hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-6-8 17:26
玩呀 ?

261 E33 你同我講安定無得同站轉 ?

百合路一帶都係要轉兩程車,仲有273d同261做唔到「同站轉乘」喎。
Charon1999 發表於 2018-6-8 17:40 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 17:31
睇清楚我回應緊啲乜先啦。

人地已經假設左「大欖轉唔到」嘅情況下可以點做。 ...

A43/A43P<>S64又得
A43/A43P<>E32/E33/E33P/E34A/E34B/E41/E42又得
一定要有E43?

揾黎嘈。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
GU9338 發表於 2018-6-8 17:41 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 17:37
百合路一帶都係要轉兩程車,仲有273d同261做唔到「同站轉乘」喎。

唔好同我挑骨頭
而家有 279X E34AB 好地地俾你轉

同埋如果 E34AB 改行屯赤
根據你嘅邏輯 , 你仲應該第一時間反對
因為 E34AB 無得再同站轉乘 R8 去迪士尼

繼續死撐啦
我就睇你 R8 迪士尼點樣撐落去

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 點解呢個小朋友仲未俾人停板

查看全部評分

請用文明來說服我。
kitarolo 發表於 2018-6-8 17:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-8 16:49
冇人話所有新市鎮都要有E線
唔該望望馬鞍山
往該區返工市民,可使用轉乘

馬鞍山屬沙田區
要轉E42都唔會太轉折

南區一樣有A無E
但唔知點解係北區咁
奇怪,都唔望有轉乘減價,
仲要係唔順/繁時唔保證上到。

就算可以設特別班次
俾龍運收$30.9嚟做北區
來往東涌/後勤區,諗諗吓
龍運都唔制,因為行車時間仍比
A43/P為長(後者使用率並不高)
香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-8 17:40
A34/A34PS64又得
A34/A34PE32/E33/E33P/E34A/E34B/E41/E42又得
一定要有E43?

前者票價高昂,返機場工就要俾天價搭車?

後者唔係唔得,但要做「回贈式優惠」,

搭一程A33票價$30.9,轉E線即刻回水$12-13,做到E線票價水平咪得囉。

否則,當北區人係水魚咁迫人搭貴價車,我堅決表示反對。
Charon1999 發表於 2018-6-8 17:54 | 顯示全部樓層
仲有,成日喺度嘈冇E43,不如你諗清楚你自己上水係一個咩區先?只係一小個普通住宅為主嘅新市鎮,冇酒店,頂多一個白痴嘅新田購物城同埋關口喺度,可以有兩條A線一條密一條正常已經叫做好好。
你睇天水圍?咁大個住宅區得半條A37,同一條長年繁忙時間企滿人、非繁忙時間都可以有部分班次頂閘嘅E34A。
你睇沙田?大部分地區都仲要出去轉車先至入到機場。
我知大家最鍾意搵將軍澳講吖嘛。的確將軍澳遠離機場,但係機場路線係數一數二地多。但係唔好唔記得將軍澳機場路線仲要做埋部分嘅九龍區,兼且將軍澳的確係住咗好多空姐同埋空少。自己落去坐轉A車睇下有幾多個係比員工價嘅就一目了然。要怪就怪你哋冇將軍澳咁得天獨厚,可以背山又面海且空氣又好。
細細個北區,有A43+A43P兩大條覆蓋率咁高嘅A,仲有一條直接入到青衣站轉車嘅279X,仲有啲咩可以投訴?
Charon1999 發表於 2018-6-8 17:57 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 17:53
前者票價高昂,返機場工就要俾天價搭車?

後者唔係唔得,但要做「回贈式優惠」,
機場員工乘車優惠計劃

A43

粉嶺 / 上水 ←→ 機場 單程 $27.8

A43P

粉嶺 / 上水 / 新田 ←→ 機場 單程 $27.8

http://www.lwb.hk/tc/Airport-Staff-Fare-Concession-Scheme.html

香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-6-8 17:41
唔好同我挑骨頭
而家有 279X E34AB 好地地俾你轉

如果到時E34系真係改行「屯門至赤鱲角連接路」,

R8可以考慮拉去青機,同68e/279x接駁。
(雖然會同MTR重疊)
香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-8 17:57
http://www.lwb.hk/tc/Airport-Staff-Fare-Concession-Scheme.html

「員工乘車優惠」$27.8,剩係平得嗰$3.1,同E線票價水平仲差一大截。

人地大埔區E41收$13.9。
Charon1999 發表於 2018-6-8 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-8 18:04
「員工乘車優惠」$27.8,剩係平得嗰$3.1,同E線票價水平仲差一大截。

人地大埔區E41收$13.9。 ...

咁你可以坐車出去大埔轉車

再講係龍運收得太平啫,唔好當依個價錢係合理先得。