hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣道公共運輸總站建成後將會有咩線搬入去? ...
開啟左側

[問題] 安達臣道公共運輸總站建成後將會有咩線搬入去?

li1872903 發表於 2018-4-6 15:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時以安秀道做總站既線全部搬晒上去?
咁途經安秀道既線會點?例如214,88,a26等,先由寶琳路上公共運輸總站再落返去安秀道出?
定係98C可以縮去翠林,兜上去安達臣道咁上面就有全日線出旺角深水埗,話晒安達臣道都屬於西貢區
跟住98S可以全日來回行隧道為坑口日出康城居民更快捷出旺角
UB7843 發表於 2018-4-6 16:14 | 顯示全部樓層
安達臣道仲有一個新巴士總站?
新不如舊 Follow up
 樓主| li1872903 發表於 2018-4-6 16:20 | 顯示全部樓層
UB7843 發表於 2018-4-6 16:14
安達臣道仲有一個新巴士總站?

10598C 發表於 2018-4-6 17:00 | 顯示全部樓層

其實可以唔駛搞著山上居民已經可以成全98S全日,只需要全日嘅時候同時飛走寶林(繁時留特班),同時98C縮短至寶林

如果係為咗將隧轉車站,啫係你樓下,有觀繞旺深線,你本身已經可以揀價錢更便宜嘅796C,再一次都係唔需要搞著山上居民

講返石礦場個總站,213X可以擺上去,然後成全有版友渴求213X全日觀繞直出版,213D亦都一樣可以踢上去做總站,反正中秀寶達其他大量選擇

至於其他線,我估未必會特登兜上去(換句話上面主要用嚟做總站),應該會鼓勵人行落去安秀道搭車,石礦場除左213D/X之外,應該有小巴線去地鐵站,或者由213M拆分支上去

始終石礦場會係較高級嘅住宅區,公共交通需求預料會細過安秀道,有213D/X,再加去鄰近市鎮以及地鐵站嘅接駁交通,加上又可以行落去安秀道搭車,基本上已經足夠

eternalflame 發表於 2018-4-6 17:05 | 顯示全部樓層
石礦場發展規劃嘅巴士站站位
Charon1999 發表於 2018-4-6 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
至少過多3 5 7年啦.....到時98C可能Cut埋添啦
 樓主| li1872903 發表於 2018-4-6 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-6 17:00
其實可以唔駛搞著山上居民已經可以成全98S全日,只需要全日嘅時候同時飛走寶林(繁時留特班),同時98C縮短至 ...

咁而家安達安泰夠有天橋行落寶達同順安咪一樣要開214同213d,當你213d拉左上去,咁深水埗線點?安達臣道行落安秀道仲高過安泰行去寶達
10598C 發表於 2018-4-6 18:00 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-6 17:49
咁而家安達安泰夠有天橋行落寶達同順安咪一樣要開214同213d,當你213d拉左上去,咁深水埗線點?安達臣道 ...

冇人話過上面要有深水埗線,呢個係你自己偽命題
亦都冇人講過214唔準拆線,亦都冇話唔準用轉乘做呢班乘客

當日都只不過係指定由九巴開213D、213X,其餘四條線都係招標返嚟,你唔比到時候招標巴士線?而家根本言之尚早

但至少唔會衰格到走去搵唔關事嘅線兜入去而影響依家搭緊車班乘客

GK3258 發表於 2018-4-6 19:08 | 顯示全部樓層
半山比九巴中標唔啱運吉心水,山頂點都應該會招多次標嘅
橫看香港巴膠
leonchunghk 發表於 2018-4-6 19:17 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2018-4-6 19:08
半山比九巴中標唔啱運吉心水,山頂點都應該會招多次標嘅

當真?還是未知之數?