hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X 出現往安蔭方向的路線
開啟左側

[小道消息] 九巴35X 出現往安蔭方向的路線

ML3941 發表於 2018-3-11 23:36 | 顯示全部樓層

現時35A多唔多安蔭客兜完石蔭坐到總站先落?
GW4866 發表於 2018-3-11 23:54 | 顯示全部樓層
ML3941 發表於 2018-3-11 23:36
現時35A多唔多安蔭客兜完石蔭坐到總站先落?

過去經驗都有十零個係安蔭總站落,但當中可能有石蔭返安蔭流水客
自從石歡樓落成後更多人選擇係到落車搭lift塔上去
打開門,行出去,去遠啲!
hokachung 發表於 2018-3-12 01:20 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2018-3-9 12:15
但係依家係紅小唔係只係搶北葵客成個番荃葵夜晚旺角紅小都打殘左狗巴旺角番象山石圍角紅小打32旺角番梨木 ...

其實31B同旺角紅小嘅服務範圍無咩關係
10598C 發表於 2018-3-12 02:43 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-3-11 23:18
估計你原先36X係經石排街>圍乪街>大隴街>和宜合道咁行
由於唔可以直接用石排街入,要係返和宜合道入,上石 ...

覆左最底嗰幾行字先

其實我嘅諗法同#24差唔多(啱啱先睇到#24嘅走法),只不過直接石籬止步咁解,若然要入埋安蔭亦無不可
———————————————————————————
其實對於35X同36X回程走線真係有太多可能,但我會比較prefer以下呢個方案
35X 大埔道+上路+石籬+安蔭
36X 西廊+下路+石蔭兜圈+梨木樹

安蔭其實無論係行 上路+石籬 定係 下路+石蔭,時間都係差唔多,石籬就無論行上下路都差唔多時間,只差在石蔭行下路會快好多,梨木樹一樣

呢個方案唯一擔心就係35X就爆曬棚,36X就唔夠人搭咁解
hk20020062 發表於 2018-3-12 03:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-12 02:43
覆左最底嗰幾行字先

其實我嘅諗法同#24差唔多(啱啱先睇到#24嘅走法),只不過直接石籬止步咁解,若然要入 ...

聽你咁講,我覺得 36X 可以延長至石圍角
旺角街市、西廊、美孚、葵橋、昌橋、石蔭街市、梨木樹、象山、石圍角
做區間特快,中間只停個美孚,似 290 中間只停白虹、黃鐵一樣
石圍角都叫快,唔使下下爬山,又叫做多兩條邨

而 35X 返到和宜合道咪跟返 35A 兜晒三條邨囉
36X 又可以只停石蔭市中心,唔使兜個成個石蔭山 (東邨行上去)

GW4866 發表於 2018-3-12 03:55 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-12 02:43
其實對於35X同36X回程走線真係有太多可能,但我會比較prefer以下呢個方案
35X 大埔道+上路+石籬+安蔭
36X 西廊+下路+石蔭兜圈+梨木樹

安蔭其實無論係行 上路+石籬 定係 下路+石蔭,時間都係差唔多,石籬就無論行上下路都差唔多時間,只差在石蔭行下路會快好多,梨木樹一樣

呢個方案唯一擔心就係35X就爆曬棚,36X就唔夠人搭咁解

咁拆法35X我無咩異議,但大埔道最多只停頭一個站(當補足35A楓樹街站)提速
不過36X咁行法我會覺得對梨木樹有d核突
由下路衝到上昌榮路,明明直上就係梨木樹,
但要先兜入石蔭遊一圈再原路出返黎觀感上難免唔好

另外石籬用下路上返黎除非係頭站,否則一定係上路快,唔可以話差唔多

或者拎返我上年再提出既建議講,就著35X 36X呢到加以修改:
35X 西廊>葵涌道>昌榮路迴旋處後跟31到安蔭(青公>石排街>安蔭)
[停:光輝圍,屏麗徑,石英徑...安蔭]
破格地唔入石籬總站,而一邨更就腳,二邨較下位置同葵涌花園果帶私樓座36X
36X 大埔道+呈翔道>上路>和宜合道>大白田街>街市>和宜合道
[停:打磚坪街,葵涌花園,裘錦秋,石蔭東,街市,運動場,新村,梨木樹]

咁樣大致完全分工亦無位置重疊,不過可能會對石蔭黎講無咁直接
打開門,行出去,去遠啲!
dcyw 發表於 2018-3-12 08:43 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-3-11 23:54
過去經驗都有十零個係安蔭總站落,但當中可能有石蔭返安蔭流水客
自從石歡樓落成後更多人選擇係到落車搭li ...

不時都會見有十多二十個在總站下車(有235、235M在前,應該可以減少有石蔭
返回安蔭的乘客的可能性)。

dcyw 發表於 2018-3-12 08:45 | 顯示全部樓層
另外石籬用下路上返黎除非係頭站,否則一定係上路快,唔可以話差唔多

絕對同意,不論乘私家車或的士,經西九龍走廊然後在美孚調頭經青山公路返回
梨貝街,總是比經葵涌道來得快(當年石排街路口亦未動工,仍要像35A般返石
籬)。

10598C 發表於 2018-3-12 15:28 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-3-12 03:55
咁拆法35X我無咩異議,但大埔道最多只停頭一個站(當補足35A楓樹街站)提速
不過36X咁行法我會覺得對梨木樹有 ...

我就係本住今次35X回程走線去設計,令石蔭回程大幅提速,梨木樹即使觀感唔算好,都快過而家唔少,其他地方好似石籬安蔭都快左而且多位坐左

如果係你個方案,好大機會未來35X回程開左之後都要留返一班石蔭特快
hk20020062 發表於 2018-3-12 17:36 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-3-12 03:55
不過36X咁行法我會覺得對梨木樹有 ...
35X 西廊>葵涌道>昌榮路迴旋處後跟31到安蔭(青公>石排街>安蔭)! O+ q$ F1 J% `1 u
[停:光輝圍,屏麗徑,石英徑...安蔭]$ @6 ~+ L8 o5 L/ R( W' X' R
破格地唔入石籬總站,而一邨更就腳,二邨較下位置同葵涌花園果帶私樓座36X

停光輝圍昌迴,仲慢過行大埔道喎
塞入光輝圍又要時間 (多定少真係好睇彩數),你咁行里數又最多,對供求雙方都冇著數

返入石梨做頭站,一定係上路快
一來內檔夠直接,二來少車