hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 貨櫃碼頭建屋 港鐵願延線配合
開啟左側

貨櫃碼頭建屋 港鐵願延線配合

053h4 發表於 2018-4-26 15:05 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2018-4-26 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-4-26 10:52
吹下水﹐話會考慮下配合﹐做下公關show唔好

最終係唔係真係落實﹐天知曉。

講定插定旗,無得起就算,有得起隨時鐵路為名做埋大地主,出下口術就有機會搶幾百億生意,扺啦
qunow 發表於 2018-4-26 20:01 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-26 15:05
咁講,貨櫃碼頭有危險品櫃,香港貨櫃碼頭岸線不足櫃已經堆到好高,貨櫃碼頭嘈音大夜晚居民唔洗瞓,點搞。 ...

講噪音,而家九號碼頭隔離夠有藍澄灣 跟住而家仲話喺再近啲貨櫃碼頭嘅地方起公屋 講高度 個建議好似話要留八層高樓底。至於危險品櫃 可唔可以放喺其他幾個碼頭處理?好似唔係咁切合實際
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-26 21:28 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-4-26 20:01
講噪音,而家九號碼頭隔離夠有藍澄灣 跟住而家仲話喺再近啲貨櫃碼頭嘅地方起公屋 講高度 個建議好似話要 ...

藍澄灣住宅部份前面有三間屏風樓式酒店擋住
而呢三間酒店係旅客間可以話係惡名昭彰
(參考Trip Advisor)
當中一大原因就係啲人投訴夜晚貨櫃碼頭好嘈
搞到瞓唔到
連唔可以開窗嘅酒店都話嘈
住宅更加不敢想像
marcowong1011 發表於 2018-4-26 22:10 | 顯示全部樓層

美孚本身已經有雙線貨運鐵路嘅隧道, 到時只需要改改個站, 荃灣西方向連接翻西鐵主線隧道, 貨櫃碼頭方向起埋落去就得
不過貨櫃碼頭真係會起樓先算啦~
peterson 發表於 2018-4-26 22:25 | 顯示全部樓層
又咁講啦,
好似『心廣神怡』而家咪又唔臭

真心講,個貨櫃碼頭仲可以捱到幾耐?
李嘉誠自己都心中有數......
啟德發展都用左廿幾年都未完成,
貨櫃碼頭上蓋,就算過到可行性研究,
睇怕最快都要十年後先有第一批樓起好....
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
qunow 發表於 2018-4-26 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-26 21:28
藍澄灣住宅部份前面有三間屏風樓式酒店擋住
而呢三間酒店係旅客間可以話係惡名昭彰
(參考Trip Advisor) ...

藍澄灣本身好似個規劃都係走漏洞先過到&居民都有唔少不滿,但係只起碼如果真係喺六號&七號碼頭起樓嘅話,整個上蓋一次過弄隔音措施的效果可能也會優於只有隔音屏障,再加上中間可能也會有其他商業設施和交通設施隔開
HV9990 發表於 2018-4-27 00:28 | 顯示全部樓層
其實咪者係港口鐵路線,不過講得話喺貨櫃碼頭起樓
者係話政府遲早想閹割航運業
KCRC . Keep Moving
qunow 發表於 2018-4-27 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-4-27 00:28
其實咪者係港口鐵路線,不過講得話喺貨櫃碼頭起樓
者係話政府遲早想閹割航運業 ...

港口鐵路線是昂船州那邊吧
ryandroid 發表於 2018-4-27 02:48 來自手機 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2018-4-26 22:25
又咁講啦,
好似『心廣神怡』而家咪又唔臭

政府可以喺2047唔使錢收返9個貨櫃碼頭起樓
有顧問都講緊2047成個碼頭可以搬去喜靈洲以南嘅海域讓出市區地起樓
由碼頭背後財團俾錢起碼頭
過咗2047 就可以無條件無賠償收地
新碼頭亦可以批俾啲財團自己出錢起
更有助重整碼頭行業運作
面積不變嘅情況下減省碼頭公司數目
縮減碼頭公司嘅行政費有助航運收益

依家講碼頭上空起樓其實都係啲財團想政府收地前攞政府著數