hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [ del ]
開啟左側

[其他] [ del ]

horsedog83 發表於 2018-6-14 05:01 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-6-13 23:14
111 除左過鐘問題外,另一個問題係坪石、彩虹、新蒲崗無乜可能放手。
113 太少客,佢地會肯放,但 111?

111九巴時段尾車過鐘通常會泊爛地小休,食飯然後做頭車。星期一至五下午繁忙時間會有車林士街載。但113點解唔缩去港澳。據聞無位擺車。繁忙時間680x,641,109,111,115。尤其小休,九巴111小休柯打林士街小休食飯。但好多時泊港澳爛地。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-14 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層
利伸只係隨便爬下文

913呢,其實非繁忙時間都唔係話太多人要出到中環金鐘,相對地銅鑼灣灣仔依啲內城區應該會更加吸引人。
咁如果行西隧嘅話,時間已經相對地耐咗,因為中環金鐘都會塞車㗎嘛。另一個問題就係都係我成日講嗰樣嘢,同其他現有嘅路線方向相反,好難吸引到人哋放棄原有嘅路線而去對面等車。

咁更加更加重要係,如果你行西隧出嘅話,要過返香港東部,其實成件事係唔順路嘅。無謂為咗西隧而西隧。紅隧話就話擠塞,但係其實塞完之後直出到市中心嗰時間唔係話真係太過差,再唔係其實行東隧都唔算話太大問題。但係行西隧嘅話......
嗰idea係創新嘅,但係實際上應該唔會太過可行
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-14 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-6-13 13:23
蒲崗村道班客慣性行落鑽石山搭鐵
富山明顯比較值得做
有一樣嘢你講的無錯,慈雲山出中西區,唔一定得一條 ...

上面嗰啲我已經懶得理啦,我淨係講最尾個樣。

其實有一樣好重要嘅嘢,首先要搞清楚就係秀茂坪個設計,主要係圍繞著第二層同第三層興建。最頂嗰層除咗頭頭尾尾有一兩棟之外,中間其實唔係太多樓(我嘅意思係唔係接駁住嗰層),更加重要係另一邊完全係一個山坡。
如果嗰個位要人企喺度等車,其實係難嘅。
咁所以如果真係全日嘅話,要有人坐出港島嗰程無論如何一定係要入第二層。
回程你可以淨係行最頂,叫人落車行返落去,咁我諗未必會有太大阻力同埋影響嘅。尤其是601咁樣行,我諗坐619X去到秀茂坪道落車行埋返去,601先至可能剛剛喺遊樂場。

當然最理想就係來回都入曬去嘅,因為無論行入去定係唔入去都好,順利邨坐619X都絕對快過619。問題係其實入面有時都頗為擠塞,所以其實就唔係好想放咁多車入去嘅。

不過另一樣比較矛盾嘅位,就係如果行秀茂坪道嘅話咁安達行天橋落嚟就方便好多,可能會食到一部分安達嘅人。咁但係安達嘅人會唔會因為條線喺秀明道而寧願坐返613轉車又或者行去坐601呢?定係會繼續行出去穿秀茂坪商場落去坐車呢?呢個真係唔敢肯定。

但係如果你話秀茂坪同埋安達兩樣要揀一個嚟做,我會比較傾向秀茂坪邨。因為入秀茂坪邨可以減輕到601嘅壓力,相比之下613客量上面冇任何壓力,甚至係需要施力......
S3BL100 發表於 2018-6-14 22:35 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-14 11:01
利伸只係隨便爬下文

913呢,其實非繁忙時間都唔係話太多人要出到中環金鐘,相對地銅鑼灣灣仔依啲內城區應 ...

其實非繁的確去灣銅需求一定多過中上環,但慈雲山計,就算係去灣仔,都有 116 擦邊

而 113 本身而家都唔係好做到灣仔同銅鑼灣最旺既位置,尤其是港島方向。
況且最大問題係 113 來回方向都用左最塞車方法入紅隧

咁我又覺得唔使條條線都入灣銅、條條線都做同樣既野,
有時候令成個網絡做到更多功能,反而可能仲著數

就 913 而言,逆走改行西隧,其實係做緊另外既旺區、另外的兩繁同非繁客源,
而且會比 113 有更明顯的雙向客流

西隧折返灣仔係兜遠左,所以我金鐘止步就算。
但我覺得唔使太擔心乘客唔肯過對面搭車既問題,
至少西港城起計,有 905 同站,呢個問題已經唔存在,
再加上獨巿位既點都會坐

如果要認真做灣仔來往慈雲山的,一定係 302,但回程點都無理由兜遠左去行東隧經觀塘,
紅隧不停站後跟 5X 去彩虹道係唯一合理行法

反而係去程行東隧都仲有得傾,但全日擺落觀塘道應該都無乜可能,
好大機會都係要入一入九龍灣然後上繞道走

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-6-14 22:43 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-14 11:12
上面嗰啲我已經懶得理啦,我淨係講最尾個樣。

其實有一樣好重要嘅嘢,首先要搞清楚就係秀茂坪個設計,主 ...

