hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

ronaldlau 發表於 2018-1-22 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-22 16:46
唔知係咪我身邊都係基層市民,又或者我識嘅人大部分都係去九龍城少去新界,我身邊冇一個識嘅人會搭290出 ...

如果論繁忙時間,290/290A 基本上係做梗每10分鐘一班,而同時亦可避免秀茂坪落觀塘方向的塞車,0714到翠林的290一般都可以35分鐘(0750)去到黃大仙,並在0810到葵芳

而兩線各10分鐘一班係滿足到反工廠的客量,縱然翠林己經要企,但若果係繁忙時間,98A 到翠林好多時都要企

回程繁忙時間邊度都有機會塞,只係一般龍翔道鑽石山段到牛池灣會塞,如果上山就可以避左觀塘道的擠塞...

大佬山去康翠,如果係乘坐798的話,大多都會在寶林轉小巴

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
MP6513 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

10598C 發表於 2018-1-22 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ronaldlau 發表於 2018-1-22 18:05
如果論繁忙時間,290/290A 基本上係做梗每10分鐘一班,而同時亦可避免秀茂坪落觀塘方向的塞車,0714到翠 ...

98A平,要企我都甘心樂意,同埋搭得290我寧願去到荃西轉西鐵去屯元天

平時沙田返去,首選88+290,只係收9.8,就算去沙田其他地方都一定98A轉,最多去程考慮290,回程站位完全唔就腳,但就絕對唔會搭小巴落山轉798再係老隧口轉其他老隧線咁轉折

同道理,要搭東鐵我寧願98C去到旺火轉東鐵北上都唔會落山轉798再轉東鐵
MP6513 發表於 2018-1-22 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-22 19:25
98A平,要企我都甘心樂意,同埋搭得290我寧願去到荃西轉西鐵去屯元天

平時沙田返去,首選88+290,只係收 ...

師兄你都幾有錢喎
搭火車寧願98C轉火車,我都第一次聽
明明你咁怕塞車,又會唔怕塞返去九龍醫院既!?

搭火車何不98A轉車?

不過自己見唔少人都係798轉返小巴上山...
10598C 發表於 2018-1-22 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

MP6513 發表於 2018-1-22 22:00
師兄你都幾有錢喎

啊師兄你都睇清楚先講野好啲喎,而家根本分開幾件事嚟講,唔好混為一談指鹿為馬

我話我搭東鐵嘅時候寧願98C,都唔會搭小巴落寶林轉798再轉東鐵咁轉折囉

去沙田其他地方,我上面亦都寫左首選98A/去程290轉車,唔明點解可以比你扭曲為我去新界東一定要搭98C轉火車而唔搭98A轉車囉,我亦都冇咁有錢落山轉完798再去老隧口轉車

去沙市,我冇講過去沙田唔搭798,事實係去沙市我都會揀落山轉798,回程就必定88+290,有人搭798轉小巴上山係佢地嘅選擇,798轉小巴上山嘅人亦都唔代表佢地係東鐵嘅轉乘客

仲有邊到話比你聽我驚塞車?係驚嘅話我一早全程保鐵啦,駛搭你290?我搭得98A落觀塘轉車就預左塞車用多啲時間架啦,我搭得98C都預左最少八個字先到火車橋啦

我由始至終質疑嘅,係有人話有非常多人肯一個月用多千幾蚊去換快三個字
dennis28a 發表於 2018-1-23 04:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-21 16:58
我講九巴吹風方案,你就講意見,九唔搭八

我夠知道有地區人士爭取過拉 13X 入翠林,仲上埋文件動議要求咁 ...

既然你講到咁清楚當日既吹風方案點行,不如你講埋成條線走法。
似我了解,九巴當日吹風會係因應 13X 康翠居民訴求劃出黎。

你講方案既就似層層,唔會出事,過到觀塘山果關,
咁成個 Plan 有無詳細講到 13X 點算?車隊資源點搞?

九龍灣 - 尖咀呢段值得做就得啦

值得做又點?你不如落下街,睇下下繁輔警總部、宏展街、九展三個站發生咩事。
個個要去尖沙咀行晒去搭車,根本上已經 Cover 得晒 2/3 個九龍灣。

215X 創紀之城非繁有客,係因為全世界人(包括觀市)係行去同一個站上車,班次仲要唔太疏。
20-30 分鐘一班尖沙咀 - 九龍灣線邊個有心等?
你係唔係寫包單,尖沙咀 - 九龍灣線一樣 10 分鐘一班?咁就真係有得做啦。

而家唔係我「要康翠尾站直出 rather than 任何方案」,
而係呢個係無辦法之中既辦法。
13X 入翠林,213X 拉入翠林安達臣兜圈,通通都唔會過到觀塘一關,
提出左之後做唔到,你又打算向邊個推卸責任?定係過唔到就算,就索性唔做?

