hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票首個weekend分享
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴月票首個weekend分享

TankKingEH9697 發表於 2018-3-6 03:53 | 顯示全部樓層

暫時5日有4日都搭左8-10程 有一日係牛河+做自己野
坦克王EH 9697
AVW28 發表於 2018-3-6 09:22 | 顯示全部樓層
我係小西灣返工,某日周六中午放工我真係中左招,106、118和606都係非九巴車時段,最終果日我係搭8P落到銅鑼灣先再算。當日我係打算先去深水埗,再返馬鞍山。

平日返工我係89D/681+606X,兩程過海線都咁岩係九巴車(因為係頭兩班車);放工就小西灣三條聯營過海線中得118係九記時段(1745前,我放1730),於是就變左出MK/油麻地轉車(周五趕時間係788+980X)。

買左月票後,真係改左唔少搭車習慣。例如:
1. 大埔往返馬鞍山係放棄綠小26/搭鐵,改為74X+任何一加老隧九巴車。(周日我係大埔中心返馬鞍山)
2. 馬市返恆安邨,唔搭馬鐵/綠小810,將286M當N年前287K、或者99當285咁搭。
3. 放假過海的話,都盡量揀九巴車搭,即放棄682,搭681或680。

講返過去個周六,返工我係89D+606X;放工就轉折好多,新巴8p+116+85+87D,另馬市返恆安加多程99。
LL3850
053h4 發表於 2018-3-6 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-3-7 00:26 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2018-3-6 09:22
我係小西灣返工,某日周六中午放工我真係中左招,106、118和606都係非九巴車時段,最終果日我係搭8P落到銅 ...

其實必要時柴小去新界東盡量保九仲有8X/19/82X轉613過海既救命選擇。
不過我亦同意老九月票用家串埋例如柴小通勤的確是幾大既障礙賽。

當然仲有另一類障礙賽就係例如串埋又一城果類,尤其是西九來往既方向和東九來往既方向,往往真係好想索性保鐵算數。
AVW28 發表於 2018-3-7 07:54 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-3-7 00:26
其實必要時柴小去新界東盡量保九仲有8X/19/82X轉613過海既救命選擇。
不過我亦同意老九月票用家串埋例如柴 ...

8X或者19未必第一時間考慮,除非82X剛剛送車尾,兼5分鐘內黎架8X或者19。
因為82X既班次差唔多係8X/19經柴斜既時間,只係8X/19更就腳。

柴小就真係要夾隧巴九記時段,106、118和606都試過同一時間非九巴時段。
筲箕灣至北角就算d紅隧車全部都係非九巴時段,都仲有613可以揀,最多去到東隧/油塘再算。

除左你講西九新區或者東九去又一城外,應該無咩地方係可以用九巴轉車。
將南既起碼都可以行去尚德,或者用290系。

當然,為左張月票而放棄搭其他交通工具都幾辛苦。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 當然,為左張月票而放棄搭其他交通工具都幾.

查看全部評分

LL3850
neoplan720p 發表於 2018-3-7 08:24 | 顯示全部樓層
個人分享:
住港島,但工作關係,要九龍、新界走來走去,每月車費平均要$1000以上。

理論上,用月票係會慳到約$100至$150。
但計算過當中的轉車、聯營隧巴等等問題,發覺要用盡張月票,所花的時間、心力隨時仲多,得不償失。

例如由黃金海岸返鰂魚涌,原本坐962B轉720、722甚至2;
如果用盡月票,就可能要61M -> 960 -> 968 -> 102 / 106 / 116(九巴時段的話)。(當然都可以慢碌電車)

又或者由鰂魚涌去九龍城,又要計算106同116邊段九巴時段,可能因此要提早出門口,或者係隧道口轉來轉去,咁不如我一程車算。

所以,最終我都無買月票。(不過可能下個月試買一張,再睇下自己乘車習慣會有幾大變化)

結論:
如果本身交通費高,而又絕大部分車程本身都係老九,咁我諗張月票都有用的(特別係大西北同北區果堆)。

但如果本身車程牽涉新城或者其他交通工具,雖然勉強有老九服務去取代,但基於轉車、等車時間以及車程的分別,最終都好可能吸引唔到果堆人去買月票。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| ky927 發表於 2018-3-7 09:19 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-3-7 08:24
個人分享:
住港島,但工作關係,要九龍、新界走來走去,每月車費平均要$1000以上。

認同。要用將證搭過海線,要好識唔係聯營時段你有咩option,同埋好多時候所謂同一類嘅路線係一齊對家做
e.g. 101/111/115

currypig 發表於 2018-3-7 11:19 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2018-3-6 03:53
暫時5日有4日都搭左8-10程 有一日係牛河+做自己野

我過去 6 日平均每日都 5-6 程左右
但價錢就相當驚人
同啲 $2客不相伯仲咁乞人憎

觀塘法院 > 創紀之城 277x ($14.80)
灣仔 > 金鐘 968 ($23.40)

當然亦有正常搭足全程 / 大部份車程
暫時埋單計數,已經坐左約 $380,接近半張月票價值
miklcct 發表於 2018-3-7 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
住新界西北嗰啲都唔係度度有用,好似我呢啲住洪福邨嗰啲,一日最多得3班九巴行高速公路直達區外,咁點用!又或者住天水圍北,買西鐵月票走去邊都一定搭死K76,反而用九巴月票就去邊都要搭死265M。但以265M呢啲20至35分鐘一班嘅垃圾班次點同K76 7至10分鐘競爭?最後又係搭港鐵。
GU9338 發表於 2018-3-7 13:48 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-3-7 13:30
住新界西北嗰啲都唔係度度有用,好似我呢啲住洪福邨嗰啲,一日最多得3班九巴行高速公路直達區外,咁點用! ...

有幾多天水圍居民要係 2100-0000 搭 20-35 分鐘一班嘅 265M 出市區?
一日有冇 20 個 ?
請用文明來說服我。