hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) (重出)荃葵來往九龍路線重組
開啟左側

(重出)荃葵來往九龍路線重組

樓主| AV296 發表於 2018-1-18 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-1-17 23:19
我係會擔心你咁拆會有運力同車務問題

上繁深長往荃灣、下繁荃灣往深長比較多客,無論柴灣角定橫龍街兩邊 ...

明白

但如果荃灣方向美孚頂,九龍方向最後一個站頂,究竟有多少人是油尖旺客?多少人是長深荔客?

如果拆線,由一線同時做油尖旺+深長荔變成兩線分開做油尖旺和長深荔。換句話說,長深荔客上車時,車上再沒有油尖旺客,變相運載力強了

10-12分鐘這個數,是包括油尖旺客
如果踢走他們去另一條線,就不用做10-12服務深長荔

上面提過,30B班次可再考慮,如果只做深長荔也能頂,九巴應該不會不加車

而上面也提過,可以考慮開辦238A
或者再加33A↔238X(需要兩線在葵涌交匯處加站)
expertuser2004 發表於 2018-1-20 19:41 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-1-17 17:38
一次過回26,27,28

海濱花園, 荃景圍, 麗城花園也算離開地鐵站較遠的區域, 先不計兜路時間, 估計樓主不可能否則那些區去長荔深客是 0% 吧

以我所知 238X 由德士古道較大機會滿車上高速, 由 33A + 238X 組成快慢系統只不過是把乘客分開, 但只有油尖旺客是快左
而九龍西仍是更慢(33A 仍需於荃灣區跑完原有路線), 樓主建議的使用葵涌道巴士站作轉車站已是本人意料之內

咁樣同政府既作風有咩分別?同「何不食肉糜」無分別, 因為樓主正正就是拿掉別人的東西而沒有任何補償, 直接說 = 強制性取消路線
所以呢,6F改經黃埔對 238X / 33A 並無任何關系, 而是對 30X / 230X (30A, 30B) 有效, 所以不是重組對西九龍的一個好處

還有樓主有个非常嚴重的 Comment sense 錯誤, 就是以為路線改快 = 慢線直接減價, 不然個票價機制作什麼用?
以上是對 30A, 30B 的評價

至於上路有沒車去長荔深問題, 既然樓主說有 35A + 36A, 其實就是被人找到位入才改掉問題, 剩下就是班次問題
21 + 5 台車, 另太子站至欽州街一段 35A 原線會全日雙向沒車, 36A 跟 31B 走線並不能覆蓋這些地區, 請解決.

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AV296 + 10 下次Proofread才出文

查看全部評分

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| AV296 發表於 2018-1-20 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-1-20 19:41
海濱花園, 荃景圍, 麗城花園也算離開地鐵站較遠的區域, 先不計兜路時間, 估計樓主不可能否則那些區去長荔 ...

層主,請三思才出文呀!

你可以重新看看我的建議/回覆
或者用Common sense

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
expertuser2004 + 10 OK, 已重新閱讀建議

查看全部評分

Ricky403 發表於 2018-1-22 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-18 20:47
明白

但如果荃灣方向美孚頂,九龍方向最後一個站頂,究竟有多少人是油尖旺客?多少人是長深荔客?

