hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司稱客量低 減班後乘客逼爆592
開啟左側

[報刊新聞] 巴士公司稱客量低 減班後乘客逼爆592

053h4 發表於 2018-8-25 21:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2018-8-25 21:21 | 顯示全部樓層
香隧唔塞車,592一出隧道就到銅鑼灣。
坐鐵要兜金鐘再轉返過黎銅鑼灣,係唔塞車既情況下巴士又平又快,地鐵到銅鑼灣仲要慢慢係地底走返上黎,你係南區人你會點揀?
Volvo B8L
leo_ku 發表於 2018-8-25 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-25 21:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
leo_ku 發表於 2018-8-25 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2018-8-25 22:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-8-25 21:33
笑話,香隧日日唔塞車先講野啦。

居民搭過又快又準時的鐵,未必再對巴士有興趣la. 南港島綫上柴灣的月台 ...

香隧塞車情況改善咗好多,最多塞十分鐘,搭巴士根本就有著數,時間又快,車費又平,唔洗行好多路。地鐵又要行幾層先轉到車,落車又要行,搭592係好著數。海怡搭地鐵去銅鑼灣都講緊要4-5個字先到地面,搭巴士都差唔多,仲要落車位靚啲,多啲選擇,搭巴士個吸引力仲係好大。南港島線個客流量係反映到出嚟,11萬客流量比預期少,仲要有好多黃竹坑返工客,主要都係本身嘅轉鐵嘅長途客,好多人都仲係選擇搭592、90、97呢啲。

搭得巴士嘅其實都唔會要求準時,只要唔係太塞車就會搭。592換啲12800或者高載車,多啲位坐,會吸引多啲人回流

kay 發表於 2018-8-25 22:42 | 顯示全部樓層

問題係南區本身搵錢能力唔高
雖然大家成日講客量但重點係客量乘以車費

所以咪有D畸型例子,例如大西北坐唔滿都唔駛減班
市區迫到企車頂都要收車同脫班

以前大把版友都嘈過唔少線,往績係無仇報
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2018-8-25 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2018-8-25 22:46 | 顯示全部樓層
有客但巴士公司都放棄又點解?!
石頭 發表於 2018-8-27 03:55 | 顯示全部樓層

南區重組搞到咁差,根本係新城自己一手造成。

無客既590留底唔cut,590A同90/97仲同時存在緊...邊有咁多客?

找數啦,向592呢D仲有好多客留低,或者75呢D唔近地鐵站既開刀。

到地鐵接駁,走去搞唔平唔快既78果幾條,48無人理。
新城呀,你地好似忘記左西段未起架喎,點解43M呢條"地鐵接駁線"唔到黃竹坑站既?

問題太多,未能盡錄。有請其他板友補充(如有)。