hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署及九巴正研究取消 692P
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署及九巴正研究取消 692P

alsonchc 發表於 2018-3-15 15:01 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-15 09:32
唔搞好佢嘅原因好簡單:巴士公司存心趕客陰乾等折線

當然我唔反對692P有好多改善空間 ...

實際上改完佢都唔會好好多, 但未必能足以令佢咁有力去取消
唔搞好過搞
理性討論+互相尊重
TankKingEH9697 發表於 2018-3-15 16:06 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-3-14 20:05

將隧塞完塞鯉魚門道,塞完鯉魚門道塞東隧
出東隧未到北角就再塞過

有誠意就攞個站o係盧押道/ 柯布連道啦
坦克王EH 9697
ricky 發表於 2018-3-15 19:52 | 顯示全部樓層
將軍澳過海咁少站,巴士根本無優勢,不如放眼去開拓去其他地方的直接巴士線。
將配額畀290X做全日好過﹗
前荃葵青區居民
m_rd08 發表於 2018-3-15 19:59 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2018-3-15 12:08
咪係,應該有條行觀塘道先啱,有乜理由3條全日葵荃線都行山同行新清落,新清一塞車就全部攬炒
...

行觀塘道咪一樣塞
咁倒不如行觀塘繞道、新蒲崗去黃大仙
GZ4031 發表於 2018-3-15 20:07 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2018-3-15 19:59
行觀塘道咪一樣塞
咁倒不如行觀塘繞道、新蒲崗去黃大仙

都嘈左咁多版...
最終結論咪又係買大細
咁簡單黎講, 如果你大同細都買哂咪包唔輸
兼且執番部分嫌40慢既客仔, 屈多一蚊都好
巴士的膠 發表於 2018-3-15 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-3-15 14:49
其實當年有人嘈過290停寶達同白虹.....
係睇下290X全日時又有冇人又嘈

停白虹樓可以食到轉車入清水灣、西貢客,唔駛迫哂喺彩虹轉,只係白虹個站太細,越來越塞,繁時唔停就順便飛埋坪石,全程行快線落山

唔停寶達反而有得諗,可以改經安秀道入將軍澳
SB6206 發表於 2018-3-15 22:28 | 顯示全部樓層

692P頭車客量其實唔差,而其餘幾班可以cut...
3ASV174 發表於 2018-3-16 22:30 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-3-15 09:19
點解一個二個咁鍾意賴係價錢問題?
如果真係價錢問題嘅話,點解930今時今日仲喺度,仲可以拆930X出嚟?

鐵路去沙田轉車麻煩又唔係快,
而 290 將軍澳廣場上車去葵芳都唔使一個鐘,唔慢得過港鐵幾多,講緊企又一個鐘坐又一個鐘,呢兩條線先有市場。

將南搭鐵去中環都係半個鐘,
企半個鐘換準時,點都好過搭 692P,塞完將軍澳隧道,港鐵都去到北角轉車。

講真朝早將軍澳過海路況真係好差,
690 朝早仲可以有o的收視,好大程度只係因為接駁交通唔夠,如果唔係山上都會揀轉車,
當山上俾到全程 $17 $18 仲要輪幾個字米先上到車落山都仲有大把人轉鐵過海,返工價錢係首要問題咩?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2018-3-16 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-3-16 22:30
鐵路去沙田轉車麻煩又唔係快,
而 290 將軍澳廣場上車去葵芳都唔使一個鐘,唔慢得過港鐵幾多,講緊企又一 ...

290我試過非繁忙(晏晝4點左右)荃灣西上車返將鐵都係啱啱好70分鐘
KW2523 發表於 2018-3-17 00:21 | 顯示全部樓層

減到剩一班頭車,理順TKO走線同加停舊灣警就已經好好多
再唔係嘅就揾埋單層行嗰班692P