自己搭234X經驗,下繁出九龍大約七成深長美 (太子站前),三成油尖旺 (太子站後),當中應有相當一部分係外出消遣
上繁深長美比例只會更高

所以幾可肯定要開番起碼10~12分鐘一班比深長上繁入荃灣,下繁出九龍
但樓主個拆法,容易出現車源問題
自己都計過數,上繁30X+234X用哂咁多部 (除去現有234X兩個order) 勉強夠開荃景圍+麗城+大涌道<>太子循環最繁忙50分鐘9~10,之後一班總站開隔12分鐘;再加三班現時230X,三班234P;230X、234P服務時段外15/20分一班旺角特快經尖沙咀擺黃埔
就算放棄黃埔,都係慳到去程15分鐘,回程5分鐘咁大把,只可以開少一部;但深長美短線如果玩雙總站,出九龍上繁長開15,回程同旺角特快線用哂23部車開到最密半小時有10分鐘一班都有難度
同時短線冇必要減價,擺大角咀都過15公里可以繼續$8.9,相比鐵加駁腳最平$9.6,仍然有相當競爭力
長線可以考慮繼續做紅磡黃埔一程過客,同而家230x 234p晨早特快統一加到收$9.9
相信upgrading可以製造誘因比九巴改線,同時唔會太過影響現有乘客嘅乘坐體驗
 樓主| AV296 發表於 2018-1-22 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-22 19:44
自己搭234X經驗,下繁出九龍大約七成深長美 (太子站前),三成油尖旺 (太子站後),當中應有相當一部分係外 ...

死火,自己坐234X經驗(不知是不是跟師兄不同車)目測入長沙灣道前大約半車客,上公路後頂

加上如果班班由尖沙咀開,油尖旺的塞車只會令長深荔乘客更不便,更易頂閘。

根據上面2原因,我才有這個大膽、瘋狂的想法。

但如果師兄經驗是事實,我就不會這樣重組,應該會改成:

繁時設
230A 荃威↔欽州街(可考慮轉不轉循環) 6用車
234A 灣景↔欽州街(可考慮轉不轉循環) 7用車
30A 跟建議一樣 8用車
238A 海濱↔旺火(可考慮轉不轉循環)8用車
238X 跟建議一樣 8用車
33A 跟建議一樣 8用車

非繁設
30B 跟建議一樣 11用車
30A 跟建議一樣 10用車
238A 海濱↔旺火 8用車
238X 跟建議一樣 8用車
33A 跟建議一樣 8用車

(不考慮正蛇)

可行嗎?

而30B總站擺深水埗的原因,只是加快回車,不是要減價
收費不應該是本文重點
 樓主| AV296 發表於 2018-1-24 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層
啱啱改咗我篇文小小野,主要係唔想某位師兄再誤會。

但係主要內容(例如路線定線、用車、等等)都係冇改到,係字眼改咗好多。

希望某師兄出帖前,看看整份建議和用common sense(如果仍然找不到答案,可以看看本主題其他帖文), 請三思才出文。
Ricky403 發表於 2018-1-26 22:00 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-22 21:43
死火,自己坐234X經驗(不知是不是跟師兄不同車)目測入長沙灣道前大約半車客,上公路後頂

加上如果班班 ...

下繁如果調轉方向,就係深長美同油尖旺各一半
而其實深長美人主要搭車入荃灣嘅時段,係唔會受到彌敦道/尖沙咀塞車影響
不過呢,30X就要塞漆北嘅
下繁尤其嚴重,以前仲開緊下繁外部分時段15嗰時,可以七點左右有兩班車拖卡埋北河街(綠蛋+TG 964),緊接架18:30尖麼開234X (TV8166),之後下一架30X就起碼25分鐘以上;結果埋完北河街,行頭234X上到六成滿,第一班30X都六成滿 (但基數少咗十個位),第二班30X就接近吉車 (可能中起啦)......

我嘅睇法係30X/234X好多空間,都好多方法改,不過點改都應該將30X撤出漆北,避免搞亂油旺深長美入荃灣班次
而如果玩繁時非繁唔同路線組合,會容易混淆,對乘客冇咁方便
其實30AB咁拆係可以,不過車數、班次編排方面要小心,同埋我會屬意兩條線跟68X/268X咁叫30X/230X

