hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票首個weekend分享
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴月票首個weekend分享

ahken 發表於 2018-3-8 15:00 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-3-7 08:24
個人分享:
住港島,但工作關係,要九龍、新界走來走去,每月車費平均要$1000以上。

主要就係怕咁啱某啲時間咁啱全部聯營線都係柴小時段, 呢下都幾傷, 唔係個個會再嘥心機去諗有乜辦法轉車的.......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
CRH5 發表於 2018-3-8 23:55 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-3-8 14:43
提多大家一樣野。
月票搭N線,quota係計落上一日而非跟當日日期。
即係係日間線接通宵線而非通宵線接日間線 ...

唔係用 0445 做 cut-off?
AVW28 發表於 2018-3-9 07:58 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-3-8 14:57
舉個例, 搭九記681去到東隧口想轉番601/619/680/690返北角(671已收工), 但咁啱全部都係柴小時段...

點 ...

尋日下晝5點幾6點北角返觀塘咪試過係咁。
606、619、671城記時段,601咁橋又係兩巴交接時段(九-->新),
我又死蠢唔搭613去到油塘再轉車(用兩個quota),
最終都係比$9.3搭619(因為我的目的地係牛頭角上、下邨一帶)。
[按:我係小西灣搭82X去到健康村落車行去港運城]
(早知柴灣去觀塘保鐵算)
LL3850
paul2357paul 發表於 2018-3-10 20:56 | 顯示全部樓層

月票在有流動8仔機既場合係咪最好唔好用?
我成日都驚住咁都會成為用唔到月票既陷阱。
clivetock 發表於 2018-3-10 21:13 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-3-10 20:56
月票在有流動8仔機既場合係咪最好唔好用?
我成日都驚住咁都會成為用唔到月票既陷阱。
...

流動八仔機同埋車上部八仔機有分別?照計唔會用唔到月票
ATE24 發表於 2018-3-10 22:42 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-3-7 13:30
住新界西北嗰啲都唔係度度有用,好似我呢啲住洪福邨嗰啲,一日最多得3班九巴行高速公路直達區外,咁點用! ...

揸返你嘅兩個轆吧啦,你唔搭啲「慢到死」「等餐死」嘅巴士我哋仲多個位可以坐????
公器公用 香港早要有品
miklcct 發表於 2018-3-10 22:56 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2018-3-10 22:42
揸返你嘅兩個轆吧啦,你唔搭啲「慢到死」「等餐死」嘅巴士我哋仲多個位可以坐????
...

西隧隧道費天價點俾得起?!
進智公交
GU9338 發表於 2018-3-11 12:49 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-3-10 22:56
西隧隧道費天價點俾得起?!

咁你仲嘈乜 ?

除咗得你係度一日到黑瓜瓜嘈之外 , 我真係未聽過有人話 63X 68A 960P 走級慢囉
要求加密班次就聽過
請用文明來說服我。
樂仔〞 發表於 2018-3-11 12:52 | 顯示全部樓層

唔直上公路就是原罪 最好就按佢心情直去佢嘅目的地先
paul2357paul 發表於 2018-3-13 05:53 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2018-3-8 14:48
冇錯, 柴小轉乘呢個弱點馬上表露無遺...

的確例如柴小南區九記線部分時段服務既死症出哂黎