hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議員要求960/961延長至銅鑼灣
開啟左側

屯門區議員要求960/961延長至銅鑼灣

053h4 發表於 2018-1-7 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-7 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2018-1-7 22:39 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-1-7 20:58
948天后總站係新巴管

至於914非常特別,兩邊總站都有新巴和九巴站長。如果914海麗總站由新巴管,914九巴 ...

無錯914,948兩邊都有九巴站長管理;但每逢假期只有九龍區站長管理.(嚴格來講所有九巴914/948系車長到達兩邊總站後都要拍卡/電話簽到)
ky927 發表於 2018-1-7 22:40 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2018-1-7 21:44
放加寧街唔係唔得既,不過就算搬走 ,
都要睇 25 會唔會走 ,新巴肯走先有得講 。
新巴肯走跟手要揾架 ...

其實25都停銀幕街,唔停天后站其實無乜相干。當然同唔同小巴爭係另一回事。
加寧街問題,我覺得搬307P過去嘅作用大過搬961/P960。

一來P960全日服務,二來搬得P960就其實要搬埋P968,岩用嘅車型係得呢兩條線共用,所以搬埋一齊安排上我覺得好啲。不過學你話齋坑太短。所以搬得嘅話搬307P我覺得岩啲。一來去程307P停完興發街就可以屈維園外檔跟102/106方法入加寧街;二來銅鑼灣走,記利佐治街一出就係告士打道維園,可以執307雞。而且都係上下繁個幾班,對該區環境影響不大

樂仔〞 發表於 2018-1-7 23:05 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-1-7 20:58
948天后總站係新巴管

至於914非常特別,兩邊總站都有新巴和九巴站長。如果914海麗總站由新巴管,914九巴 ...

九巴海麗邨好似歸深旺道管
914 海麗係歸新巴管,天后就九巴
948 天后係自己公司管自己
hokachung 發表於 2018-1-8 00:05 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-1-7 23:05

咁同站307P又係點管法?
Twinings 發表於 2018-1-8 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層

如果960/961是旦一條拉到東區(甚至嘉亨灣咁遠),港島段路線(由上環至筲箕灣)會唔會太長?可以考慮出西隧後直去灣仔/銅鑼灣,再直去東區商貿區
3asv@59x 發表於 2018-1-8 01:29 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2018-1-7 19:53
960,961和962系服務屯門不同地方。

如果962X直飛灣仔,碼頭區居民去中環搭什麼車?

咪話轉車囉
繁時有962A/P X962,中環問題解決
其實其它時候,請問良田/富泰用乜車去銅鑼灣呢?

其實962X專做灣銅
960專做中上環金鐘
做到跨公司轉乘,可以唔駛點郁961
否則,961都系主攻灣銅吧!

咁就最好

個個大區都有車去不同既區
大區入面既小區又要乜車都有,條路點頂得順?你起多一萬條幹線都唔會食得曬咁多車

有左屯門公路轉車站,就最好架啦

968系個特例,你好難去拆佢,元朗客源集中大馬路,你拆中上環一條、灣銅一條,元朗又系重疊,元朗大馬路頂得順嗎?
268X/68X已經叫危危乎過到關,968真系唔建議咁做,頂多叫開968P特快銅鑼灣算(其實而家條968A,去到菲林明道已經好夠)
曾有諗過978中上環/灣仔,968去灣仔/銅鑼灣
但元朗大馬路客量基數咁大,你系咪又要拆多出來?咁978又有乜意思

元朗太集中,唔系一個小區又一個小區,元朗南已經有車跳入欖隧
屯門唔同,不同小區用最快走線出轉車站,再互轉,資源運用咁系最好既

唔止過海
其實西九線 59X、60X、66X、67X
其實留59X、67X主攻長沙灣道由頭到尾已經夠
66X到欽州街去大角咀
60X飛西九龍走廊連同63X協同

無必要所有線行埋同一條路,如果系咁,起個轉車站來重乜?
(有人話59X爆到飛起,咁重有67X, 佢重有好大加班空間,加密車比67X,做轉車站出旺角果段,屯門客亦受惠唔駛等咁耐車)
PC2625 發表於 2018-1-8 02:20 | 顯示全部樓層
愚問, 現在 960, 961 不是可以同 968 去港島方向過西隧後免費轉乘嗎?  但問題是否限制指定分站?  如回程返屯門可以 968 > 960, 961 時回贈差額, 以 968 的車海班次, 960 及 961 不延長去銅鑼灣也不成問題嗎?
HR1377 發表於 2018-1-8 08:00 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-1-7 23:05
上面有版友講914九巴到達海麗邨後除了向新巴站長簽到外,仲要打電話/拍卡報到。

如果係咁,307中環碼頭、112蘇屋、905灣仔碼頭、681/621香港站、110/102筲箕灣是否採用同樣情況﹖