238X就始終覺得同33A拆效果麻麻,除非可以用佢食埋38A,同埋提供到比而家238X密得多嘅班次
不過收$6.4到旺角,唔合成本效益
硬要拆,或者33A長沙灣止步,海濱<>長沙灣,食埋38A,加密到10-15分鐘一班
238X飛美孚,長沙灣直接上落公路,加快2分鐘車程,維持現狀(可以再加班,或分俾38B加班);聽過佐敦道嘅塞車相對穩定,對油旺深長美間距影響冇咁大,中港城(接近佐敦)開出,海濱一段的士走線上落公路,整體路線唔算太冗長
而葵涌邨都實反對縮短去長沙灣呢啲縮數建議
所以咁樣執前景都唔太好
.
 樓主| AV296 發表於 2018-1-27 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-26 22:00
下繁如果調轉方向,就係深長美同油尖旺各一半
而其實深長美人主要搭車入荃灣嘅時段,係唔會受到彌敦道/尖 ...

首先,感謝師兄的意見。

基本上同意你嘅觀點

30X塞漆北,車上面等嗰條龍,有時真係好燥,所以當時212取消,我是絕對支持

這個計劃當中,我亦都注意到呢個情況,因此特意把30A改經尖東和佐敦,雖然車程沒有太大分別,但由於服務範圍擴闊了,班次也相對地穩定(因為你唔知現在每一班塞漆北要5還是15分鐘,但行尖東佐敦彌敦道的時間,因為好少受塞車影響,會有個exact time),所以應該值得改

長深荔美乘客,更需要一部吉車和更穩定的班次(就是深水埗來往荃灣的班次)。而既然長深荔美有吉車,油尖旺車變不需要再兜。如果飛長深荔美,有更短車程,可加快回車,也能令油尖旺客有真正特快服務。

繁時、非繁不同組合,雖然會小小亂,但更令乘客受惠。962繁/非繁是很不同的,但也是為了方便乘客和提供更多吉車。所以,我認為值得玩不同時段不同路線。

編號方便,要改其實不難,但就怕舊客會混拗,而且你這樣改會令人覺得是30X吞234X,灣景又嘈,不如直接開新線

建議中33A吞埋38A,用車11架,應該會做出比現在密的班次。同時,238X提速,沒曬長深荔美乘客,班次有望比現在疏,可以抽比建議多的車(例如3/4輛)給33A做更密。

現在荃灣西來往旺角,搭33A也是$6.4,長沙灣開始更是$5.6,我覺得不存在成本效益問題,因為現在已經那麼平(縮短之後不應該更貴)

硬要改,可以:全程$7.4,旺角方向葵涌邨開始$5.4
384047x 發表於 2018-1-28 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
(愚問)不明白1.樓主為何要30A經龍翔道同大埔道,而不經西九走廊?2.30a收費上限是$8.9,如果改經西廊可否升價?
expertuser2004 發表於 2018-1-28 17:09 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2018-1-27 23:12
首先,感謝師兄的意見。

基本上同意你嘅觀點

回 #33, #35

30X 漆北塞車本身是紅隧倒塞引起混亂 + 橋上葵涌入口只有一條行車線好慢, 同乘客量無關
中港城(接近佐敦)開出上3號幹線極少機會塞車

212 取消, 只不過官塘延線通車 + 沿線有替代可用(eg: 12A)
本身油尖同長荔美, 可看成分開二節, 相信樓主 30AB 其中一條經大埔道出油尖, 是有考慮減少沒車路段的意見不滿
好可惜改完 33A+238X 其中一條沒快+沒加密班次是缺點外
也跟樓上師兄所說一樣班次派車也可能有問題, 相信樓主試過等車30min 都沒車情況吧? 而是用 BBI 去解決問題引起不少人有意見(不滿).
當然本人有看過樓主建議才提出的, 票價問題不是爭論重點.

除非樓主真是整到條好密的特快線出黎, 分流左好難再有密車(68X, 268X)
真心不覺得 33A + 238X 有何有吸引之處, 長荔深美 同 油尖也咁多意見, 不見得九龍東的 42C 容易過關.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%