hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及龍運向政府申請加價8.5%
開啟左側

[報刊新聞] 九巴及龍運向政府申請加價8.5%

心繫香港 發表於 2018-9-7 23:58 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-9-7 23:33
唔好成日拎新城基準同九巴去比
唔同公司準則根本唔會相同
仲有新城收得平根本就係想搶客既蝕本價嚟

貴過新創建唔係問題,
但問題係貴完之後,定線仲差過新創建啊......
新創建平完又直出,佢就貴完猛咁兜......
castanopsis 發表於 2018-9-8 00:20 | 顯示全部樓層
九巴本身票價已經高過人一截
新界九龍巴士獨市位多如繁星
安達臣/水泉澳/洪水橋三個最好做既新發展區,俾你食曬
咁都要加價?

望返呢幾年九巴既建議,一句講曬:無吉士

新線其實一直有開,而且客量通常都唔錯
隨便數一堆,88/214/213X/288/286X/287X/290/290A/268X/978/277E加埋絕對賺唔少
而唔少改動,例如41A轉特快、108延長、63X轉特快,都做到一定成績

問題係,九巴做重組既人,太驚死,完全無思考過點清瘀血
安達臣開新線,係唔係應該順便重組下13D/42/2B/2F?
荔景山30/45/46幾多年無改動?
何文田7B/18/41/45又係無動作
東北葵31B/32/35A/36A/36B,俾人嘈一嘈就縮沙唔搞
將軍澳93A/95M/98A,一次過唔到,就唔再試
結果就算新線成績好,整體網絡效益都係低

家陣開親新線,都搞到隔離線又減班又收車,舊線乘客怨聲載道
根本就應該放大重組規模,用區域重組模式,一次過改善埋既有網絡
只係識得開新線同小修小補,呢度求其一個版友都識

龍運就更加離譜
你前幾年賺凸
家陣客又無少到,油價都未上返最高位
竟然話有經營壓力要加價?自己經營不善要乘客埋單,真係......

YY487 發表於 2018-9-8 00:23 | 顯示全部樓層
紅巴行咗幾個月就大規模換頭枕是否導致經營成本持續上升嘅原因?
九巴經營成本持續上升有幾多係由呢類決策錯誤造成?
簽名被屏蔽
bestwishes706 發表於 2018-9-8 00:43 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-9-7 23:47
咁蝕不如唔好咁辛苦啦,整埋咩wifi太陽能等花巧野要客人人找數。

重要唔係蝕,乘客量快速增長半年九巴賺 ...

我覺得Wi-Fi真係基本野黎,冇記錯的話新城遲下都會換批router,起碼乘客有受惠先

但太陽能就真係為開支而開支,找數得黎 乘客又冇得受惠
1320 發表於 2018-9-8 00:48 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-9-7 18:24
根據過往經驗獲批加幅
約是申請值的一半。

龍運E線係太平, 加10% E 線都好合理.......

但九巴就係咁cut車cut班........仲想加價?
The Designer
053h4 發表於 2018-9-8 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2018-9-8 00:48
龍運E線係太平, 加10% E 線都好合理.......

但九巴就係咁cut車cut班........仲想加價?

問題而家係平的E線賺到錢,貴的A線好多都收視唔見得人。
當然重點係港珠澳會大幅堆高A線收入。

點計都無理由龍運要加價。
心繫香港 發表於 2018-9-8 00:54 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2018-9-8 00:43
我覺得Wi-Fi真係基本野黎,冇記錯的話新城遲下都會換批router,起碼乘客有受惠先

但太陽能就真係為開支 ...

其實依家九巴係有幾多條巴士線裝晒Wi-Fi? (我真係唔知)好似一兩年前搭290架架有WiFi,但依家好似搭親都無 (定我唔好彩(?))
心繫香港 發表於 2018-9-8 00:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-9-8 00:54
問題而家係平的E線賺到錢,貴的A線好多都收視唔見得人。
當然重點係港珠澳會大幅堆高A線收入。

講真果句,龍運又真係平咗d ge。馬鞍山架A41P,大概係將軍澳架E22A ge收費水平.....

如果加龍運8.5%,我覺得尚算合理。
但九巴本身出名貴,如果再加係好唔合理
053h4 發表於 2018-9-8 01:04 | 顯示全部樓層
心繫香港 發表於 2018-9-8 00:58
講真果句,龍運又真係平咗d ge。馬鞍山架A41P,大概係將軍澳架E22A ge收費水平.....

龍運點解平?因為佢係用低價阻止對手投到條線,佢無得反悔。

重有,龍運塞車情況遠遠比唔上市區,城巴司機隔離post投訴E22A兩個鐘都唔夠行,E21遲下要係大角咀自轉,一塞又要一單個幾兩個鐘。
龍運大長途好似E41/E42就無呢個問題,好做好多。

所以龍運E線收益遠好過票價較高的城巴。

加唔加價唔係睇而家個票價,而係睇佢策略,當日佢平入,及經營收益水平。
明明貴價A線收視差拖低利潤,明明堆車係等港珠澳開,關班客咩事?堆車早左開未有客,過幾個月就多好多客,而家申請加價?
想呃交咨會定呃市民?
簽名被屏蔽
心繫香港 發表於 2018-9-8 01:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-9-8 01:04

重有,龍運塞車情況遠遠比唔上市區,城巴司 ...

多謝補充,不過呢樣我唔太清楚,
但我認為九巴唔應該加價,至於龍運價位應該如何,佢可以再衡量一下。