hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦219D線及38線縮短路線
開啟左側

建議開辦219D線及38線縮短路線

AV296 發表於 2018-1-11 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時麗港城和藍田山,沒有來往旺角、深水埗、長沙灣、及荔枝角的巴士服務,建議開辦219D線,來往平田邨及甘泉街。

同時為配合219D開辦,建議38縮短路線。

219D路線
長沙灣方向
$7.8
平田
平田街
藍田北
啟旺樓
啟田商場
基孝中學
藍田站
麗港城
麗港中心
偉樂街
(觀塘繞道、太子道東、亞皆老街)
$5.8
太平道
旺角站
弼街
太子站
楓樹街
北河街
怡閣苑
長沙灣遊樂場
長沙灣徑
甘泉街

觀塘方向
$7.8
甘泉街
荔枝角站
光昌街
興華街
元州邨
九江街
欽州街
黃竹街
太子站
水渠道
旺角站
(亞皆老街、太子道東、觀塘繞道)
$4.5
偉樂街
麗港中心
麗港城商場
麗港城總站
基孝中學
康田苑
啟仁樓
啟田邨
德田廣場
平真樓
平田

班次
繁15
非繁20

路線縮短至藍田北,觀塘方向 停德田廣場後直接去藍田北,新界方向藍田北開出後左轉直接返回原線。

好處:
1、藍田山和麗港城不用轉車便可以來往旺角和長深荔
2、38縮短了路線卻沒有減用車,變相加密班次
Alex7808 發表於 2018-1-11 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
如果38可以去到油塘會更好
 樓主| AV296 發表於 2018-1-11 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2018-1-11 18:14
如果38可以去到油塘會更好

現在油塘需要的是油荃。

可以將42C拉去麗港城,40去油塘

不過麗城↔麗港城沒有lu...
kmb71k 發表於 2018-1-11 20:06 | 顯示全部樓層

平田搭219D塞旺角, 我寧願行上碧雲道搭214

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| AV296 發表於 2018-1-11 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-11 20:06

平田去荔枝角、長沙灣,其實搭214可能方便些,但有些問題:

1、214經石硤尾,有很多燈位、巴士拖延車程
2、收費比219D貴
3、班次較不穩定

(可參考:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1051185&mobile=2)
10598C 發表於 2018-1-11 22:06 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-1-11 20:06

藍田觀繞線經旺角去深水埗未必慢過214,事關214真係好慢下,兜完安達安泰仲要落石硤尾,反而219D慢在兜麗港城
真心,麗港城去旺角用小巴做好過
10598C 發表於 2018-1-11 22:11 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-11 18:48
現在油塘需要的是油荃。

可以將42C拉去麗港城,40去油塘

40對於麗港城其實非常重要,唔會隨便比你攞走,因此佢地當時反對重組係無可厚非

40作為唯一一條長少少嘅入邨巴士線,佢地出九龍城(太子道西)、深水埗都係靠佢,其餘線都要行到老遠先有得搭,以前住麗港城出入深水埗都靠佢(走線上其實係吸引,因為一啲都唔慢)

而家40轉型之後,對於麗港城嚟講依然咁重要,除左係去長沙灣商貿區同葵荃嘅一條線,同時亦都係觀美特快接駁西鐵

kmb71k 發表於 2018-1-11 22:15 | 顯示全部樓層

其實唔好比安達臣嚇親, 行呢度都算直接冇乜點兜路, 根本唔會好慢
況且要我塞九龍城旺角, 我寧願搭行龍翔道既214
而旺角分分鐘可以拉手掣拉幾個字唔郁

講燈口, 九龍城至深水埗燈口唔會好得過石硤尾
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| AV296 發表於 2018-1-11 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-11 22:11
40對於麗港城其實非常重要,唔會隨便比你攞走,因此佢地當時反對重組係無可厚非

40作為唯一一條長少少嘅 ...

但是有條42C換過來,都算小小擦邊,我相信他們反對的聲音不會那麼強烈

樓主| AV296 發表於 2018-1-11 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-1-11 22:15
其實唔好比安達臣嚇親, 行呢度都算直接冇乜點兜路, 根本唔會好慢
況且要我塞九龍城旺角, 我寧願搭行龍翔道 ...

但是此路線九龍城不停站,最多亞皆老街(九龍城段)有2個燈位(天光道、露明道燈位)

而旺角塞極有個譜,以98C←為例,由太平道到太子站只需約10分鐘(九巴app),也方便來往旺角的人

214?雖然兜安達不會用太多時間,但班次不穩定、又兜石硤尾多燈位的地方