hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22A
開啟左側

[問題] E22A

10598C 發表於 2018-9-5 23:26 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2018-9-5 22:59
成日話爬山走快過飛觀塘道既漢奸走狗不如解釋下下面兩張圖先啦 (攝於 1915 40 東行方向)

咁第一幅圖你條40咪又係要塞...冇乜說服力喎

況且一撞車邊到都死啦,之前將隧撞車塞足九個字線走得,日日夜夜都聽到翠屏南邨點點點,諗起都驚
心繫香港 發表於 2018-9-6 01:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-5 23:21
寶林290落龍翔道行山快過行隧道觀塘道,就算當兩者打和,點解唔上山做多幾批客?

更莫講條大流水290A,將 ...
290一日唔飛寶林,一日行隧道都唔會快過行山

「290一日唔飛寶林,一日行隧道都唔會快」-- 呢句非常同意,因為隧道出寶林要兜3個大圈先到茵怡......
「唔會快過行山」-- 呢句就視乎情況啦,如果觀繞/觀塘道唔停直達黃大仙,咁應該快過行山都唔難ge;如果停觀塘道3站,咁估計平手(除非車長個個燈位都碌住行、過唔到啦)。

當兩者打和,點解唔上山做多幾批客?

如果踢290落觀塘道只做3站,咁就可以吸埋40 ge客。
反正依家40班次有時唔准,已經有班客應該不滿緊......
只做3站基本上係變咗特快,連鑽石山、美孚都唔洗入。

不過290系除咗290A之外,我堅持一定要有多一條線行山,either 290 or 290X (因為290A對山上而言的確太慢)。
如果用290 ge話,觀感應該會好d (順利邨道落新清有天然優勢),但寶達果邊其實越黎越塞 (少則5分鐘排隊埋站,多則15分鐘馬游塘都未落到秀茂坪道)。
而問題係290X能夠全日化ge原因,係有安達安泰,如果山上快線(compared to 山上慢線290A)係做寶達而唔做雙安,咁睇怕290同290X只可以開到一條......
如果290同290X二揀一,為觀塘山而言,我會揀290X,寶達可以上安達搭。但如果290的話,安泰就會比較遠。
而兩繁可以開特別班次,經安秀道落寶達巴士總站作補償。(但寶達失去特快來往彩雲就真ge,可能增加5-8分鐘車程左右)
個人黎講,290X個走線行安秀道未算太衰,但問題係康城出真係太慢,而過咗安秀道之後唔肯斬站,搞到條線長而追唔翻行安秀道ge時間.....

Conclusion: 如果問我點睇,我會話:
290A 維持現有服務最佳
290 停經厚德邨後,改經寶順路、將軍澳隧道,加停觀塘道A29 3站,直達沙田坳道,返回原線
290X 停經清水灣半島後,改經寶康路,取消將軍澳南各站,改停茵怡花園、寶儉樓、英明苑、寶仁樓,返回原線,並取消豐力樓及畢架山花園兩站 (並加開上繁寶達巴士總站開出、仁達樓返回原線之特別班次)

各區的主要得益 / 主要利益損失:
1. 寶達:上繁特班確保有位坐&上得到 / 來往彩雲、黃大仙區車程可能增加約5-8分鐘
2. 安達/安泰:全日來往荃灣巴士線 / --
3. 康翠:繁忙時段較容易登車&有位坐 / 來往彩雲、黃大仙區車程可能增加約5-8分鐘
4. 寶林:繁忙時段較容易有位坐 / 來往彩雲、黃大仙區車程可能增加約5-8分鐘
5. 坑口:如增設雙向分段收費,便能合理時間內來往觀塘、九龍灣 / 失去一條來往彩雲一帶的巴士線
6. 調景嶺/尚德/將軍澳南:來往黃大仙及荃灣時間大大縮短,如增設雙向分段收費,便能合理時間內來往觀塘、九龍灣,亦能享用觀塘道BBI / 失去一條來往彩雲一帶的巴士線
7. 康城/清水灣半島:全日來往荃灣巴士線 / --
心繫香港 發表於 2018-9-6 01:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-9-5 23:10
第一張相你架 40 又咪塞緊,龍頭係咪落觀塘道條橋咋
第二張相,早繁都唔會塞到呢個位啦。
唔怪得咁多將南拖篋客都鍾意 A29P 多過 E22A。

