hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [經歷分享/報告] E22又行錯路
開啟左側

[經歷分享/報告] E22又行錯路

Jamesadl 發表於 2018-1-1 22:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

元旦日小編18:27係東涌纜車站上E22 Enviro500 MMC 8524(TJ7268)往藍田北

18:59到呈祥道過左大埔道分叉位部車dup停左,原來部車miss左入慢線歌和老街路口。部車之後係畢架山花園停左,車上有乘客議論車長行錯路;其後有乘客係豐力樓、天馬苑落車。係前往天馬苑途中有乘客得悉部車唔會行返原線,即是不停則仁中心至橫頭磡邨宏照樓各站,跟E22A行法。而原先係橫頭磡邨落車乘客被迫係天馬苑落車。

雖然車上冇乘客表明前往歌和老街同浸大各站,而我都只係去麗港城,但有關情況不容忽視,會令候車乘客失去預算。落車後小編打電話上城巴熱線反映事件,紀律組會十個工作天後回覆我。

巴士駛經龍翔道近龍坪道出口

8524駛經龍翔道近龍坪道出口

8524駛經龍翔道近龍坪道出口

對照圖

龍翔道近龍坪道對照圖

龍翔道近龍坪道對照圖

後按:相片質素欠佳,唔好意思

hihihi 發表於 2018-1-1 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ryulky 發表於 2018-1-1 23:08 | 顯示全部樓層
8掛問下, 樓主期望城巴給予什麼回應?
0 去錯方向
gu9434@24 發表於 2018-1-1 23:35 | 顯示全部樓層

乜野叫"又"行錯路?
乜你見過好多次E22 Miss左路口咩?
咁既發文質素都叫"小編" 呵呵
106116_1023 發表於 2018-1-1 23:49 | 顯示全部樓層
小題大做,司機都係人,做錯野佢都唔想架,你洗唔洗即打人小報告呀?樓主平時唔會做錯野?
Chelsea FC
HV9990 發表於 2018-1-1 23:53 | 顯示全部樓層
而家好似有條龍駒道可以U-turn,不過12.8都唔會亂咁行,所以都係無得搞
KCRC . Keep Moving
MCMoore 發表於 2018-1-2 00:25 | 顯示全部樓層

觀塘方向真係道路設計問題冇得落南昌街補救返個車長莫非開得多E22A一時個腦未轉得過
williamau 發表於 2018-1-2 00:37 | 顯示全部樓層
反映黎做乜? 想攪到個車長冇左份工呀?
ky927 發表於 2018-1-2 01:01 | 顯示全部樓層
乜咁又叫小編架啦?!
lwb701 發表於 2018-1-2 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士行錯路其實間唔中都有,差在係未咁岩有人遇到、甚至影低放上網講啫。如果一次半次又影響唔到自己嘅,當然最好就唔好走去投訴又剩。
除非係司機有心飛站,例如返九龍站飛走雅翔道唔兜,連續兩日德成街唔埋站玩中綫嘅都遇過。