hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 2A 又收車
開啟左側

新巴 2A 又收車

mingfai31 發表於 2018-7-21 01:58 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2018-7-20 15:32
呢間垃圾巴日日都係咁架喇,連 2/81 都夠膽無一班變 40 分。
25 都係,前後隔 50 分都係咁由佢
...

係既係既
新城既車不能壞
新城既車不能炒車
新城既人不能請假
新城既人全部都要車手
新城既線行既路唔會塞車
總之任何班次都會準時開出呀嘛

九巴葵芳何文田既車甩晒都冇人理

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
nwfb1601 + 1 + 10 無計啦......唔少人都覺得新創建就是原罪.
city_alexander + 1 + 10 九巴永遠唔會收車的
Charon1999 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

mingfai31 發表於 2018-7-21 02:03 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-7-20 16:47
我當時人在炮台山, 尼張圖只係想SHOW前車(我送車尾果班)已去到灣仔,
中間係一架車都無, 下一班車先過長康 ...

其實你係咪第一日搭流水線?
好多因素影響就蝴蝶效應架啦

就算任何班次準時開出
有人揸得碌..上多幾個又停多幾盞燈
後面揸得快..上少幾個又停少幾盞燈
爬埋前車頭都仲得啦

384047x 發表於 2018-7-21 03:01 來自手機 | 顯示全部樓層
就算佢開足車,我信佢照舊甩班,經咁多塞車位同燈陣,又收得平,比你系柴少都做其他線先再做2A,最后先970系等南區線
ahken 發表於 2018-7-21 21:19 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-7-21 03:01
就算佢開足車,我信佢照舊甩班,經咁多塞車位同燈陣,又收得平,比你系柴少都做其他線先再做2A,最后先970 ...

呢個問題一定要柴小自己諗得通先得, 又唔準人地講佢呢樣果樣, 唯有靠返佢地自己囉...

飛起某啲我地日講夜講嘅塞車位咁簡單都唔做仲可以點? 咁咪出現"開足車仍然甩班"囉...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
city_alexander 發表於 2018-7-21 22:52 | 顯示全部樓層
3AD170 發表於 2018-7-21 23:31 | 顯示全部樓層
根本係十個煲得幾個蓋,邊條線被人投訴,咪響其他線抽車填氹囉。
alan2011super3 發表於 2018-7-21 23:54 | 顯示全部樓層

ETA出非實時未必係出舊機車
而係原定架車到站時間
不過架車冇開到
就遺下左個非實時時間
此情況下,有時個非實時時間會自動消失
116常常如是
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
cruisesnet 發表於 2018-7-22 00:35 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2018-7-21 02:03
其實你係咪第一日搭流水線?
好多因素影響就蝴蝶效應架啦

我日日返工都等2A.
蝴咩蝶效應, 吾收車既話,
8:30打後20分鐘三班2A日日都係同一時間到站....
所以有無收車先特別明顯.

耀東至灣仔, 如非特別嚴重既事故, 例如占中/林棚架,
早繁一至五電車路根本吾會塞車.
起碼我返左十年工都未試過.
睇來係咪第一日搭流水線果位係你.
mingfai31 發表於 2018-7-22 01:26 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2018-7-22 00:35
我日日返工都等2A.
蝴咩蝶效應, 吾收車既話,
8:30打後20分鐘三班2A日日都係同一時間到站....

SO?

你講緊係經驗而非定律
人地寫6-9就係話佢有權調動班次
都係個句..有車遲番咪遲開
遲開左積一堆客..後車咪容易追到前車
又或者直接私落北角起載都有架

仲有以你講既野最多只能話你識2A呢條線
但你講既野根本唔關流水線既事
流水線既性質係咩你都未必識

同埋我間唔中番工搭9點幾10點既2A點解我唔覺佢日日停康怡既時間係一樣

5504-NK3640 發表於 2018-7-22 01:50 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2018-7-21 23:54
ETA出非實時未必係出舊機車
而係原定架車到站時間
不過架車冇開到

唔係自動消失,係站長改咗電腦站長紙就會跟住變