hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴考慮復辦289R
開啟左側

[小道消息] 九巴考慮復辦289R

AV296 發表於 2017-12-20 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2017-12-20 11:15
第一城搭咩?

我覺得如果289R定位是“轉乘接駁路線”(像F1版299R),客源會比以前多,因為沙田至馬鞍山客源不是最重要,最多加轉乘
denisw 發表於 2017-12-20 11:51 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-12-20 11:04
如果要14S式封路就肯定要用單層巴士
不過暫時都唔建議咁做
只封的士唔封私家車又有針對性

而家私家車要有北潭涌車輛入閘許可證先可以入村民既私家車基本上有哂許可證
同14S式封路分別不大

以我了解, 西灣村巴5 半見載唔哂D 人,
係會再入去載人走
前提係佢地知道仲有客

BTW, 郊遊行山真係要預時間走人, 唔好見到就天黑先走,
而係天黑前一段時間就要閃人
除非有燈或行夜山或操山另計

kitarolo 發表於 2017-12-20 13:05 | 顯示全部樓層
denisw 發表於 2017-12-20 10:37
另一方面係大部份時間得單向客

結果的士要空車入/出,果程油錢都唔平.

所以就算Call 車都唔一定有的士肯入

政府除左要加重濫收車資罰則
要諗點令的士肯入東壩,呢樣先最重要

如果好似過海隧道咁
將來往東壩設定為法定
收取附加費又點睇?當然
幾多錢都有排傾,低於100蚊
可能仍有濫收車費,太貴又好似
仲貴過回空費本身……

講返289R,#44話唔可以到
北潭涌閘口就當做咗郊遊客。

我知多人起上嚟
北潭坳都上唔晒出
麥邊嘅客,但真係要
94/96R/289R咁多線?
點解唔係直接加密96R?
西沙路又真係要99/299X/
99R/289R咁多線?(話復辦
289R暫時無提過要調整99R)

咁不如直接改為99R由大學站
經烏溪沙站來往北潭涌就可以?
castanopsis 發表於 2017-12-20 18:25 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2017-12-18 13:50
九巴車隊只有ASB,e200可以行到西貢萬宜路開巴士線往東壩除了路段問題外,還要考慮東西壩能否承受太多遊客, ...

唔見得開巴士線入去東壩,東西壩遊客人數會倍數增長
人地真係要入去已經搭緊的士
而開巴士仲可以透過車上廣播去提醒班人愛護環境,可能仲好

至於道路安全
宜家堆的士日日飛車,無論行人定乘客都冒一身冷汗
開巴士絕對會安全咗

castanopsis 發表於 2017-12-20 18:25 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-12-18 13:54
ASB, E200不能行走萬宜路

只有24座位/29座位小巴才可以行走

你又知?
castanopsis 發表於 2017-12-20 18:38 | 顯示全部樓層
denisw 發表於 2017-12-18 15:42
其實呢度有幾多人真係去過萬宜路及西灣路?
講路況
如果小巴同的士相遇, 其中一方有時要上草地比另一方過

講到巴士唔識倒車咁
講真,短單唔係真係長過29座好多
但有企位,載客量flexible唔少
當然有小巴/29座好過無,但如果開到巴士應該用巴士處理

入西貢東,退出點其實主要得三個,一係東壩,一係北潭坳,一係西灣亭
赤徑大飛同西灣亭邨巴基本上都係可遇不可求,如果東壩有穩陣既交通選擇,絕對有吸引力
而糧船灣洲上面既景點(深篤/大蛇灣/北丫/白腊/木棉洞/花山萬柱海岸)就更加一定係萬宜路走
加埋地質公園班既非行山客/旅客,客量絕對唔成問題
而宜家的士既數量已經係證據

castanopsis 發表於 2017-12-20 18:42 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2017-12-20 09:10
不如搵小巴做,然後禁止的士行萬宜路,甘樣可唔可以解決到問題?

搵小巴做然後禁止的士入既結果
就係東壩打爆然後白腊北丫西壩無人上到車
除非用巴士做,否則禁止的士入係唔可行

當然,開到小巴至少會少好多的士

castanopsis 發表於 2017-12-20 18:47 | 顯示全部樓層
denisw 發表於 2017-12-20 10:37
當西灣亭村巴都係5 半尾車,其實又有幾多遊客真係睇完日落先走?
呢D 例子真係為拗而拗

講真,如果有正常既交通選項
的士唔肯入去都無所謂

你幾可見到有人話黃石碼頭無的士/俾的士劏?
就連海下,都只係傍晚小巴載唔曬先有零星的士入去分餅仔
castanopsis 發表於 2017-12-20 18:50 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2017-12-20 09:18
其實我覺得289R可以沙田站一站直飛入西沙路,跟著只係停水浪窩、大網仔、北潭涌等大站就直入黃石碼頭會唔會 ...

沙田站一站直飛西沙路,本身已經經過大學站隔離
唔爭在停埋大學站,方便北區大埔兩個新市鎮既客
castanopsis 發表於 2017-12-20 19:10 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-12-20 13:05
如果好似過海隧道咁
將來往東壩設定為法定
收取附加費又點睇?當然

問題係本身萬宜路無過海隧道咁clear cut
法定收取附加費,邊個位開始?北潭涌打後?西壩打後?
當然都有方法解決,但一定要好謹慎
如果set得唔好,分分鐘成班的士佬只係肯做東壩,然後西壩一帶就無人肯做

講返289R,#44話唔可以到
北潭涌閘口就當做咗郊遊客。

我知多人起上嚟
北潭坳都上唔晒出4 R$ U2 L8 O% a: u% o
麥邊嘅客,但真係要
94/96R/289R咁多線?
點解唔係直接加密96R?
西沙路又真係要99/299X/
99R/289R咁多線?(話復辦. y( t8 ?" Q- B
289R暫時無提過要調整99R)
* a9 _, L, h( c% j/ |( b! F. J1 ?
咁不如直接改為99R由大學站# J) X8 R# u' b* g! F: L5 U
經烏溪沙站來往北潭涌就可以?

其實站喺九巴角度,開289R係最賺錢既做法

家陣好多客搭完一程94之後,就唔會再幫襯九巴
西貢市小巴太大優勢
班客一個二個落到西貢,就搭1/1A/101M/貢旺走
變相九巴食曬最豬頭骨既路段,但只係收得$6.8
要解決呢個問題,就要直接開R線出市區

96R唔係唔得
但條線中間壁屋要上落山,西貢公路仲要長年塞車,行車時間太長
一直以來都有人話96R盤數其實唔多靚

反觀289R,成本低回車快
加個轉乘優惠,就可以沙市轉一程車去到荃葵大西北
甚至去九龍港島,時間都唔會輸出西貢轉
做少少宣傳,成班客就由$6.8升級至$20以上
分分鐘仲好做過馬場線(今次三條馬場線取消可能亦同呢個有關?)