hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98R開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98R開辦消息

penso 發表於 2018-5-23 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-5-23 09:25
以前102收$7.4/$7.7既年代,下繁牛頭角站十分鐘上四五十人係等閒事
如果計埋觀市同客倉德福,其實客量拍 ...

宜家102 我通常星期日當的士咁搭。轉埋16/296c  去mk/培正一帶都是半小時-40分鐘左右快過98c 唔少    仲見過有102 同車乘客轉3D/ 17                 平日繁忙時間都是地底算  (旺角/旺角東)  將隧太塞車
kc_loo 發表於 2018-5-23 20:57 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-5-23 20:11
旺角坐地鐵返將軍澳基本上全程都冇位坐...

所以有時太攰都唔會揀地鐵

我一定會坐倒頭車, 就算而家都係

10598C 發表於 2018-5-23 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
其實各位住坑口嘅有冇考慮過搭紅van到油塘轉地鐵?
心繫香港 發表於 2018-5-24 01:39 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-23 08:47
小朋友雖然我知你嗰個時間要返學,咁的確依個年紀學業係比較重要嘅,唔似哥哥咁樣可以得閒去遊下街
但係 ...

將軍澳站上唔到ge情況其實都幾明顯,所以就係地底「超負荷」ge問題lor.......寶林開出ge班次,去到坑口已經爆大半,將軍澳站清唔晒d客,咁係因為寶林坑口太多人上,原因在何?
再望望坑口d巴士線98ACge客量?就明白係大家都落晒地底唔搭巴士.........
咁如果果堆巴士線肯開特班直出(無咁慢、無咁貴),咁巴士同地底平均分咗堆客,咁地底自然少咗人啦,始終係零和遊戲,咁將軍澳站自然上到車。
所以將北交通好咗,將軍澳站都會受惠..........

而將軍澳站d巴士線我都唔覺好得幾多,最主要係康城嫌796系兜,但貪平又有一堆客坐,
所以我會傾向康城坑口自己一set線/一set特別班(至少開多幾班車),全部飛起寶林,價錢可能輕微下調,
而地底客自然會少翻,康翠唔怕上唔到巴士、無論寶林開定康城開將軍澳站都上到,基本上大家都有得益。
JX9097 發表於 2018-5-24 07:35 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-5-23 20:57
我一定會坐倒頭車, 就算而家都係

喺旺角坐倒頭車要去到何文田甚至黃埔先返轉頭
時間丄差好多

Charon1999 發表於 2018-5-24 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-5-24 01:39
將軍澳站上唔到ge情況其實都幾明顯,所以就係地底「超負荷」ge問題lor.......寶林開出ge班次,去到坑口已 ...

咁其實你有冇諗過同時係因為將軍澳市中心太多人呢?

你識得講話係坑口啲巴士路線太垃圾,所以做好啲巴士等啲人坐巴士,地鐵站有位比我哋上。
咁點解唔係倒返轉,我哋將軍澳市中心投放多啲資源落嚟,做好啲我哋呢邊嘅路線,地鐵站冇咁多人等,等你哋唔需要同將軍澳站嘅人一齊逼。

尤其講緊市中心人口增長多過你哋,本身預計人口亦多過你哋。

問心嗰句,點解將軍澳站話多人上唔到車都唔會塞到上月台,坑口站可以擠塞咗咁嘅地步,除咗係因為路面交通嘅問題之外,會唔會係人本身取向嘅問題呢?市中心上車一樣要兜調景嶺,甚至入埋彩貴閣,部分路線更加要兜曬坑口寶琳先至上將軍澳隧道。但係講緊依堆路線係將軍澳市中心都有一定嘅人數上車。莫非將軍澳人同坑口人嘅身體構造係有唔同嘅?
kc_loo 發表於 2018-5-24 12:19 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-5-24 07:35
喺旺角坐倒頭車要去到何文田甚至黃埔先返轉頭
時間丄差好多

其實回頭一個站有位坐機會都大, 同埋點都好過企全程
penso 發表於 2018-5-24 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-5-24 01:39
將軍澳站上唔到ge情況其實都幾明顯,所以就係地底「超負荷」ge問題lor.......寶林開出ge班次,去到坑口已 ...

因為坑口巴士太兜係好多人ge 共識。  仲有轉車客去清半 科大 西貢 工業邨。 個個分秒必爭落地底。成個站好迫人
心繫香港 發表於 2018-5-24 21:36 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-24 08:23
咁其實你有冇諗過同時係因為將軍澳市中心太多人呢?

你識得講話係坑口啲巴士路線太垃圾,所以做好啲巴士 ...

入調景嶺直入隧道,會慢得過兜入寶林再碌山,ok i am speechless
我唔反對796開特班唔入調景嶺or加班,但你望吓坑口ge地面交通情況?出觀塘,半個鐘都仲未碌完山。出旺角長沙灣,796C出到旺角,98C先到采頤。尖咀線就當打平手。290?坑口慢慢等290,將南有290又有290X,話知你290幾分鐘一班,290X都就快轉全日。雖然我主張開特班將南隧道荃灣,不過290暫時算係全區ge線,坑口走線亦唔比將南走線相差得遠。798要入埋寶林,慢係慢咗d幾,不過直達沙田,都可以啦.........唔好唔記得796條條線都平過98一拆ga,仲要行隧道直出。

而同時將軍澳站係上唔到車ge問題,而坑口同康城站係班次越黎越疏ge問題,喺改善坑口同康城ge地面交通果時,無疑少咗人落地底,將南都有好處,兩個問題都solve到。而只加班796系只solve到將南去巴士服務範圍ge乘載量,而將南繼續上唔到地鐵,坑口康城繼續交通無改善,一個問題都未solve到。

搭車preference問題當然有,早繁只開幾班隧道觀塘班次,有鬼會搭開地鐵轉搭巴士咩,係開線就多幾班先會改作用。而全日線就明顯唔係preference ge問題,你試吓去旺角要畀10.5要兜寶林仲要碌山,睇吓你揀地底定地面

當然,喺改善坑口康城交通ge同時都必須改善將南交通ge問題,但至少如果將南真係講到咁「太多人」,我睇唔出可以點開地底班次改善到........ 反而我覺得從兩頭總站(將北同康城)ge地面交通入手改善,將南交通成效會最顯著,而796系開密d絕對贊成,夠客開特班飛調景嶺都一樣贊成
心繫香港 發表於 2018-5-24 21:39 | 顯示全部樓層

penso 發表於 2018-5-24 18:15
因為坑口巴士太兜係好多人ge 共識。  仲有轉車客去清半 科大 西貢 工業邨。 個個分秒必爭落地底。成個站 ...

係呀,兜得黎仲要貴嘛

Btw 我有諗過點解91S要放坑口而唔放調景嶺呢
班客去到調景嶺直接轉觀塘線or繼續落港島,可以解決到將北將南地鐵站好迫人ge問題wo,仲可以收費d添
除非佢地去工業or清半啦