解能力咁有問題我好難同你討論落去% y" u# ~; b# ~3 ?- j$ A2 W/ ~

我又好想問
從幾時開始,要去頭牌顯示既目的地,可以老奉唔打鐘就落車?
如果巴士公司設計頭牌,係expect班客可以唔睇乳豬紙直接上車坐到總站
咁唔該改曬循環線既顯示

98A唔好寫 [牛頭角鐵路站],兩個方向都要寫 [坑口北]
287X唔好寫 [佐敦],水泉澳開出來就要寫 [水泉澳]

紅字:
我係話,只要乘客有一定地理常識
新巴嘉亨灣個安排,就算14唔寫“經筲箕灣”、720唔寫“經西灣河”
班客都會知14經筲箕灣、720經西灣河
避免咗班客唔識上車,係德政
呢點完全無針對你個要求

我會覺得,頭牌寫出大部分客要去既地區,大家明,架車到,唔會引起誤會,就得

967寫天水圍北唔寫天恩,我覺得絕對無問題
反正大部分人都唔係去天恩,而條線又真係成個天水圍北去曬

682寫小西灣
熟柴小地理既,自然會知條線經柴灣,而條線又真係到小西灣
亦無問題

690寫將軍澳,但將軍澳大部分地方都唔到,係好有問題
但城巴加咗個轉頁變成“將軍澳>康盛花園”
班客就會理解成“架車去將軍澳裡面既康盛花園”,又會好少少
當然最理想係“康盛花園>經寶林"

講返你個要求
嘉亨灣個case,720/2加返個“經”字係可行
但原因唔係因為班客唔識落車,而係因為嘉亨灣唔喺筲箕灣入面
你出“筲箕灣>嘉亨灣”,imply緊嘉亨灣喺筲箕灣入面,地理上有錯
syp 發表於 2017-12-2 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
循環線改單一目的地顯示,主要係用電牌後唔夠位出晒兩邊啫
4.17Trident 發表於 2017-12-2 21:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-2 15:19
我又好想問
從幾時開始,要去頭牌顯示既目的地,可以老奉唔打鐘就落車?
如果巴士公司設計頭牌,係expec ...

690 係有經寶琳牌
lwb701 發表於 2017-12-3 08:49 | 顯示全部樓層

其實我建議係刪除所有經字牌/咩乜乜特快/捐血乜差野嘅電牌
一來資訊性極低,二來誤導別人

例如1A返中秀,上到和樂邨都仲出緊[經旺角、觀塘],然後有人上車問係未經旺角,初則口角繼而動粗。
跟本完全就係上面板友所講嘅巴士公司比人入,唔錯唔做,愈做愈錯,不知所謂離曬譜。

加老L咁多頁賴係好多資訊性好幫到人,事實上係影響電牌可讀性,阻礙乘客辦認巴士行車方向,
真係好想知Genius諗呢D電牌轉頁,係未係OFFICE坐得太耐坐死左個腦。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
dogdog002 發表於 2017-12-3 11:19 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-12-3 08:49

新城果個好似醒好多

側牌過左會顯示少左既途經地點

新城永遠係細節位取勝,九巴就做左就算
syp 發表於 2017-12-3 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-12-3 08:49

與其整長側尾牌,不如車頭玻璃加個細長牌,出啲經乜經物
znc1911e 發表於 2017-12-3 15:13 | 顯示全部樓層

syp 發表於 2017-12-3 14:10
與其整長側尾牌,不如車頭玻璃加個細長牌,出啲經乜經物

其實新城隻長側牌就係最好......

老九就算數啦
D經過牌過左繼續出都已經大問題
又經常性出咩捐血捐器官(要出哩類牌唔該私牌時先出)

另外個尾牌個Number轉長牌後細左好多
遠睇其實難睇左
好似新城Only側牌用長牌其實已經可以
或者至少用高身少少既細牌(例如City flyer個類)