hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 9/7 起,隧巴 934 延長服務時間
開啟左側

[服務調整] 9/7 起,隧巴 934 延長服務時間

Ricky403 發表於 2018-6-25 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-6-24 12:02
所以未話除左 39M 外,荃景圍堆線根本一直都有問題,
唔計 230X 呢條繁時線之外,就係得返 30 呢條雞肋竟 ...

所以我之前都話林議員有份推波助瀾……提出荃灣站接駁問題
咁咪即係放水比運豬聽,叫佢督住九巴做好39M就得,最好小巴有得開多啲車,其餘咩30 30X 39A就唔駛理啦
934A呢,居民話補到邨巴位就得啦,其他野唔重要

講真,荃景圍直出我就不感樂觀,都係上繁特快230X先比較穩陣,用得好呢個走線
不過轉個頭就隔離234P $8.9跑荔橋,呢條230X就$9.6落美孚 =0=
但呢樣唔講,分分鐘都唔係好多荃景圍人知原來有呢件事
反而西約兩位議員就會主動留意,兼且會講呢啲事出黎 - 年幾前30X加$3.5分段後要求48X加$3.8分段呢

之前一路有提嘅荃景圍兜麗城走線,其實都已經唔係新野黎,龍運A31P做咗一半,只不過條A31P山腳愉城止步,冇上到山上面
事實上荃景圍右轉青公、青公左轉上荃景圍巴士唔係行唔到

所以我近排一直都講
其實就算九巴喺荃景圍傾向縮皮,又迎住咩14% (雖則而家肯定多過呢個數),都可以考慮下荃景圍同麗城share需求相對冇咁高嘅深水埗
麗城/西約自己仲有條234X就可以改快唔做深水埗,避免重疊又拉番多啲旺角客尖沙咀客返黎,雖則234X而家都要經深水埗,但過咗返學時段班次,其實客多與少同油尖旺落客數好有連繫

老老實實,荃威開兜麗城出,走線係依然唔好睇,但起碼兩繁班次會好睇唔少先
亦都係我認為各方bargain下荃景圍可以攞到嘅,而又係最好嘅方案
26/6 補充 -
其實九巴會唔會搵34M祭旗就難講,都係睇住盤數同其他對手做人,早排申請調整班次嘅名單就有佢
而家96B陸陸續續轉19座,無論繁時非繁運載力都好咗,黃牌條龍都冇以前咁長
同時麗城三期之後出荃灣有234B分客,建明街之後番西約有一堆路線分客,九巴又想做大234B咁嘅款,講真而家已經有好多條件再做低啲條34M
只不過34M身為西約最主要嘅巴士駁鐵線,可能運豬會保佢都唔定
DC3938 發表於 2018-7-2 22:27 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-6-24 12:02
所以未話除左 39M 外,荃景圍堆線根本一直都有問題,
唔計 230X 呢條繁時線之外,就係得返 30 呢條雞肋竟 ...

想做埋街市客?
m_rd08 發表於 2018-7-4 13:57 | 顯示全部樓層

延長服務時段班次全線25/30分鐘一班 9341.png
dydx 發表於 2018-7-4 16:25 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2018-7-4 13:57
延長服務時段班次全線25/30分鐘一班

30分一班都好過完全冇車

延長完傍晚都係冇車去港島
(隔離條930X都嘔到兩班)
miklcct 發表於 2018-7-4 16:29 | 顯示全部樓層
30分鐘一班 - 搭地鐵轉34M好過
進智公交
kmb71k 發表於 2018-7-4 21:45 | 顯示全部樓層
假期搭過荃灣開尾二班934出灣仔

我係祈德尊上車, 再數數全車廂乘客包括我既人數, 都係得大約十個人左右

如果假期/非繁其他服務時段上去荃威兜個圈, 客量會唔會好啲?
以上回應,是否可行?是否合適?
castanopsis 發表於 2018-7-4 22:15 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-7-4 21:45
假期搭過荃灣開尾二班934出灣仔

我係祈德尊上車, 再數數全車廂乘客包括我既人數, 都係得大約十個人左右

太遲啦
如果西約無變有,兜荃威佢地都會照食
家陣西約非繁假日已經有服務直出,你無理由叫佢地上去兜圈

荃威,正正式式拉條930X上去好過
如果934唔夠客先拉上去,好大機會做唔到同934A無縫銜接
荃威班次就會變成 7:30、7:50、10:00-13:00
樣衰到不得了
kmb71k 發表於 2018-7-4 23:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-7-4 22:15
太遲啦
如果西約無變有,兜荃威佢地都會照食
家陣西約非繁假日已經有服務直出,你無理由叫佢地上去兜圈

其實都各有吸引力

934荃灣吸引力在祈德尊新邨後上公路
唔經荃灣市中心之餘
總站亦只係去到灣仔

930X荃灣吸引力在經市中心同海濱一帶
但對愉景新城甚至係荃威花園嚟講比934相對係慢
但優勝就係去到銅鑼灣

以上回應,是否可行?是否合適?
Ricky403 發表於 2018-7-4 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
啲班次開成咁未免肉酸咗啲……平日真係不如725前15/20,814後824 840 再20至1300
dominic023 發表於 2018-7-5 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-7-4 23:38
啲班次開成咁未免肉酸咗啲……平日真係不如725前15/20,814後824 840 再20至1300

為左抗衡城巴同係而家個乘客量下咁快延長服務到中午1點同夜晚11點,
真係唔強求佢會開到20分鐘,講真佢唔開60分鐘一班已經係恩賜啦。

仲有佢今次隨時唔排除係有車原本order其他有客線改去做934去程/回程,變相可能賺少左。