hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司應該大量開旺角同灣仔特快
開啟左側

[其他] 巴士公司應該大量開旺角同灣仔特快

miklcct 發表於 2018-1-21 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

旺角同灣仔銅鑼灣係全日行街客位,但係而家旺角返荃灣嘅巴士全部垃圾,返屯門都唔多特快。由灣仔更加無全日特快入西隧。

如果巴士公司抽啲班次出來開特快,咁可以引好多客搭巴士,41A同268X已經係成功例子,63X亦都由摺線邊緣挽回。重有更多路線有條件咁改,好似30X同234X已經可以改快一條,35A亦都有條件重組。對面港島方面,968可以自己一開二,960同961都可以改一條銅鑼灣開灣仔轉入幹線,962B/962X同理,967X直情可以延長埋服務時間兼回程改行林士街橋令967取消非繁服務,936同930X更加唔應該喺非繁做中環,直接灣仔出入幹線撼紅小。

非繁巴士資源唔緊張,做得好啲線隨時可以吸客再加班。
順利村 發表於 2018-1-21 12:41 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2018-1-21 13:43 | 顯示全部樓層
中環灣仔繞道通車後, 塞車明顯改善的話, 叫 300 復活囉!
Ricky403 發表於 2018-1-21 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層

開多幾條旺角特快,咪即係隊多幾條線去彌敦道左轉亞皆老街呢個樽頸位囉,到時分分鐘10分鐘都快唔到;樓主不如先向九龍DC施壓將1 1A 104拖出去個路口先啦
2076 發表於 2018-1-21 17:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-21 14:54
開多幾條旺角特快,咪即係隊多幾條線去彌敦道左轉亞皆老街呢個樽頸位囉,到時分分鐘10分鐘都快唔到;樓主不 ...

1 1A 104 改行山東街出新填地街其實可唔可行?
亞皆老街個左轉燈真係唔適合擺咁多密車線
抗議962B重組
還我962全日服務
kingprowm 發表於 2018-1-21 17:55 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2018-1-21 17:46
...

其實改埋 41A 咁行直去旺角街市站都得,反正佢又唔停匯豐門口
只係山東街未試過有 12 米巴士入
andy92 發表於 2018-1-21 18:22 | 顯示全部樓層

...

是但一條改跟 87D, 281A 走線去界限街又得唔得 ?
順利村 發表於 2018-1-21 18:51 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-21 21:59 | 顯示全部樓層
順利村 發表於 2018-1-21 18:51
只可改104104其實都好多人上車番Shek Kit Mei
改左佢其實對KMB有好處
推晒潮公D客上203C, 變相203C蝕少左 ...

104改路ban咗啦
只可以諗41A 287X改行山東街新填地街出
或者1A搬站改埋行山東街入新填地街
.
TankKingEH9697 發表於 2018-1-21 22:18 | 顯示全部樓層

...

你試下日頭望下朗豪坊至登打士街一帶d車o係內街點樣打蛇餅

淨係過朗豪車場口都夠你塞半個鐘
私家車都唔郁得 巴士你都唔駛諗
坦克王EH 9697