hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及龍運向政府申請加價8.5%
開啟左側

[報刊新聞] 九巴及龍運向政府申請加價8.5%

JC8385 發表於 2018-9-10 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

唔做爛盤數點嗌加價呀,A33X應記一功
castanopsis 發表於 2018-9-11 01:17 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2018-9-8 15:23
其實新城之前賺錢主要係靠南區同 629.....

同埋另一個重要原因,係港島人口整體集中過九龍新界。
你睇新城做將軍澳做得有幾"好"都知乜事。

我唔覺得新界經營環境差過港島
港島幾乎全個島有地鐵,流水又有電車競爭
無地鐵無電車既南區,堆線根本無肉食

新城非過海線,基本上係長期打緊逆境波
新記2X/720/722呢類線
地鐵唔使轉車幾個站就到,新巴肯去開已經唔差,做得出成績就更為難得

新界差唔多情況既,有荃灣去旺角/尖沙咀
九巴234X/30X做成點?心照啦

公道少少講句
新城同九巴route planning其實半斤八兩,一樣都係差
682B條線,畫出來既人,真係天才
但新城有一樣嘢好過九巴,佢識得不斷改線,務求將一條定得差既線改返好

你望下796C,改道改咗幾多次?
2004年,飛走唐賢街
2005年,打回原形
2006年,將軍澳方向飛走彩明街
2008年,延長至南昌站
2014年頭,縮短至蘇屋,延長至清半
2014年尾,九龍城單向飛橋,往九龍行長沙灣道
2017年,繞經天晉

呢個只係佢做到既嘢
有部分建議(例如九龍方向飛走彩明街既德政),區議員反對落實唔到

同樣係出西九既296C
唯一一個主要改動,就係飛亞皆老街天橋,仲要慢新巴幾拍2016年先做
隔離98C寶林站位、98S清半/坑口走線,多年來趕咗好多客走,但一直無動作......

當然你可以話,改得多會好亂
但九巴個種不變應萬變,難免俾人一種唔進取既感覺,我就真係唔係好欣賞

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

castanopsis 發表於 2018-9-11 01:26 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-9-10 13:25
唔做爛盤數點嗌加價呀,A33X應記一功

宜家唔加,港珠澳大橋一開,一定無得加
龍運深明此道,成功表演點樣將一條本來賺凸既數做爛

欲練神功,必先自宮
今日先耍一套精妙絕倫既七傷拳,用A線倒錢落鹹水海
加到價,未來自有發大財之日
053h4 發表於 2018-9-11 11:17 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-9-11 01:26
宜家唔加,港珠澳大橋一開,一定無得加
龍運深明此道,成功表演點樣將一條本來賺凸既數做爛

政府同交咨會都會睇埋收入預測, 港珠澳特工兄話10月開, 好快就會有數睇, 所以龍運應該就唔會批

九巴政府可能又會用拖字訣睇定D

簽名被屏蔽
心繫香港 發表於 2018-9-12 01:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-11 01:17
我唔覺得新界經營環境差過港島
港島幾乎全個島有地鐵,流水又有電車競爭
無地鐵無電車既南區,堆線根本無 ...

其實新城真心幾聽民意,又肯主動改走線,收得平過人,定線又較直接,班次黎講就應該同九記一樣咁上下啦~唔洗睇98C/98S,淨睇通宵線已經贏晒:
N796 旺角、觀塘道直達將南
VS N293........ 人地翻到將南,N293都唔知到康翠未..... 寶林?坑口?尚德?天光到架啦~
Quanta 發表於 2018-9-12 01:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-9-11 11:17
政府同交咨會都會睇埋收入預測, 港珠澳特工兄話10月開, 好快就會有數睇, 所以龍運應該就唔會批

九巴政府 ...

司機年年加人工, 遲早總要加價
條數唔夠支持加價咪拖住先
但而家三巴一齊申請咗加價, 批新城加嗰陣, 就可以順手批聯營線加,
然後九巴獨營線拖返一兩年後先俾佢加都得

castanopsis 發表於 2018-9-12 02:45 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-12 01:13
其實新城真心幾聽民意,又肯主動改走線,收得平過人,定線又較直接,班次黎講就應該同九記一樣咁上下啦~ ...

咁我又唔會話新城聽民意
港島714大重組俾人鬧到依家,唔見有動作

至於定線同班次.....
將軍澳叫做好過九巴少少,港島一樣有幾條線俾人鬧足十幾年
你有興趣可以google下2A/2X/970/X既事蹟

但整體而言新城重視細節,成間公司亦相對靈活

報站準確度
ETA準確度
站位安排

都好過九巴

心繫香港 發表於 2018-9-12 04:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-9-12 02:45
咁我又唔會話新城聽民意
港島714大重組俾人鬧到依家,唔見有動作

新城黎講,我覺得營運經驗不及老九,所以最初將軍澳堆796系(講緊00~10果段時期)先至咁惡頂。
不過宏觀d咁睇,佢依家係逐步逐步黎,例如搞好796C、796X、798,隨後再開796P、796R等等,係可以見到佢進步緊
但佢亦都唔可能一次過大重組全部線郁晒,要一步一步黎。
而報站/ETA果個就真ge,我都畀老九個ETA fake過唔少次,包括有車無ETA時間顯示 & ETA有時間顯示無車。

港島個情況我都有聽聞過,2A、8P、8H等等ge線有時都聽見佢畀人鬧,8H又好似有時載空氣咁。
但港島個情況同將軍澳好唔同,因為係全個港島沿途有站,邊個位上橋飛站、邊個位站站停(但同時有小巴&電車&港鐵ga bo),相信無將軍澳咁易搞。
而提出建議ge人亦都有唔同ge需要,未必有一份建議可以照顧晒港島ge客,所以重組港島路線可能要比較多經驗。

但講到尾,定線好與壞係重要,但巴士公司對建議ge態度亦好重要,要收費問題更甚。
如果收得貴,就預咗條線優質d,所以expect老九d線好過新城係正常,但事實係令人好失望,
所以港島鬧爆新城有其觀點,但新城叫做起碼有試過,只係可能做得唔夠好,我個人而言會選擇體諒+提建議畀佢參考~
ahken 發表於 2018-9-12 22:39 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-9-8 09:09
又要馬兒好,又要馬兒不吃草
香港人總係咁
又支持加大量人工,加番一個相對少既車資就唔願意...

其實我都係果句, 九巴收少啲車可以加番少少價(幾個%咁啦), 柴小肯放棄柴小方針我容許佢加over 20%添...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2018-9-12 22:41 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2018-9-8 15:23
其實新城之前賺錢主要係靠南區同 629.....

同埋另一個重要原因,係港島人口整體集中過九龍新界。

可惜新城路線規劃都出問題呢下慘呢...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分