hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴 982X 調整班次
開啟左側

[路線消息] 隧巴 982X 調整班次

Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-19 13:44 | 顯示全部樓層

Lawliet 發表於 2018-1-19 01:45
978客量客源自己唔太清楚唔敢亂講太多
但睇番前身係373A
應該有一定數據支持先令九巴有實際行動去全日化( ...

正正係170/182客量其實好一般所以先要去改
當然巴士公司有冇動力要去改係另一回事
連埋你所講既獨營同聯營都有唔少影響
又或者可能運輸處唔俾改亦都得
不過其實唔太影響有關路線應該點做改動

至於行第二條隧道既支出
一班車差9個人我諗客量增長應該不下於此
當然調整一下982X既服務時段減低相關支出更好

如果982X可以係老九獨營咁當然好
不過就算做唔到
起碼我諗唔少沙田人其實肯俾$16再加駁腳費
反正而家搭鐵都要俾駁腳費
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Lawliet 發表於 2018-1-19 17:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-19 11:00
其實改978前373A唔係旺過而家982X
673直情14%載客率轉全日

關於373a/978資料我都係睇wiki
載客率上 用繁時計 始終有大量通勤客去支持
但要全日化計 就要考慮埋非繁時段既客量
373a 轉 978 前都接近全日線
日間大部份時段 0900~2100 港島方向做緊30分班
所以我會講可能係上面呢個非繁時段既客量有所提升 從以令巴士公司轉為真全日線
而因為982x/985 暫時都係無非繁時段客量參考
就拿番182本身非繁去睇
現時182非繁其實唔多靚仔
而且373a > 978 隧費道無提升 但182 > 982x就由紅隧價提升到西隧價(指營運成本)
對巴士公司黎講雙向化全日我認為係駁一駁 特別非繁沙田方向客量...
單向港島版我認為比較可行 亦可以當係試水溫測試客量/源有無變化提升
Lawliet 發表於 2018-1-19 17:12 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-19 13:44
正正係170/182客量其實好一般所以先要去改
當然巴士公司有冇動力要去改係另一回事
連埋你所講既獨營同聯 ...

亦都係因為客量好一般 所以無動力改
始終又唔係蝕大錢 改又未必提升大量客源
無必要去做一件效果成疑既麻煩事
其他同你所講既差唔多
對巴士公司黎講暫時無好大誘因去解決呢個"蘇州屎"

YY487 發表於 2018-1-19 20:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
fuwing 發表於 2018-1-23 23:26 | 顯示全部樓層
補充返加班第一日8:10嗰班嘅情況
8:15 到博康邨, 上完已經淨返一個座位
秦石邨企滿
新翠邨上到頂閘
田心村飛站
8:27 上青沙
西隧入口塞車
8:57 到中環街市
Dexter981 發表於 2018-1-23 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
似乎都幾多人下…………。考慮愉翠苑加08:00一班
drbean7218 發表於 2018-1-24 12:05 | 顯示全部樓層

fuwing 發表於 2018-1-23 23:26
補充返加班第一日8:10嗰班嘅情況
8:15 到博康邨, 上完已經淨返一個座位
秦石邨企滿

如果客量維持到, 唔知巴士公司會否考慮繼續向後加車?

985可能都可以諗諗向後加車。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-24 12:19 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2018-1-24 12:05
如果客量維持到, 唔知巴士公司會否考慮繼續向後加車?

985可能都可以諗諗向後加車。

其實而家多左人唔係返九點
開到八半甚至九點其實都應該仲有市場
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2018-1-24 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-1-24 12:52 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-24 12:19
其實而家多左人唔係返九點
開到八半甚至九點其實都應該仲有市場

隧道暢通就有市場 ,
好似 302 咁越後越頹其實無乜意思 , 返得遲嘅已經用其他方法返工
請用文明來說服我。