hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃延長5A至沐安街
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃延長5A至沐安街

mak5052 發表於 2018-5-22 20:32 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2018-5-22 14:30
我諗大家要留意返 如果條線拎去招標無論係九巴定城巴中標 都必然係一條新路線

而新線無論行上路定下路 馬 ...

與其用 20 開支線,不如由新巴以「履行西九龍路線經營權及方便啟德、土瓜灣、黃埔居民往返高鐵站」為由,申請開辦啟德 - 黃埔 - 尖沙咀 - 西九高鐵站新線(即是將當年投中,擬叫 705 的新線拉上啓德,另一邊改擺高鐵站
transbus 發表於 2018-5-22 20:34 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2018-5-22 16:32
咁九巴開條2X係唔係都要問過新巴?

梗係錯啦,都未問坑口人係咪要返692,k廠資源嚟架

#好似係
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
leungky0528 發表於 2018-5-22 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-5-22 18:59
佢咁諗咪錯囉
還掂下年東西線都通,到時同鐵路完全重疊都會嗌cut
點解唔係諗住到時成條直接取消一了百了算 ...

不過5A行段上路+隧道比以前無咁穩定
客量本身都自然流失緊
有鐵後路況可能會好少少,但按其他鐵經驗,應該好快故態復萌

所以九巴呢下應該都係借吉位做番啲想做嘅野
成事未當新線咁重新養過
無咁快講取消
leungky0528 發表於 2018-5-22 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2018-5-22 20:32
與其用 20 開支線,不如由新巴以「履行西九龍路線經營權及方便啟德、土瓜灣、黃埔居民往返高鐵站」為由, ...

呢條大半走線跟左E/A23,可以叫23啦

呢啲緊係等3條線招標完同271攪掂仲有位先講
3ASV174 發表於 2018-5-22 21:30 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-5-22 17:47
213D 可以收得仲貴過入將軍澳既 95 , 所以

BTW , 5A 如果延長完要加價就搞到平車都冇埋

唔緊要呀,
5A 加價,無左 5A 班客唔行路都係搭返九巴,九巴點都贏。

亦係因為咁九巴根本一直都係好積極諗辦法改線,目的係收多班客車錢,
拉長現有路線直接加價難度係最高,因為最難過區會,難得區會自投羅網,當然 lur 飯應啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
leungky0528 發表於 2018-5-22 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-5-22 21:30
唔緊要呀,
5A 加價,無左 5A 班客唔行路都係搭返九巴,九巴點都贏。

都唔係架
同路仲有條796X
雖然可以質疑新巴有無諗頭去搶攻
但九巴呢段確實唔係點都贏
3ASV174 發表於 2018-5-22 21:51 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2018-5-22 21:36
都唔係架
同路仲有條796X
雖然可以質疑新巴有無諗頭去搶攻

其實 796X 尖沙咀段有幾好生意,大家有眼見,
796X 依家尖沙咀段就等同 796C 西九龍新區一段食之無味,796C 都尚且可以就咁斬斷,796P 反正都已經逐步全日,到時真係寧可斬返短 796X,尖沙咀俾晒 796P 做算,
796X 特快特到工業邨開車九個字仲o係將軍澳兜緊,根本一早就唔應該拉落尖沙咀。
如要討論,請先自貼差餉單一次
suittie2000 發表於 2018-5-22 23:06 | 顯示全部樓層
哇,同一路後有5,5A,28都行全日,咁28回程應該改行天橋唔再經九龍城了
10598C 發表於 2018-5-22 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
suittie2000 發表於 2018-5-22 23:06
哇,同一路後有5,5A,28都行全日,咁28回程應該改行天橋唔再經九龍城了

前提係2A要載得曬
S3BL100 發表於 2018-5-22 23:58 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-5-22 21:30
唔緊要呀,

不過 5A 而家勝在回車快,如果拉長,視乎點行,
多收的車費抵唔抵銷到成本增加,好難估

好多時其實係中價而回車慢路線最難賺錢,1A 5C 呢D流水客多到傻既除外

仲未計沙中線通車後,5A 本來分分鐘可以成條殺線

如果真係要拉線,我都係堅持認為拉 5D 好過拉 5A⋯

fb.com/scientisthk2usa/