hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

castanopsis 發表於 2018-1-23 10:05 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2018-1-23 04:41
既然你講到咁清楚當日既吹風方案點行,不如你講埋成條線走法。
似我了解,九巴當日吹風會係因應 13X 康翠 ...

無時間逐一去評論,回幾點要點
而 98C 係無依個條件,因為坑寶將隧、康翠正線一拆二係慳唔到車,
除非分拆點好似 98D 咁,以景林為界就有機,而且 98C 塞車情況遠比 98D 嚴重。

我唔覺得98C塞車問題嚴重過98D
98C係塞,但比較嚴重既塞車位,其實得亞皆老街西行一個
而亞皆老街西行,交通狀況係無東九龍走廊死亡交叉咁惡劣

除咗0字頭同kc字頭版友之外
98C拆線,一直都係講做埋康城工業邨清半,然後銀澳路出入坑口再直出

成個重組係好有必要性
因為無第二個方法可以俾到合理西九線俾康城工業區
隔離新橙條796C,個拆線既潛力仲低過98C

最後車源問題
98C本身已經爆到瀉,甚至成堆客迫住搭95/紅小/地鐵
拆完線康城工業區清半做到新客,坑口景林有客回流,唔加車係唔實際
拆線唔應該以慳車為目標

定線差得滯將堆客趕走曬所以應付到需求
唔係一個好現象
有咁多客就應該出咁多車
而唔係為咗用少幾部車,所以唔做批客

麻煩你認認真真答我,康翠係唔係咁多潛在客源先?仲要得 2 萬常住人口,無新發展。

我認同康翠唔靠寶林或者觀塘山
係唔可能得到更好既服務

我亦好同意 九龍灣—尖沙咀 潛在未開發既客源真係唔多

但康翠無新發展係唔正確
上面本身係打算插針再起樓
長遠都會有新增人口

我自己就覺得
康翠夾一區開尖沙咀線個方向係無錯
問題係,夾邊區?
我自己就覺得 安達臣、碧雲道、藍田、土瓜灣上路、尚德 都係考慮之列
053h4 發表於 2018-1-23 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-1-23 10:22 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:05

呢個年代,安達臣優先了

其他線,唔減班/收車都要還神

98C都長期開唔足車

同埋將來轉車站開左
大家諗既野都可能唔一樣

坑口直出,我覺得唔會係九巴做,而係798B
當然仲有個前提係將馬線比九巴投左

其實我覺得公平計,將馬比新巴,將埔比九巴算

九巴投到將馬,就唔會再有誘因開將埔

同埋有個殘酷事實係,好多PLAN都有潛質過拆98C

新巴大把野玩,都走去倒7部車去702B
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:28 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-23 10:16
其實296D上山做下流水救線都係好事

另外咁講,塞車對98C同98D,係部車郁到同郁唔到的分別

296D三條路
一係拉上康翠,一係改九龍段廣東道搭紅磡,一係等死

我主觀上希望係前兩者

咁講,98C轉東鐵
其實至從將軍澳線通車、98A/290/A/798做大之後
已經少咗好多人用
但樓上話未聽過,就好明顯係唔太熟條線既歷史
(帶定個頭盔先,我都唔係該年代既人,只係從各種途徑得知)
li1872903 發表於 2018-1-23 10:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:05

點解開康翠版296a去轉車站轉98d,296D唔得?
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-1-23 10:22
呢個年代,安達臣優先了

其他線,唔減班/收車都要還神

將軍澳轉車站對坑口而言,用處唔係太大
你就算798B做到坑口尾站又如何?20分鐘一班搵阿茂去等你
兩程都唔密,點吸引到人轉?

而我一直覺得,798A/B咁拆係唔理想

一來最有潛力吸到新客既將南
仲要兜埋坑口先出去
變咗調景嶺尚德,仍然係無原因要搭你

二來康翠人口得2.5萬
唔少人去沙田已經落緊寶林轉798
798A全日,其實差唔多等同寶林獨立成線
班次好大機會跌到不似人形

康翠搭將南,坑口搭寶林,兩條線嘗試做隧道口聯合10分鐘一班
然後康城推去隧道口轉車
點都會好過798A/B直接拆

————————

你講到將馬將埔
其實我好同情新巴
呢度有堆版友成日話招標等於益新城
但大佬,九巴個轉乘網大過新巴幾多倍?新橙掟20架車落去都搶唔到啦枝標......

我覺得你至少應該要俾個機會新城去建立大隧轉乘網
至少俾佢涵蓋埋 大埔、粉嶺、上水 三個大區
咁以後再投標就大家公平競爭

————————

98C拆線
唔覺得潛力差過673/74D/2X/73B/274P呢堆
問題只係無論本版定九巴,都慣性睇死坑口康城

最後702B
唔覺得會有得賺,平手唔蝕已經好好
castanopsis 發表於 2018-1-23 10:59 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2018-1-23 10:44
點解開康翠版296a去轉車站轉98d,296D唔得?

直車始終好過轉車
至少可以吸返一班轉地鐵既人

而轉車都唔會去將隧轉啦
你俾一個理由我,點解我要去將隧,唔搭98A出去轉?
053h4 發表於 2018-1-23 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-1-23 11:27 | 顯示全部樓層

唔係98C拆線慳唔到車, 而係98C 本身已經少車
點似得98D...
98C 塞車時間點都少過98D, 不過同山上人講98D 都係哂氣, 佢都都無得搭
98D一塞真係好恐怖
我都係講緊98C拆線,一直都係講做埋康城工業邨清半,然後銀澳路出入坑口再直出, 好直接好合理
其實798, 佢做到班次阿密, 我都已經覺得合格, 唔係好大需求再拆

康翠再點插針都好, 發展同康城, 安達臣無得比, 其實投資價值好有限

castanopsis 發表於 2018-1-23 11:33 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2018-1-23 11:27
唔係98C拆線慳唔到車, 而係98C 本身已經少車
點似得98D...
98C 塞車時間點都少過98D, 不過同山上人講98D  ...

你上面明明講緊坑口兜寶林入隧道西九線.....
不過唔緊要,樂見你支持坑口直出

798拆線,做係要做
但主要應該係要解決將南太慢既問題
坑口真係唔需要798B咁直出