其實呢句好有道理。
我會解讀為:去得機場就要百分百唔遲得,行山雖然慢少少(唔計後勤區果段),但時間穩定d,最重要係預啱時間
而翻工翻學都要準時,但routine ge野就最緊要快,塞車都好,但行隧道始終快d,但會冒隧道有炒車ge風險

好彩將軍澳有清泉 290 290A 290X A29P

呢句反而唔係咁同意........
290X要上安秀道,而大窩坪2站又唔肯斬,加上塞新舊兩清,會慢。
而290亦要塞寶達/安秀/秀茂坪交界,時間上地下鐵可能會快有突.......
290A係做流水,所以係清泉就啱
A29P都係清泉,上面解釋咗原因

(題外話:
其實行山ge線大部分都好惡頂:
98AC 兩繁基本上,山下又嫌佢兜到嘔,山上又嫌佢無位坐/上唔到/甩班......
所以行山ge,相信只有93A、95、95M、290A、A29P係清泉,其他條條都幾惡頂吓
10598C 發表於 2018-9-6 07:31 來自手機 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-6 01:47
「290一日唔飛寶林,一日行隧道都唔會快」-- 呢句非常同意,因為隧道出寶林要兜3個大圈先到茵怡......
...

以九巴一貫嘅作風,踢290落觀塘道冇可能唔站站停,290而家可以做半直通,某程度上係運輸署嘅決策嚟,就算停大站,cut出cut入都係時間啦

啱啱睇過ETA,A29煜明苑去沙田坳道21分鐘,290梁潔華去沙田坳道都係19分鐘,但講緊我睇嘅時段觀塘道未係真正塞

況且你話40班次不穩,我又唔見得290如果入隧道,塞完之後班次會有幾穩定

至於290X,根據最近嘅數客post,平均係慢過290最少五分鐘,雖然話寶達可以落隧道口搭車,但我對於得返290X係有保留
10598C 發表於 2018-9-6 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-6 01:54
其實呢句好有道理。
我會解讀為:去得機場就要百分百唔遲得,行山雖然慢少少(唔計後勤區果段),但時間穩 ...

其實,A29P將南嗰批客,好大程度上係因為貪A29P總站位優勢,先唔揀E22A
poondriver 發表於 2018-9-6 16:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-9-6 07:33
其實,A29P將南嗰批客,好大程度上係因為貪A29P總站位優勢,先唔揀E22A

應該就冇咁聰明
我諗只係見部車寫住機場快線 同埋又有專用紅車 先上A車

同埋A29P 總站有酒店 又有另一個優勢
另外平時坐個時都留意到其實好多都係一家大細個個拖住個大gip 就會上A車
好似我一丁友或者拖細gip 就會上E22A

poondriver 發表於 2018-9-6 16:38 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2018-9-5 23:12
咪玩啦,龍頭係新清

如果龍頭係條橋就唔會快線暢通無阻,但慢線拉埋手掣,我搭會唔知?

新清過左消防局就可以爆上山你唔知?

不過真係辛苦晒 你坐左幾多日影左幾多張相先咁暢通呀 唔怕講喎
點解唔講埋今個星期開左學3日 將隧就炒左兩日車呀 我有朋友琴日1922坐798 塞到落面粉廠喎仲有張圖睇下;P嘩 原來牛頭角又紅 小巴站又紅 警署仲要深紅;P

053h4 發表於 2018-9-6 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2018-9-6 16:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-9-6 16:51
798有無機會踼上山唔洗塞觀繞將隧一帶?

踢得成應該一早就全日左798A B 唔駛好似今日咁

傳說話狗巴唔起新巴行上山麻
10598C 發表於 2018-9-6 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2018-9-6 16:29
應該就冇咁聰明
我諗只係見部車寫住機場快線 同埋又有專用紅車 先上A車

始終叫做A線,品牌形象上做到即使路線兜路,感覺都係快,亦都“優越”過搭E線

但A29P總站真係有優勢,有親戚每次返嚟都住將軍澳站間酒店,拖行李去機場就算差幾步路出去搭E22A,甚至知道兩者車程一樣,都係寧願揀A29P

毋庸置疑,將軍澳站總站係吸引到酒店客搭,至於其餘將軍澳南乘客,咪當貴少少嘅E22A囉,反正上車就訓到入機場,部車仲好坐啲