hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 64K試12M
開啟左側

[車型及機械] 64K試12M

VA52-HN6509 發表於 2018-2-4 03:08 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2018-1-29 23:19
其他線我唔夠膽講,64K就一定唔係,如果唔係ASV一早係長掛牌,仲洗啲車長見到接部ASV寧願接部ADS/ATS?

...

想當年 64K 掛新落地的 ASV 就係因為上林錦公路無力甚至擺街收場
所以先要換走 ATS 同埋用返 ADS 去頂替返...
但為何一畢業才知 一世我也要考試
直角=1507 發表於 2018-2-4 08:14 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-2-4 13:46 | 顯示全部樓層
直角=1507 發表於 2018-2-4 08:14
10.5米 90人
11.3米 126人

但最重要既係用得 11.3 米行既路線而用唔到 12 米行既路線又有幾多?
既然唔係好多一係直接派短車,一係就放 12 米行仲好啦
kmb71k 發表於 2018-2-4 23:15 | 顯示全部樓層

VA52-HN6509 發表於 2018-2-4 03:06
其實 103 都試過派 12 米行
我覺得九巴可以再試下向老運申請

103派12米行, 我唔知你係咪指最近既事
最近城巴有好幾次派12米行103
印象中好似係灣仔中途起載
好似唔係蒲飛路開過嚟

城巴新巴都唔太敢派雙層12米長駐中環半山區路線
23一係矮躉一係10.6米/11.3米, 40/40M長期派11米蛋
唔好太奢望九巴會試雙層12米上中環半山

以上回應,是否可行?是否合適?
VA52-HN6509 發表於 2018-2-6 00:28 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-2-4 23:15
103派12米行, 我唔知你係咪指最近既事
最近城巴有好幾次派12米行103
印象中好似係灣仔中途起載

唔係,我之前親眼見過 JT6032 行 103
部車仲要上埋半山,我記得呢度好似都有人影過相
不過要半山可以長派十二米的確唔容易
如果真係無問題當年運輸署就唔會叫停城巴唔好再派十二米行 40 同 40M 了
JA9302@80M 發表於 2018-2-6 09:22 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2018-2-6 00:28
唔係,我之前親眼見過 JT6032 行 103
部車仲要上埋半山,我記得呢度好似都有人影過相
不過要半山可以長派 ...

當時有人用呢句 (類似) 說話形容 12米洗衣機客串103:

"大部又唔環保。"

相信歐二ASV陸續夠期之時, 類似激特可能會重演。至於會否常規化就好難講。
384047x 發表於 2018-2-6 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

如果64k行到12m大車,未來應該唔駛買短車直至e400退役
384047x 發表於 2018-2-6 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-1-29 10:33
但係都接近要檢討一個重要問題﹐究竟要保持多少短車。
因為新短車係2軸﹐載客量稍為減少﹐又是否需要加密 ...

必定要用短車列表
64k:24
34:8
34m:3
31m:10
103:6
77k:6
91:8
Total:65
歡迎各師兄補充
PS.91m/92可改行新清
KG1428 發表於 2018-2-6 21:45 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-2-6 16:34
必定要用短車列表

53,276??

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
Anthony99 發表於 2018-2-6 21:49 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-2-6 16:34
必定要用短車列表

34/34M可以唔使必用短車, 只要934延長至碧堤半島 (34用原934坑), 34M改由荃灣站為總站, 於翠景臺入麗城折返, 咁就解決灣景總站用車限制問題