hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290,290A做唔到聯合班次
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴290,290A做唔到聯合班次

simon12 發表於 2018-1-20 23:20 | 顯示全部樓層

將軍澳巿民除非係秀茂坪或四順落車,否則都唔會搭290A去荃灣, 不如將290A縮短至秀茂坪,將290/290A班次加密或整個轉乘優惠仲好
Ravenclaw 發表於 2018-1-20 23:50 | 顯示全部樓層
simon12 發表於 2018-1-20 23:20
將軍澳巿民除非係秀茂坪或四順落車,否則都唔會搭290A去荃灣, 不如將290A縮短至秀茂坪,將290/290A班次加密 ...

第一
將軍澳上觀塘山有舊客系度,唔用290A做收唔到$10.70,調景嶺end up坪石/黃大仙既話,最多勉強收到$10.50...

第二

非繁290A就算將軍澳去荃灣我會照上,因為我知道10分鐘後既290系追唔到前面部290A,繁時就秀順有可能上落流量過大,咁就有機會比後面架290爬,因為大起上黎秀順要多20分,咁就會比後車290追到...

brianso198 發表於 2018-1-21 00:50 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-1-20 19:46
290叫多人?咁101.102.112.118.106.116呢啲叫咩.長期由朝頂閘頂到夜晚

102叫做長期由朝頂到晚?
日頭就係,
夜晚?班次準確既話根本唔會...

假日朝早架118識企人既時候架102都唔見得多人到要頂閘...

290系晚上全段多唔多人我唔知,
不過以我係荃灣所見真係幾多人上囉...
3ASV174 發表於 2018-1-21 02:20 | 顯示全部樓層

simon12 發表於 2018-1-20 23:20
將軍澳巿民除非係秀茂坪或四順落車,否則都唔會搭290A去荃灣, 不如將290A縮短至秀茂坪,將290/290A班次加密 ...

除左繁忙時間外,將軍澳好多人都係當 290A 係 290 咁搭就真,
死硬要搭 290 既人通常會睇時間表出去等車,唔睇鐘搭車既話 290 290A 都會照上,多數都係一齊到彩虹。

將軍澳方向直情多數 290 都追唔到 290A,無必要專登唔上 290A。

遲下有 290X 都係荃灣西開先夾到聯合班次,
但其實作用不大,因為佢係去將南快 290 10 分鐘,即係下下要同 290A 一齊開,但佢又會同 290 同一時間到寶琳路,即係到時寶琳路就會 290 290A 290X 聯合到站班次。
日出康城出黎就算啦,停完康城同將南燈陣之後,咩野聯合班次都變垃圾。
如要討論,請先自貼差餉單一次
TommyS58 發表於 2018-1-21 06:33 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2018-1-20 23:50
第一
將軍澳上觀塘山有舊客系度,唔用290A做收唔到$10.70,調景嶺end up坪石/黃大仙既話,最多勉強收到$1 ...

加上290行秀茂坪道有個燈位要等好耐
所以非繁290只係快290A五分鐘左右
有D更加極端既例子係
290A追到前面290
~~
proschebus 發表於 2018-1-21 10:13 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-1-20 19:46
290叫多人?咁101.102.112.118.106.116呢啲叫咩.長期由朝頂閘頂到夜晚

118就係
其餘線頂閘自限紅隧一段
102九龍方向過旺角,香港方向過北角已經吉車遊街
九鐵動力 拓新領域
brianso198 發表於 2018-1-21 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2018-1-21 10:13
118就係
其餘線頂閘自限紅隧一段
102九龍方向過旺角,香港方向過北角已經吉車遊街

102呢,唔係所有時間都係炮北多人的。
Ravenclaw 發表於 2018-1-21 11:26 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2018-1-21 06:33
加上290行秀茂坪道有個燈位要等好耐
所以非繁290只係快290A五分鐘左右
有D更加極端既例子係

秀茂坪道同秀明道交界果支...

tune果個人好似當秀茂坪道冇車咁款...
順利村 發表於 2018-1-21 12:56 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-1-21 13:32 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2018-1-21 12:56
根本大把水魚比十九幾蚊上山
香港人真富貴
唔斬你斬邊個

經觀塘上山太慢, 焗搭新清/觀繞線, 想唔貴都難, 唔係富唔富貴問題.