hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議員要求960/961延長至銅鑼灣
開啟左側

屯門區議員要求960/961延長至銅鑼灣

284 發表於 2018-1-7 19:03 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴繼續推出轉乘電車優惠咪得囉,灣仔轉電車分分鐘快過巴士塞怡和街,仲可能有熱狗發爛渣攔車
3asv@59x 發表於 2018-1-7 19:04 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-1-7 18:26
舊年黃車公司冇出聲反對,反而係運輸署叫人搭962X去老銅

講開962X,其實佢就真系應該直飛灣仔銅鑼灣 (930X都可以效法)中環灣仔通車前就飛林士街天橋、夏愨道、添美道、龍匯道、會議道、菲林明道出軒尼詩道
通車後就用中環灣仔繞道會展出口至菲林明道

回程就西行至盧押道轉出告士打道直飛西隧 (可考慮停砵典乍街再上林士街橋)
上環中環金鐘就比人西隧口轉930、967果堆
(再唔系其實d人都識得59M/X轉960)
如成功969亦可演變為969X,用同一方式,中上環分流比967做
而962B則改做952,只去灣仔北,上下繁特別班952X用這方式往來銅鑼灣及黃金海岸一帶
962主線直接取消
962P則只到灣仔菲林明道,不停屯門轉車站,港島並使用980X、981P走線

佢咁做既,屯門分分鐘執到堆市中心客

再講!
其實其它國家都系咁
若然做到跨公司轉乘,九巴線轉車站轉962X該程免費
根本唔駛煩960、961邊條要延長,
巴士公司系要協調,但個政府乜都唔做唔幫手,減車喎,算吧啦

HR1377 發表於 2018-1-7 19:53 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2018-1-7 19:04
講開962X,其實佢就真系應該直飛灣仔銅鑼灣 (930X都可以效法)中環灣仔通車前就飛林士街天橋、夏愨道、添 ...

960,961和962系服務屯門不同地方。

如果962X直飛灣仔,碼頭區居民去中環搭什麼車?
EX-TL 發表於 2018-1-7 19:58 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-7 17:36
首先,我一向話香港傳統有錢人坐巴士,我曾用23同赤柱巴士舉例。不過,寶馬山去屯門有幾大需求啊,灣仔去 ...

寶馬山有大學 中學, 我用中環 灣仔北作為寶馬山居民的目的地, 當然仲有金鐘 九龍站(西隧口), 樹仁出入新界西可以用到, 一程過唔駛轉, 平均一班車執五個, 多七十幾蚊收入(假設由正線轉車改搭一程P線), 寶馬山落山執幾個搭開的士 揸車嘅又有錢搵.

灣仔上寶馬山車程40分鐘係你寫啫, 告士打道經大坑道天橋飛上山, 或者東廊落渣華道停北角消防局 健康村(鰂魚涌擦邊), 之後經百福道上山, 邊度要40分鐘, 你咪誇得就誇啦, 為左反對乜都噏得出, 如果用後者條路上山, 直接做電車路其實仲好, 我之前喺講豪華路線篇文已經提及過, 豪華路線應該係開960B 968X預約版, 同960 968有明顯分別先合理.

假設跟電車路由西隧碌到北角, 搭619的經驗話俾我知, 繁時50-60分鐘先上東廊過海, 個客俾三十幾蚊仲要塞車, 合理嗎? 俾多左錢唔應該淨係換來車內設施不同, 車程快左先最實際, 而家只係比正線快10分鐘, 真係多謝晒!.

你拎番十幾廿年前啲新聞嚟講, 簡直廢話連篇, 613為插旗都可以兩班變全日, 你覺得九巴咁做精定蠢, 反正九巴已經做左, 本來招標嗰幾班以外嘅班次, 係咪完全冇客, $9.8/$9.3咁cheap都肯做, $35.1做一個客差唔多=613四個客, 你又知九巴一定冇心做?!

寶馬山嘅隱憂係冇咁多位擺, 客多客少我睇係其次.
ky927 發表於 2018-1-7 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-7 12:03
銅鑼總站得兩個,天后同摩頓台
兩個都擺滿

講歸一,其實將936/960/961/P960/P968 擺天后係好啲。(好似宜家914都係九巴睇天后,新巴睇海麗)。

960/961 都唔駛全條搬,是旦一條開960C/961C,20/30分鐘一班唔會好阻;其餘做返灣仔開;

E11/E11A/307P,是旦一組搬威菲路道同琉璃街

摩頓台咪擺返城巴線,其實96/592 抽起變循環線都仲得;

另外路政署/運吉肯幫手,仲有銅鑼灣加寧街可以擺一條班次疏啲嘅線(其實307P係岩用)。橫掂宜家都係俾私家車亂泊

kmb71k 發表於 2018-1-7 20:35 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-1-7 20:27
E11/E11A/307P,是旦一組搬威菲路道同琉璃街

307P要執銅鑼灣客, 唔太應該偏離天后站一帶
或者搬去棉花路或聖保祿醫院外

以上回應,是否可行?是否合適?
ky927 發表於 2018-1-7 20:38 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-1-7 20:35
307P要執銅鑼灣客, 唔太應該偏離天后站一帶
或者搬去棉花路或聖保祿醫院外

所以我覺得307P好岩擺加寧街。一來閒日上下繁only,二來一出第二個站就係307個維園站,接哂唔想企個班客
HR1377 發表於 2018-1-7 20:58 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-1-7 20:27
講歸一,其實將936/960/961/P960/P968 擺天后係好啲。(好似宜家914都係九巴睇天后,新巴睇海麗)。

960/ ...

948天后總站係新巴管

至於914非常特別,兩邊總站都有新巴和九巴站長。如果914海麗總站由新巴管,914九巴車長到達海麗後向新巴站長簽到後,需不需要去12號總站旁站長室向九巴站長報到﹖
andrewyl 發表於 2018-1-7 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-1-7 20:38
所以我覺得307P好岩擺加寧街。一來閒日上下繁only,二來一出第二個站就係307個維園站,接哂唔想企個班客
...

放加寧街唔係唔得既,不過就算搬走 ,
都要睇 25 會唔會走 ,新巴肯走先有得講 。
新巴肯走跟手要揾架 12 米車試下路 ,
睇下加寧街轉京士頓街,百德新街 ,記利佐治
街, 呢幾條街過到 ,睇埋條大坑道天橋過唔過
到。全部過到就 OK ,但只可以擺 961/ P960。
因為條坑短,放唔到太多車 , 放 961 都係試一試.

cruisesnet 發表於 2018-1-7 22:08 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2018-1-7 17:50
新巴不會俾25不經天后,始終25可以執49M雞。

另外,如果銅鑼灣總站設棉花路唔知得唔得﹖

cut左25C, 天后學生得25 49M上山返學, 無可能飛到天后