hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 2A 又收車
開啟左側

新巴 2A 又收車

mingfai31 發表於 2018-7-23 23:14 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2018-7-22 11:13
吾通你尼個間吾中既經驗又係定律?
你又日日坐晒敢多條流水線好熟佢既功用?

你會唔會諗太多

我話你講既係經驗唔係定律點解又等於我講既係定律?
我講既一樣係經驗姐
就算係間唔中你亦都唔能夠否定其可能性

其實我想講咩叫流水應該係巴迷都知
就算唔知都唔該上網搵下啦
叫得流水一般都上落多,站位多(燈多),路線長
加上新城同一時間既班次都未必係同一個人揸
而且多一個或少一個落足以影響有冇停燈
加上2A根本多人碌車
你話耀東去到炮台山可以日日都同時間先屈機

PS.仲有塞車亦可以包括塞巴士站..成條英皇道有幾多條線同2A同站位

mingfai31 發表於 2018-7-23 23:15 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2018-7-22 23:41
間中脫班唔係問題
但2A 82 流水線嗰啲服務係consistently 垃圾囉
市區隧巴都有流水成分

我又真係好有興趣想知
究竟港島上5.7多定九龍上5.7多

定葵興區收人十幾蚊
horsedog83 發表於 2018-7-23 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2018-7-23 23:14
你會唔會諗太多

2A唔係有人碌車,而係夜更太多新人。今日有新巴師兄爆料。,昨晚2A耀東真正尾班車因為新人揸得慢去到凌晨十二點半先開。灣仔北站長要揾尾二車頂尾車。假日耀東無站長,要車長自己打電話上電台簽到同處理過鐘安排,但好多新人過鐘有事連電話都唔打,過鐘照行。你話啦,
 樓主| Kitkit1120 發表於 2018-7-24 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2018-7-23 23:40
2A唔係有人碌車,而係夜更太多新人。今日有新巴師兄爆料。,昨晚2A耀東真正尾班車因為新人揸得慢去到凌晨 ...

好彩 d 新人揸 2A 夜更,起碼條路無咁多車同無咁多客先。
想問問跟更表既話,2A 耀東尾班車去到灣北洗唔洗做埋回程架?如果一路都揸得慢,過左原定尾班車時間會唔會直頭可以揸少半轉甚至一轉?
5504-NK3640 發表於 2018-7-24 00:59 | 顯示全部樓層
Kitkit1120 發表於 2018-7-24 00:09
好彩 d 新人揸 2A 夜更,起碼條路無咁多車同無咁多客先。
想問問跟更表既話,2A 耀東尾班車去到灣北洗唔 ...

正常係兩邊尾車
啲新人周不時都做少咗架啦
384047x 發表於 2018-7-24 01:38 來自手機 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2018-7-23 23:40
2A唔係有人碌車,而係夜更太多新人。今日有新巴師兄爆料。,昨晚2A耀東真正尾班車因為新人揸得慢去到凌晨 ...

同意師兄所講,2a,82根本太多新人糸事實,所以我話比新城夠人呢2線一定照甩班,仲有塞車黑點!

新城罷明有心咁做,用意糸咩大家都知~
cruisesnet 發表於 2018-7-24 09:33 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2018-7-23 23:14
你會唔會諗太多

你吾信自己早上開ETA對下Lor.

總之我日日都果個時候上車, 返到公司都係果個時間 (差一兩分鐘在所難免)
除非2A是日收車lor
tridents 發表於 2018-7-24 12:40 | 顯示全部樓層
2A唔係有人碌車,而係夜更太多新人

假日耀東無站長,要車長自己打電話上電台簽到同處理過鐘安排

呢下已經屬於公司營運問題, 十幾年前開始 Cut 站長, 老鬼楂車個班做哂戲做哂馬返到站呢樣個樣度哂波路吾去車一係踢走, 新仔既返到黎吾知頭吾知路焗住跑焗住做轉轉行到過鐘, 投訴十幾年無站長既路線班次亂黎, 結果係繼續無站長, 班客無車搭有你投訴.

又係十幾年前開始講 2A, 呢間公司係都要搵新人做呢類大流水, 新人車未楂得掂已經要佢跑仲要站站大上大落, 點會吾嚇走佢地, 結果一部份人做吾長.  聽返 d 前朝舊人講, 以前新仔落 85 好處係少塞車又吾多客行車時間夠, 而且有字軌車, 對新人黎講係一個無嘜風浪及壓力無咁大既魚池慢慢熟習楂巴士, 楂返一頭半個月熟左運作, 才出去大海行船.
 樓主| Kitkit1120 發表於 2018-7-24 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2018-7-24 12:40
呢下已經屬於公司營運問題, 十幾年前開始 Cut 站長, 老鬼楂車個班做哂戲做哂馬返到站呢樣個樣度哂波路吾去 ...

師兄係指以前 d 新人會行舊版 85 定係新版 85? 新版 85 又長,客又多左,又變左循環線,比新人揸都可能會容易過鐘。
不如 d 新人去揸 d 南區區內線?例如 78 / 94A / 95 / 595 ?
tridents 發表於 2018-7-24 16:34 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2018-7-24 15:49
師兄係指以前 d 新人會行舊版 85 定係新版 85? 新版 85 又長,客又多左,又變左循環線,比新人揸都可能會 ...

謝師兄提示.  小弟講既係前朝 85 屬新仔線, 條線比左城記後, 中記 2A 有部份字軌專落新人, 當年東區又有 2 + 8 呢堆流水線幫拖, 當年 2A 不是家陣咁重飛得佢一味做流水, 所以當年新人落 2A 無家陣咁大壓力.  之後新記上場玩到條 2A 變成近 100% 新人線, 而 2 + 8 流水又無左無得幫拖, 要新人咩都吾識仲要重飛做 2A 個種工作壓力係好大.

其實柴廠有堆客量低既線可專比新人做, 客量低及無咁塞車對新人既壓力比較低, 所以較容易令佢地上手及適應楂巴士既工作環境, 如 25 26 27 81, 上左手一段時間後 (如一個月後) 可跳去楂 8 8H 18P/X 等, 目的係令佢地易上手, 公司比咁多資源訓練新人亦吾想伙記咁易走.

又如師兄所講南區 78 95 呢二條可以比新人, 因行車時間較多, 新人手腳慢亦無咁易過鐘.  94A 就吾好了老手都易過鐘.  595 都可以, 但預左比前車老鬼放甩後車追到貼,