hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290X 偷步改道?
開啟左側

[問題] 九巴 290X 偷步改道?

GW5878 發表於 2017-12-20 00:35 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-18 22:09
聽過的士司機話唔少乘客都寧願上山都唔塞將隧

但我聽既版本係唔少乘客都寧願比多3蚊衝隧道喎
10598C 發表於 2017-12-20 00:37 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-12-20 00:35

多謝分享

castanopsis 發表於 2017-12-20 05:18 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-12-20 00:35

咁隧道塞車都有唔同程度
上次入荃灣上唔到NR25,同人夾的士,隧道塞到落寶順路
都有人話行山“可能會快少少”

話雖如此,塞車一般好少會用多超過10分鐘
星期一搭0755離開坑口既98D坑口特
雖然塞到機樓,但0800就已經塞完入隧道

GK3258 發表於 2017-12-20 05:56 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-20 05:18
咁隧道塞車都有唔同程度上次入荃灣上唔到NR25,同人夾的士,隧道塞到落寶順路
都有人話行山“可能會快少 ...

講到尾其實都係觀感問題。等同某版膠次次話隧道好其實咪又係觀感,有啲人同樣覺得衝住去係爽過慢慢塞。
時間邊個快已經唔重要,重要嘅係290普遍評價都好,而且客量十分好,講緊山下客量都係非常好。
唔理隧巴定行山,頂到閘就係好線。
castanopsis 發表於 2017-12-20 06:30 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-12-20 05:56
講到尾其實都係觀感問題。等同某版膠次次話隧道好其實咪又係觀感,有啲人同樣覺得衝住去係爽過慢慢塞。
...

同意講到尾係觀感問題

不過講到290
我身邊親友對290評價相當差
已經聽過好幾份意見,都係話慢
(其實都好一面倒,最好既comment都只係“尚算ok”)
而好多次搭都有客嫌慢
坑口將南客量亦確實唔多掂

係,現階段無得搞
但班客既反應唔可以鴕鳥政策當見唔到
kiwai 發表於 2017-12-20 07:52 | 顯示全部樓層
講咗咁耐, 其實290X現時係咪已經改道, 繞經調景嶺站?
poondriver 發表於 2017-12-20 08:54 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-20 05:18
咁隧道塞車都有唔同程度
上次入荃灣上唔到NR25,同人夾的士,隧道塞到落寶順路
都有人話行山“可能會快少 ...

12月中打後d人放假了 冇咁多車自然冇咁塞
就正如而家行山都係冇車可以踩油衝落山
poondriver 發表於 2017-12-20 08:56 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2017-12-20 07:52
講咗咁耐, 其實290X現時係咪已經改道, 繞經調景嶺站?

今朝坐完 有報站 冇兜入去

最好笑既係因為冇入去 個報站就死定左 一路去到荃灣都係報住“調景嶺站“
poondriver 發表於 2017-12-20 09:00 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-20 06:30
同意講到尾係觀感問題

不過講到290

某fb page 吹到出年290x 會全日 算唔算改善先
gn3509 發表於 2017-12-20 09:59 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-20 06:30
同意講到尾係觀感問題

不過講到290

你問寶林人E22A,將南人798,694既意見應該都係得出慢呢個結論,
兜晒全區既線頭站地區一定係慢,除非拆線
今期流行:690是原罪