其實安達邨橫跨秀茂坪道條天橋,秀茂坪道落腳位已係秀茂坪街巿門口,
亦即係秀茂坪商場北端入口隔離,同秀明道距離算係合理,
只係如果要坐 601,一係就行後一個站,一係就行前去秀茂坪商場

當然呢條天橋只係方便到安達邨部份座數,近寶達一邊係唔就腳

我自己對 619X 入唔入秀明道無太大意見,
但我覺得不如擔心下兩巴俾唔俾 619X 入秀明道直接同 601 601P 搶客好過

要留意上繁如果 619X 入秀明道,九巴班次係會食到新巴 601/P 頭段,
而城巴又會食到九巴 601/P 做緊既上繁尾段

當然,仲有一樣野,係 619X 上繁本身單靠四順同安泰都已經夠客,
上繁可能拆條 601X 仲實際

619X 入秀明道,係可以幫輕 601,但同時亦會令山腰的曉麗苑、祥和苑、和樂邨更被邊緣化,
入秀明道係可以做到秀茂坪邨,但直行可以更方便安達同寶達呢兩個 601 競爭力更低的屋邨,要小心考慮點樣取捨

樓主| Charon1999 發表於 2018-6-14 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-6-14 22:43
其實安達邨橫跨秀茂坪道條天橋,秀茂坪道落腳位已係秀茂坪街巿門口,
亦即係秀茂坪商場北端入口隔離,同秀 ...

因為始終我最想做到嘅係由源頭分流一堆人離開條線,等有剩餘嘅載客量去接載餘下路段嘅人,所以就會咁樣安排。
而你嘅做法就係吸納新嘅客人為主,協助為副(如果我冇理解錯嘅話)
的確吸納新客源都係一樣重要嘅嘢嚟嘅,尤其是一路同另一條線鬥搶秀茂坪的確唔會係一件好事。
問題就係我覺得如果連人口最集中、做咗最耐嘅觀塘市中心同埋藍田都做唔好嘅時候,其實係咪真係有資格去再開拓新客源呢?正如118,佢淨係做柴灣小西灣都可以非繁忙時間坐滿人,有部分時間甚至要飛站直出紅隧口。咁嘅話相比之下做好現有客源嘅迫切性,其實高過再開拓新嘅客源,所以我比較傾向係分流為主、開拓為副
miklcct 發表於 2018-6-14 23:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-6-14 22:43
亦即係秀茂坪商場北端入口隔離,同秀 ...

我建議嘅601X係咁:

總站開,過秀明道之後轉上將軍澳道直接過海(唔停藍田站同東隧口),過海後落北角,再行清風街天橋,過銅鑼灣北後跟返601P去上環。呢條線做唔做得過?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 大師級作品

查看全部評分

進智公交
S3BL100 發表於 2018-6-15 00:40 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-14 23:37
因為始終我最想做到嘅係由源頭分流一堆人離開條線,等有剩餘嘅載客量去接載餘下路段嘅人,所以就會咁樣安 ...

咁我又覺得兩樣野唔一定有衝突既,619X 就算行山頂都可以分流 601/P,不過係分流緊唔同既客

不過如果山腰被邊緣化,結果係會連你口中人口最集中、做左最耐既觀塘巿中心都唔會做得好

horsedog83 發表於 2018-6-15 03:05 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-14 23:48
我建議嘅601X係咁:

總站開,過秀明道之後轉上將軍澳道直接過海(唔停藍田站同東隧口),過海後落北角, ...

你真係唔知寶達車務運作有幾亂,宜家601同13X跳飛機跳到亂七八嘈。有時九巴時段會收左2架車走290.213m。除非九巴加車
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-15 09:47 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-6-15 00:40
咁我又覺得兩樣野唔一定有衝突既,619X 就算行山頂都可以分流 601/P,不過係分流緊唔同既客

不過如果山腰 ...

Ummm
行山頂係可以分流 601P,不過成效低少少.....(冇得叫雙飛,除非619X可以去到10-12啦)
同埋619X入秀明不代表601要減班架嘛

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己