hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85K 繞經欣安邨
開啟左側

[路線消息] 85K 繞經欣安邨

sam0904 發表於 2018-7-24 23:13 | 顯示全部樓層

hardplastic 發表於 2018-7-24 08:07
咪玩我啦,又係ate214 呢位朋友係都要計埋回程仲要計錯數,我先知馬鞍狗鐘意搬龍門咋

我又唔係馬鞍狗, ...

哦,你自己唔係馬鞍狗就係度扮專家
算吧啦你

仲好意思話馬鞍山人係狗,真係人唔笑狗都吠
講多無謂
自己去富安同源禾路睇下85K條人龍先好出聲啦
世界の色の夢を見ている
THomas20010808 發表於 2018-7-25 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2018-7-24 08:30
調返轉就見過..源禾路返馬市搭40X..多人到呢...

源禾路返馬市 40X有分段收費 810清不到客好正常 85K不到馬市

85K 86S 40X早繁只可以說各有捧場客 大家想坐耐少少未85K (如果有人堅持85k恆耀無人坐就9月5日之後0710坐一次) 86S 0725-0745上車剛剛好 40X就86S無車時候+烏溪沙人坐 大家各分其職 其實沒有問題

40X貴 所以特別情況坐
85k平 有時間+想有坐便坐
Tummy 發表於 2018-7-25 00:57 | 顯示全部樓層
sam0904 發表於 2018-7-24 23:13
哦,你自己唔係馬鞍狗就係度扮專家
算吧啦你

見佢搬十九幾年前馬鞍山有啲咩出嚟好似好勁咁
點知都不外如是

唔知佢有冇入過富安呢 ??
又唔知佢見過以前富安未 cut 短車坑之前 85K 早繁條隊可以由站頭一直排到落客站呢 ??
又有冇試過放學時段入禾輋見過 85K 條隊排到要 U-turn 呢 ?? ;P

唔使喺到讚我 知咁多好威威喇
因為我眞係知得多過你
又唔係住馬鞍山 又要喺到聲大大代表全區人講嘢
比人踢爆完 仲要攞番個尾彩
眞係人如其名、無恥、自大
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
AVW28 發表於 2018-7-25 09:06 | 顯示全部樓層

sam0904 發表於 2018-7-24 00:01
我都覺得應該會入
不過入左去都無咩用啦 九成都上唔到車既

我反而咁睇,欣安離馬鐵口都有一定距離(尤其將要起既二期和欣頌樓),其實810入去,應該都有一定人數落車(指新港城上),人數可能唔比We Go Mall少。
呢個係對照返807A,都有人係欣安落車(保守估計,10班有7班左右)。
但807A係馬市個上客位太唔就腳,班次又唔算密,

等得車黎,可能搭馬鐵再行返去既時間都相差唔遠。

青年會和頌安極大機會飛站,
原因係前者對正個馬鐵口,後者行返去都係唔洗10分鐘,況且810又唔入去,
小巴上落雖然方便,但顯得有d唔抵搭。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 講得好

查看全部評分

LL3850
AVW28 發表於 2018-7-25 09:19 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2018-7-23 21:12
起緊樓無可能由佢,85K、89C去恆安都係搵地方放車啫

不過係我住恆安坐85K出去源禾的話會去青年會個邊等 ...

我都係恆安人,未有ETA前我會去青年會等,
有既話可能會去總站等。
810未必考慮,因為青年會一定例飛。
86K既話,計埋我住果座樓行到出去和等車既時間,
85K既時間真係相差唔遠。
兩線既班次又差唔多(頭尾車時段除外)。

89C就無法啦!89D直接咁多,班次又密超過一倍,觀塘區d站又就腳。
我都係睇ETA搭車,唔趕時間既話。趕時間係D車優先(尤其非繁)。
不過早繁時C車特車好過,起碼可以坐先。

恆安總站仲有條99,總站客量唔洗講啦!
服務埋附近幾條屋苑,假期都唔少人搭。

評分

daiteioh + 1 講得好..

查看全部評分

LL3850
AVW28 發表於 2018-7-25 09:25 | 顯示全部樓層
hardplastic 發表於 2018-7-23 23:09
算吧啦, 朝早返學時間以外,
源禾路返入去有40X 85K 810 三飛, 睇你具體係邊個位落車啫,
死都要上85K 既,  ...

呢位阿生,睇黎你唔明三者既關係和狀況,直接d講:「離地!」810:源和路上到車既機會少於20%,因為總站上哂,唔會留位。
85K:時間係耐,但包上到車。
40X:有位坐先算啦!

搭車唔一定只求快捷,舒適和價錢都係考慮的因素。

評分

daiteioh + 1 講得好...

查看全部評分

LL3850
AVW28 發表於 2018-7-25 09:32 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2018-7-24 08:27
姓容既個腦既質素係咁上下~~

咁多條線入面, 其實條289K就最有需要...

係架!
807系既作用真係有限,
289K入去可以比恆安人有多個選擇,
尤其清晨特車係比87K特更早到大學站,
入埋去當分流下部分恆安客。

286M入去個作用都唔可以話無既,取代到部分89C既功能,
因為她更快到老隧,而且兩線有間接競爭的關係。

A41P入去唔可以話無作用,而係當馬鞍山路居屋和欣安二期等樓宇陸續入伙後,
龍運係咪應該要加班?
始終A41P既班次都仲係開20-30分一班,
其實她有空間加到全日大部分時間都開20或25分。

評分

daiteioh + 1 英雄所見略同

查看全部評分

LL3850
matchnacu 發表於 2018-7-25 13:30 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2018-7-25 00:57
見佢搬十九幾年前馬鞍山有啲咩出嚟好似好勁咁
點知都不外如是

額外資料︰
有一段時間(應該係289K剛開線時) ,289K曾經用85K過條坑,85K調去近馬鞍山村嗰個站位,最後因為85K太多人同入馬鞍山嗰個巴士站 (四線共用嗰個站位)撞埋一齊,最後85K用返宜家嗰條坑。
而朝早85K都有富安開出ge特別車,非特別車入站時到係頂閘上唔到人,而好多人都等特別車上。
99MAN 發表於 2018-7-26 08:52 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2018-7-23 16:15
如果欣安附近有位起總站, 一早可以將85K、89C縮去個度

憑乜要恆耀頌坐貴價車?
hkbw 發表於 2018-7-26 09:48 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2018-7-25 09:32
係架!
807系既作用真係有限,
289K入去可以比恆安人有多個選擇,

唔係有限咁簡單, 其實807根本係不務正業..

807既正業應該係十四鄉一帶往來馬鞍山大學既服務~

偏偏當年開馬鐵要CUT條287K, 又要俾返D補償小巴及居民, 就拆807K俾左條807A出來..十三年後又拆多條807X..

但十四鄉入面都未攪掂...

而家欣安恆安需求根本SUPPORT到一條287K有突啦....拉返條289K落去已經係折衷方案, 拉左落去唔該加返密個班次TIM AR~
殺雞焉用牛刀?!