hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃增設多條九龍市區特快路線
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃增設多條九龍市區特快路線

transbus 發表於 2017-12-20 21:19 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2017-12-20 17:03
曉麗一定反對得最勁
呢個區對1A/13X/601客量好有貢獻
冇合理補償肯定過唔到區會

我自細就係下秀人,
睇住秀茂坪重建,
13x升全日,入啟麗,
擴充至213x,然後自身客量轉薄,
你哩點我非常明白,
所以先話日後可能要考慮拉13x入康翠幫手吊命,而路線係下秀後skip中秀,直去上秀入翠林。
但1A 601真係冇可能有空間拉入康翠。
以前未有213x,
我係極力反對13x入康翠嘅,
因為的確太多客。
資深板友可能會有印象。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2017-12-20 21:26 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-12-20 18:11
如果有213X寶達直出,寶達同南邨根本唔再需要13X,咁13X由中秀開,直接經秀樂樓,寧波第二中學出樂華已經 ...

13x由88年開線到02/03年升全日至今,
對下秀出尖咀一直行之有效,
就算曉麗同你玩,
你當曉光街四棟,醫院對面兩棟私樓人,同祥和苑死嘅?
就算兩年後社區中心部lift塔通到嚟,
都絕不能零補償徹底由下秀奪走13x。
希望師兄諗清楚。
transbus 發表於 2017-12-20 21:32 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2017-12-20 18:31
叫一個大站乘客集體移動?
咩邏輯?
上繁班班車都至少10-20個

所言甚是,
唔係下秀人會行上山搭88 214 290A A29P E22P N26,
就等於同樣會將最直接方便嘅1A 13x 601/P拱手割讓。
dennis28a 發表於 2017-12-21 00:36 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2017-12-20 07:44
甘88條数又点计?

都係果句,我好鼓勵開線全日兩線,而唔係搞 88 同 798A 三不像出黎,

依個好明顯係運吉問題,但睇番成件事,秀茂坪一樣爭取左沙田線多年。
係唔係翠安沙出現左,叫晒秀茂坪上山搭車?而件事就可以 Close File?
最後又係要爆多條專做秀茂坪、四順沙田線出黎。

但如果唔係安達臣依條 88,觀塘山根本唔會有過山大隧線,
我亦唔見得就算運吉會允許「翠安沙」同 88 並存。

如果 88 真係咁多大隧客,反而應該問,「寶翠順」行法大隧線有無機會出現仲好。
而唔係不停執著係 88 成件事錯成點。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-12-21 01:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-20 11:53
咁「翠康達」係咪唔可以分流寶達客,留返多D位俾樂華上 13X 213X 先?
我認同好難分到安達客走,但係咪唔 ...

咁 13X 開早繁特車,加快回車、穩定班次,關康翠咩野事?係唔係一定要拉入康翠做生意?
前面只係加多左個 2 字,213X 同 13X 本是同根生。

你講緊既野,係希望拆線早繁,甚至全日線出黎比「翠康達」,
其實係建議將 98P 加強服務,早繁改行山路出咁大把。

咁你拎 13X 同 213X 既車去搞 98P 加班,除左寶達同上秀外,對樂華有幾大益處?
安達、安秀班人一樣唔落去上 98P,結果 213X 一樣繼續打爆,你都解決唔到原頭,
而安達臣依區都係夠客拆線,去避免滿座既巴士係振華道行。
正如 98D 每朝夠客拆坑口、寶林分家,係唔係代表要加班比 98P?
98D 坑口夠客上隧道唔好入寶林,而家 213X 安達臣夠客可以唔落樂華,道理係完全一樣。

點解今次係都要將 213X 同 98P 搞埋一齊講?而唔係追問番,點解 98P 仲未加班?
98P 早繁加班,同 213X 早繁拆線係兩件事,我睇唔出有咩衝突。

惡意回復是不道德的行為。
mrm23 發表於 2017-12-21 09:15 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-12-17 22:28
2X只限東行唔錯..因為"分流"2A客源
改線後 平日/(星期六?)20:30西行開既2X 坐過不下十次 沒一次多過16人 ...

2X 改線後客量差左好多,之前重有人話行太子會有好多新客

樓主| FBI2 發表於 2017-12-21 09:43 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2017-12-21 09:15
2X 改線後客量差左好多,之前重有人話行太子會有好多新客

之前有些板友話2X改行太子和汝州街會增加潛在客源,但結果客量是不升反跌,不如重新考慮2X上番橋算.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
巴士的膠 發表於 2017-12-21 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-12-20 21:26
13x由88年開線到02/03年升全日至今,
對下秀出尖咀一直行之有效,
就算曉麗同你玩,

中秀係可以一次過做哂上下秀嘅客
而如果13X縮去中秀,跟原有路線出樂華,一樣輸到秀康秀樂行遠左,點都要取捨

601/619系反而比較簡單
619X全日做哂上秀、安達泰同四順,601只要改唔經秀茂坪道、秀明道直落曉光街已經得
Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-21 10:24 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-20 19:07
98P繼續行返隧道有咩問題?

如果98P同98D夾到既行隧道全日都冇話唔得
而重點咪就係明明山上尖咀有好多種做法
根本就可以唔關213X事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
10598C 發表於 2017-12-21 10:30 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-12-21 10:24
如果98P同98D夾到既行隧道全日都冇話唔得
而重點咪就係明明山上尖咀有好多種做法
根本就可以唔關213X事

冇錯山上將尖真係有好多種做法,而其實行隧道根本冇乜問題

我個人覺得可以好似我之前提出過嘅拆法
1. 98D坑口特全日,全日去程唔經寶林
2. 98P全日尖東↺寶林,經山路入,將隧出尖咀

一來康翠全日有合理尖咀線,二來又可以坑口全日直出,而且九巴亦都可以收西貢價做寶達秀暉特快

但啲人點解一直想拉埋213X嚟玩係因為13X系都幾需要重組下,所以佢地先想一拼搞一個重組,我個人建議一條安泰安達秀明觀繞,一條康翠曉光樂華