hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴38B開辦消息(22/1起)
開啟左側

[路線消息] 九巴38B開辦消息(22/1起)

ricky 發表於 2018-1-22 12:35 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2018-1-22 11:50
荃灣去河東, 可能行青沙都快過經城隧。

因為上落梨木樹燈位多,咁都費咗時間。
前荃葵青區居民
GU9338 發表於 2018-1-22 12:43 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-1-22 11:52
即係咁, 你用一隻手指指向人, 同時間係有四隻手指指住自己。

雙咩重標準啫,

原文講緊 49X 唔夠載都仲要 cut 車 10 變 12 搞到爆大獲 ,
你轉頭就用塞車脫班加車都無用就黎蓋過 cut 車呢件事 , 我先用 641 個例子再覆你係度轉移緊視線

都係個句 , 你鐘意做鍵盤戰士睇住 40% 載客率自 high 話 cut 車唔緊要我唔阻你 ,
反正做井底之蛙比起落街吹風逼巴士黎得簡單

人地鄭司長已經俾兩邊無分黨派一齊鬧架喇 , 遲早就燒埋去特首雙重標準處理呢件事
反正你都係雙重標準嘅達人,你咁撐佢都好合理者
請用文明來說服我。
Ricky403 發表於 2018-1-22 13:44 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-1-22 12:35

如果由昌榮路迴旋處起計,行青沙同行城隧落沙市時間一樣,落大圍就青沙快啲
但荃灣去城隧可以好似48P或者49X,甚至234C+263咁行
49X本來就可以比48X快4~5分鐘左右到城隧
48P又比49X快5~8分鐘
234C+263 (的士走線) 估計麗城上車10分鐘內到城隧
荃灣市中心如果夠客,都係行城隧好過青沙

不過巴士路線就好多時都唔係玩最快定線囉~尤其非繁時要顧及夠唔夠客嘅問題
.
drbean7218 發表於 2018-1-22 13:59 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-1-22 12:35

如果在眾安街計, 去沙市真是經城隧著數。
去大圍站, 秦石, 顯徑的就經青沙著數。 不過要巴士公司肯開一程過, 唔是要乘客上轉車站轉286X, 287X。

1. 眾安街->大圍站 (經青沙公路), 一程過預計車程約20-21 mins。49X夾到46X的時間都是差不多。
2. 眾安街->車公廟站/ 沙田圍站 (經青沙公路),  一程過預計車程約22/ 27mins。勝在唔駛入新城市。

荃灣市中心, 葵涌, 葵芳<->青沙<->河東其實有得諗, 不過車從何來, 價錢收幾貴及介唔介意自己打自己。

240X的走線讓它過去吧。

ricky 發表於 2018-1-22 14:11 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2018-1-22 13:59
如果在眾安街計, 去沙市真是經城隧著數。
去大圍站, 秦石, 顯徑的就經青沙著數。 不過要巴士公司肯開一程 ...

九巴可能覺得自己打自己,未必敢將38B全日。

前荃葵青區居民
AV513--HU208 發表於 2018-1-22 21:57 | 顯示全部樓層
HB1972 發表於 2018-1-22 10:00
38B首日行車時間報告
07:45 海濱花園
07:48 海灣花園

想問吓,有幾多客喺尖山隧道之前落車?
HB1972 發表於 2018-1-22 22:16 | 顯示全部樓層

AV513--HU208 發表於 2018-1-22 21:57
想問吓,有幾多客喺尖山隧道之前落車?

冇計算過,不過都有約十幾個客。
epsilon 發表於 2018-1-22 22:33 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2018-1-20 20:27
至少我一望就望到青碼開出既班次, 好過有D人得個吹字
自己得閒就去眾安街望下, 48X走左之後49X條龍仲係 ...

窗口望到青碼就知東、西行兩邊實際開幾密,佩服。
由始至終你咪最叻空口講白話囉,一味只識講個爆字,
有人龍就等於爆?客觀數字呢?零。
早繁東行43X+43P、73X嘅班次都仲密過49X時,
後者客量有幾咁多就係人都心中有數。

同你呢啲連簡單邏輯都唔明白嘅人討論落去真係嘥氣。

williamau 發表於 2018-1-22 23:42 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2018-1-22 22:33
窗口望到青碼就知東、西行兩邊實際開幾密,佩服。
由始至終你咪最叻空口講白話囉,一味只識講個爆字,
有 ...

係你自己話早繁東行得10分鐘一班, 我自己望出去所見大部分都係個位數班次
除非甩班開唔切車
反而你講有49B就會令49X少左百幾人, 你既數據又係邊呢??
就算43X+43P,73X早繁東行真係密過49X又點? 咁就等於49X東行唔爆? 呢個係咩理論??
49X早繁係咪兩邊都爆搭開既自然知, 我亦冇咁得閒走去數人頭
我上兩個回覆最後個POINT你依然唔理
epsilon 發表於 2018-1-23 00:50 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2018-1-22 23:42
係你自己話早繁東行得10分鐘一班, 我自己望出去所見大部分都係個位數班次
除非甩班開唔切車
反而你講有49 ...

又出老屈呢招。
東行同西行真係好大分別喎,廣源07:00-07:40之間實際做緊3-8分一班,
比表列更密,但青衣碼頭開冇見過密過6分,反而開10分一班就有囉。
所以架車做完分支線東行,即時做返49X西行第一城起載,
根本更符合早繁客流情況。
請我話知,我喺邊度話東行係10分一班?再之前大家講緊
表列西行5-8東行6-9,而實際上係西行3-8東行6-10,
竟然可以解讀做東行10?除咗老屈同強辭奪理你仲識乜嘢?

到而家你仲未明自己諗嘢衰喺邊。無論係38B定49B,
搭佢嘅人唔係因為開線先變出嚟,本來都坐開城隧線去新界東,
38B/49B有幾多客,其餘城隧線就少幾多客,而且條線喺沙田
走線關係,絕大多數一定係來自49X,否則38B都唔會啱用。

而如果上49B又會喺城隧口轉車,九成九係轉40X,46X,47X,
否則238M/行出荃灣上48X,73X,278X最合理。
咁需要238M轉上轉者,識得揀梗係揀49X做中間嗰程啦。
試問49B點解唔係吸緊原本49X班客?
由聯仁街,關門口街,尚翠苑,荃富街even楊屋道三寶出發,
喺有49B嘅時間,試問49B又點會唔係49X嘅alternative?

49X逆流絕對唔爆,荃灣早繁東行沙田,要用全組城隧線
成個pool睇,連埋43X(P),48X(P)根本夠車有餘,是但一條線
個別班次今日頂閘聽日後日大後日都可以唔頂,所以唔能夠
反映嗰條線供不應求,而係各線重疊位嘅客互相轉軚嘅結果,
呢啲叫客量浮動/飄忽,除非三條線都日復日唔夠載,
否則根本稱唔上做爆。

49X朝早由廣源開要恆常加插加班車做到3-8密過表列班次,
因為嗰啲客量連開足全隊車都唔夠載,呢啲先真正叫爆。

你要繼續獻醜嘅請自便啦。