你咁肯定 213X 拉入翠林唔過觀塘山一關?但又可以肯定新線唔會影響到 13X 而搞到出事?到時又點?

你都識話 98C 坑寶分家係計唔掂數做唔到,咁 98D 更加會有呢個問題,
但你繼續開空頭支票

唔好忘記,98D 早繁事實上已經幾乎全面分拆,證明左只要適量減班就做到。

而 98C 係無依個條件,因為坑寶將隧、康翠正線一拆二係慳唔到車,
除非分拆點好似 98D 咁,以景林為界就有機,而且 98C 塞車情況遠比 98D 嚴重。

我好想問你,你覺得而家係應該追求一個你心目中好合乎整體規劃,
但落到區幾乎肯定會 ban 的方案(然後你好可能又會話我屈人山頭主義),
定係追求一個唔一定係最理想,但唔太差而且
落到地區層面穩陣好多,同時巴士公司又有誘因做既方法?

你覺得「穩陣」,唔代表真係「穩陣」,你既「穩陣」客量上更大誘因去做,
千千萬萬建議都值得做,因為巴士公司覺得無客唔做。

我夠知九巴 ban 左 95M 入九龍灣,但佢地有無 ban 過佢地自己提出
$8.9 93K 入九龍灣既方案?你簡直九唔搭八

九唔搭八?你再睇下 93K 點解會縮左水,變左兩繁入九龍灣?
好似反而證明左少少野,非繁入九龍灣真係 Work?

點解唔可以 95M 走線代 98A、95 走線代 98C,而尖咀線兜九龍灣又無問題?
上面我回 0 先生都講得好清楚,而家 98A 98C 有班既得利益者,
你覺得 95 95M 走線合理,唔代表可以成個網絡推倒重來,影響既得利益者,拖慢現有乘客車程

完全難晒大譜,不知所謂,邊個要將成個網絡推倒重來?
95M 加 BBI 關既得利益者咩野事?完全不涉及改線,只係加 BBI 都會有人嘈?

我係鬧你,根本不存在「九龍段可以唔太影響行車時間下做多一個區」,你再解釋下咩野叫「唔太影響行車時間」?
95M 行法係唔係叫「影響行車時間」?點解 95M 行法你唔收貨,
你口中康翠 - 九龍灣 - 尖沙咀線又收貨?你建議既兜入九龍灣一樣非常浪費時間(10-15 分鐘)。
正如 297 入九龍灣比將北覺得兜原理一樣,開線當日未有無嫌棄,唔代表聽日無。

98A、98C、290 一樣成村人唔鐘意。

但而家係無尖咀全日線,所以理論上點行都會有人收貨(行法係咪合理係另一件事),
不過同樣道理,你亦唔可以成個網絡推倒重來,影響 13X 213X 既得利益者

咁 213X 班既得利益者係咩?
213X 行入安達臣兜圈拉入康翠總站,比你口中不存在既方案慢 8-10 分鐘,但有影響到既得利益者車程?

如果將來 213X 真係全日跟特別班拆線,而觀塘山真係講得掂數,又關總站拉入康翠咩事,嘈都係觀塘山自己嘈?
未有人傾過就知會反對?

95 走法唔合理,因為有更合理既 98C;
95M 走法更唔合理,因為有非常合理既 98A。

13X 或 213X 拉入康翠唔合理,其中一個原因因為覺得兜路,而唔收貨。
但同時又話康翠再開全日尖沙咀點行都會有人收貨,係唔係代表佢地真係收貨?定係你代表佢地收貨?

唔好忘記,213X 拉上石礦場係遲早既事,而果度係西貢區。

所以呢?你有無回應過我提出的問題?

安達安泰上唔到 214 既人,目的地係去邊?又係好集中?定又係完全分散?之後就多左條 88

唔好話,214 既人,有半車都係黃大仙、彩虹落車,213D 亦有 1/3 人係新蒲崗、彩虹落車,依下先抵死。

康翠上唔到 98A 98C,就覺得好似因為有 93A 93K 95 95M 呢堆無 BBI 及/或去目的地更慢既線清客就無問題,
而唔係正正經經開一條線分流,好似 214 唔夠載就有 88 咁,仲可以集中晒成班去新界東既乘客

你呢種論調,簡直同某坑口 G_____ 版友話應該拎走晒 98A 98C 焗人上堆慢車就算,同出一轍

你依個論調先係有問題果個,係唔係代表由得安秀道得 213D 同 214 向西行,其他人由佢自生自滅?
安秀道係一條觀塘 M 線都無既地區,安秀道真係夠西行線?係唔係唔開 88,就會開返條 213M 觀塘版出黎?
而 213D 同 214 又上唔到車,係唔係行去上 98A?行去上 29M?

