hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴38B開辦消息(22/1起)
開啟左側

[路線消息] 九巴38B開辦消息(22/1起)

williamau 發表於 2017-12-31 04:19 | 顯示全部樓層

kk_4 發表於 2017-12-30 23:20
你覺得佢係廢物啫, 又唔代表其他人嘅意見
如果38A成功取消
咁又請問聲海濱去仁濟/大連排工廠區, 悅來返海 ...

講到咁獨市唔搭唔得咁
點解減班會少左客??
唔好同我講行路返去呀
shakugan2005 發表於 2017-12-31 08:39 | 顯示全部樓層
loveandpeace 發表於 2017-12-31 03:54
我最初睇咗388, 以為九巴接手新巴果條柴灣墳場線嚟做, 睇睇吓先至發覺係38B. ...

8同B太似, 果D咩野唔鐘意叫49S太似49X要變做249X係站唔住, 但81同B1一樣好似好易睇錯, 點解冇區議員話唔比叫B?
HT408 發表於 2017-12-31 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-12-31 08:39
8同B太似, 果D咩野唔鐘意叫49S太似49X要變做249X係站唔住, 但81同B1一樣好似好易睇錯, 點解冇區議員話唔 ...

第一代B1用單層,唔會有人撈亂
而家條B1根本唔會見到81, 所以冇乜影響
CTB690 發表於 2017-12-31 11:24 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-12-31 08:39
8同B太似, 果D咩野唔鐘意叫49S太似49X要變做249X係站唔住, 但81同B1一樣好似好易睇錯, 點解冇區議員話唔 ...

有樣野好易認.B1有12.8米巴士,81冇12.8米巴士
kk_4 發表於 2017-12-31 11:54 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-12-30 23:35
冇乜肉食既路線你俾邊間公司去做都只會一樣係冇心做

市場有競爭總好過冇
就例如以前中巴12A咁
本來咪又係豬骨頭一嚿, 最後甚至以客量不足而取消
但係城記接手咗之後, 客量好咗唔少
你會可能話以前柴小管理質素好啲或者啲人貪新鮮
但佢哋起碼有諗過點救條"死線"先
點都好過九巴cut完再cut車去開掠水線

kk_4 發表於 2017-12-31 12:04 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2017-12-31 01:32
其實38A生意差係非常客觀既事實
就算有得邊度去邊度都好 佢都係少客
無謂死雞撐飯蓋啦

從來冇話過佢好好客我只話佢車疏兼脫班, 客量不過不失

至少佢嘅客量一定可以keep住4個字一班
但9記再cut班嘅話就真係變到冇人搭啦

kk_4 發表於 2017-12-31 12:15 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2017-12-31 04:19
講到咁獨市唔搭唔得咁
點解減班會少左客??
唔好同我講行路返去呀

9記開咁Q多掠水線車源何來?
咪又係起30, 34, 38a......呢堆線到cut
RPP所謂嘅客量根本反應唔到實際客量
從來只係個藉畀巴士公司cut車開新線
同埋你咁唔妥38A嘅話
你咪喺大連排行去海濱又或者行去葵芳坐404m囉
kk_4 發表於 2017-12-31 12:24 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-12-30 23:40
38B兜埋美孚好趕客喎, 本身海濱開仲要經大窩口葵涌道往返沙田已經係比城隧為慢...

...

純粹俾個意見啫
不過最理想就係將38A拉長去東九
而40就改由麗城開經石圍角同北葵飛美孚去東九
284 發表於 2017-12-31 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層
最好就38B(改為38X)全日取代38A,唔需要繞經美孚,要去美孚自己轉地鐵。
PF2802 發表於 2017-12-31 15:01 | 顯示全部樓層

kk_4 發表於 2017-12-31 12:04
從來冇話過佢好好客我只話佢車疏兼脫班, 客量不過不失

至少佢嘅客量一定可以keep住4個字一班

客量不過不失?Funny, Haha!

TR5774