hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣道公共運輸總站建成後將會有咩線搬入去? ...
開啟左側

[問題] 安達臣道公共運輸總站建成後將會有咩線搬入去?

HG6729 發表於 2018-4-7 06:38 來自手機 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2018-4-7 01:26
新線可否開:

1)  往返元朗/天水圍線, 減輕 268C/269C 負擔?  此兩線飛走新蒲崗?

如果要開74X/268/9C分支
車從何來? 除非又搵九西線找數
但元天九西冇乜邊條可以再減69X 再減日間開到20/25
265B 減到盡最多減一架
68X/268X 又冇乜空間再減車反而應該調班 加車
269B 減多一架日間來回30
大埔 72 又話唔減得
72X 減一架都ok 反正日間非繁時唔洗企
271 唔減得
 樓主| li1872903 發表於 2018-4-7 08:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-7 00:19
好老實,呢位藍田版友,如果真係想有旺角特快的話,
除左 98S 同 796C 外,爭取 16X 全日拆線其實仲實際
...

聽講16x都好似坐唔滿應該好難爭取全日?
我反而想知有左將隧轉車站之後藍田去佐敦/旺角紅小早繁係咪可以唔經連德道改行啓田道上,如果唔係早繁興田一定冇乜人搭紅小特別係去佐敦土瓜灣紅磡紅小,我可以揀坐296d/98d/796X/796p
非繁更加唔洗講,紅小完全冇優勢 又貴又慢永遠唔知佢幾時有車黎...
Charon1999 發表於 2018-4-7 09:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-7 00:16
點解你認為 98C 有機會執笠?

Why not sin
可能出年九巴無端端93K/95/98C/98S/214大重組,98C正式消失呢
70X一樣多人坐啦,最後咪又係消失比277E 277P 277X取代
使乜咁大反應 ._.

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
HR1377 發表於 2018-4-7 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-7 00:24
213M 如果而家個位數班次已經爆的話,
我估最終石礦場可能開多條駁腳線

照咁睇,213M, 213X和613搬上去石礦場機會較大
hk20020062 發表於 2018-4-7 13:01 | 顯示全部樓層

213X 上去,直落安泰 -> 安達,仲夠客改直落觀繞 (而且秀道樂華都有 13X, 28,乜都夠啦)
213D 上去,落寶琳路,轉返上安秀道
開 213A,直落安泰、安秀道,落觀塘 (213M 上埋去直頭可以一分鐘一班)

咩 88, 214 就用升降機落去等車
S3BL100 發表於 2018-4-8 00:15 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-7 08:20
聽講16x都好似坐唔滿應該好難爭取全日?
我反而想知有左將隧轉車站之後藍田去佐敦/旺角紅小早繁係咪可以 ...

16X 得果一班車,16 班次密,唔岩時間既個個都走晒去坐 16,唔代表 16X 無需求

你最大問題係,為左滿足你自己,就要損害人地利益,仲要揀個貴區隔離幾條邨都無得受惠的方法去做

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-4-8 00:18 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-4-7 09:54
Why not sin
可能出年九巴無端端93K/95/98C/98S/214大重組,98C正式消失呢
70X一樣多人坐啦,最後咪又係消 ...

70X 對大部份目標客源都慢

98C 唔同,對大部份目標客源(康翠同寶達上秀)都快,而且收貴一大截

雖然九巴唔係好有心機做 98C,但同時亦唔見得好有心機做 95

要重組唔係唔得,但條件係要補到康翠寶達上秀有架同樣行繞道、速度相若、班次唔太難睇的旺角西九車,
然後要維持康翠秀明道有平車出旺角,仲要維持寶達安達安泰有架價錢班次同時間同 214 差唔多既車出深水步

滿足唔到呢D條件,重組方案只會拉倒

S3BL100 發表於 2018-4-8 00:20 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-4-7 13:01
213X 上去,直落安泰 -> 安達,仲夠客改直落觀繞 (而且秀道樂華都有 13X, 28,乜都夠啦)
213D 上去,落寶琳 ...

你覺得而家有 213X 既秀茂坪道同樂華會接受到打回原形,得返慢車坐?

Ravenclaw 發表於 2018-4-8 01:15 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-8 00:20
你覺得而家有 213X 既秀茂坪道同樂華會接受到打回原形,得返慢車坐?

不過要認真重組13X/26/213X/224X/28呢組野,難度相當高,我覺得系東九線系列內最難...

如果要理埋邊度快邊度慢,真系有排你拼...

213X/山上如果想快其實真系應該觀繞走人,不過學你話,點補系一個問題...

本來就唔關26事既,但佢好死唔死唔記得幾時加停左 寧波第二中學 ...

即系關順天事啦...
hz6751 發表於 2018-4-8 02:38 | 顯示全部樓層

其實安達臣區現在最需要有巴士線去觀塘/彩虹,但運吉又不批新線去觀塘情況下,
最可行就是把26M改經安達臣區,不經四順區,彩虹開出加停龍翔道牛池灣村幫手繁時清客,
落觀塘改停觀塘站,然後經將軍澳道寶林道上山,一來分流213M/213D/214,
二來有巴士去觀塘/彩虹多個選擇轉MTR或轉車去新界/荃葵青/西九龍,三來有直線去觀塘街市/牛池灣街市。