到時對康翠、四順、寶達居民影響一樣係大,
你好似講到下繁大家唔需要返屋企咁,其實大家一樣係同一個站等車返上山。

我一直都話,95、95M 加返 BBI 係非常合理既事,而有非常多人指出過,下繁得脫班中既 98A,係幾乎有 2-3 部 93M 或 93K 係牛頭角出現過。
而 95M 返康翠既時間,事實上唔比 98A 慢太多,早繁 95M 落山到觀市時間,幾乎同 98A 一樣。

姐係係證明左,除左 98A、98C 外,所有行既線走法都係唔合理,
根本上你心目中唔存在 Plan B 方案,一定要康翠尾站直出線叫合理。

繼續鬧 95 同 95M 走線有幾唔合理,因為比 98A、98C 慢就係死罪,
但同一時間人地講,98C 要兜上山好唔合理,同人嘈繼續強調 98C 一定唔可以拆線。
(我認同 98C、290 有必要繼續咁行山路,要坑寶兩區屈就一下)

何謂正正經經?康翠依類山區,一係要尾站線(兜路),一係要中途站線。

我一直都好認同 88 總站放康翠嫁,由得中秀班人行上安秀道,根本無問題。
但問心果句,唔計 BBI 客,你認為 88 擺邊區先做到做大沙田全費客收入,吸引最多 13M / 98A 沙田 BBI 客改用新線?

又唔好講 798A,睇番 798B,大大個更多沙田既康城潛在客都未有全日沙田線,
就算比人捧到上天既 798 做晒山下咁多條村,都唔係客量只係中等。

根本康翠 - 沙田依個基本盤已經唔大,你講到康翠有幾大需要又點?
麻煩你認認真真答我,康翠係唔係咁多潛在客源先?仲要得 2 萬常住人口,無新發展。

如果真係你心目中開左兩條全日大隧線、全日尖沙咀線全面分流,姐係 98A 無以前咁大需求。
係唔係康翠願意還番 98A 出黎比山下有隧道開直出線,山上改用 93A、95M 加 BBI 取代?

康翠個升降機塔計劃就快開始做初步研究(終於排到佢),到時行落寶康公園上 798 同 98D 就得,仲有無咁大牙力呢?
再者,其實康翠排名去到中後,係唔係反映到人口、交通評估上少少野,引致無咁大急切性去做?

我就真係睇唔出康翠有咩條件,可以完全唔靠將北或安達臣新發展區夾線,可以換到更好既巴士服務出黎。
明知政策去新區走,你偏反政策而行,舊區係夠客做,98P 當年唔需要減班。

惡意回復是不道德的行為。
li1872903 發表於 2018-1-23 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2018-1-23 04:41
既然你講到咁清楚當日既吹風方案點行,不如你講埋成條線走法。
似我了解,九巴當日吹風會係因應 13X 康翠 ...

條天橋翠林都用到?
如果翠林都用到咁就98c都可以行隧道,唔洗行山都得
加埋秀茂坪又可以用轉車站,完全零影響
castanopsis 發表於 2018-1-23 09:33 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-22 17:18
其他野冇意見,除左一樣野,你話2X改行彩霞道天橋,所謂嘅停站係指邊到?嗰到得盈安樓一個站,真係方便到 ...

其實三彩站位應該係咁樣擺

四個站其實都已經有曬停車灣
只係九巴可能覺得功能重疊所以只係每邊停一個站
如果停曬兩對四個站,彩福彩徳居民搭車會方便好多

況且一改2X同9X就會冇左聯合班次呢樣野,冇得聯合十至十五分鐘一班運三彩啲客落淘大/采頤/太子站,咁樣改真係好?

我個plan入面,2X會食走2A三分一至一半既客
分分鐘單係2X已經可以做到15分鐘一班

另外就係,去過三彩都知,班居民相當習慣行落去九龍灣
除非你條線做到273密度
否則落九龍灣唔會有市場

接駁唯一一個有得做既位
係彩福彩徳門口落彩虹
至少觀感上,落彩虹係需要搭車
唔會有 “等得車來都已經行到” 既感覺
而呢個位,我覺得搵 彩福—觀塘線 拉埋落去做係比較理想
爭在呢條線係28B、93A、26M、23M、14B 定 新線

castanopsis 發表於 2018-1-23 09:37 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-1-23 08:09
條天橋翠林都用到?
如果翠林都用到咁就98c都可以行隧道,唔洗行山都得
加埋秀茂坪又可以用轉車站,完全 ...

唔得

山上無既線(98D/798)
班人落山搭車,會導致山上另外開新線既誘因減少
但唔等於山上本身有既線可以抽走

98C寶林上隧道,唔係快咗好多既同時
康翠會有唔少客唔肯行導致客量流失
秀茂坪就更加倒曬落紅小

castanopsis 發表於 2018-1-23 09:39 | 顯示全部樓層
MP6513 發表於 2018-1-22 22:00
師兄你都幾有錢喎

你話第一次聽98C轉東鐵,暴露咗你作為巴迷既年資
話說呢種搭車方法以前好流行

053h4 發表於 2018-1-23 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層